Leasing Sektoru Krizi Gayrimenkulle Asacak.

26.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Turkiyeekonomisinde 1998`in ortasindan itibaren baslayan ekonomik durgunluktan en cok etkilenen sektorlerden olan leasing, yeni cikis yollari ariyor. Durgunluk yuzunden yatirimlara ara verilmesiyle 2 yila yakin suredir is hacminde onemli dusus yasanan leasing sektoru, bu yil uygulamaya konulan istikrar programinin sonuclarindan umutlu. Fakat sektor temsilcileri, diger taraftan da Ankara`da hukumet ve ekonomi burokratlari nezdinde sektorun onunu acacak yeni duzenlemeler yapilmasi konusuda lobi faaliyet yurutuyor. Sektor temsilcilerinin yeniden ele alinmasini istedigi ve bu amacla Ankara`da hukumet ve ekonomi burokrasisi nezdinde lobi faaliyetleri yuruttugu en onemli gundem maddesini gayrimenkul leasingi olusturuyor. bu konuda atilacak adimlarla hem uzun bir suredir sikinti icinde olan sektorun rahatlayacagi, hem de uluslararasi standartlarda bir duzenlemeye kavusacagi belirtiliyor. Gayrimenkul leasinginin onunu acacagi gerekcesiyle yeniden duzenlenmesi istenen konu ise gayrimenkul amortismanlarinin yukseltilmesi uzerinde yogunlasiyor. Halen yururlukte olan Vergi Usul Kanunu`na gore gayrimenkul amortisman oranlari uyzde 2 seviyesinde. Yani, gayrimenkul leasingi yapan bir leasing sirketi, elde ettigi kira gelirine karsi gider olarak yuzde 2 oraninda amortisman gosterebiliyor. Ornegin bes yil vadeli gayrimenkul leasingi yapan bir sirket, her yil yuzde 20 kira gelir itahsil ederek bes yil icinde kiralama islemini tamamliyor. Bu yuzde 20 gelir uzerinden sadece yillik yuzde 2 oranindaki amortisman oranini gosterebiliyor. Leasingcilerin, gayrimenkul leasinginin cazip hale getirilmesi icin yaptiklari lobi calismalari bankacilar tarafindan da destek goruyor. Sektorde amortisman giderinin yillik yuzde 2 olmasi demek, sozkonusu gayrimenkulun ekonomik omrunun 50 yil oldugu, dolayisiyla kendinisi 50 yilda amorti edecegi anlamina geliyor. Ama leasingin vadesi 5 yil olunca, leasing sirketleri bu amortisman giderinin sadece yuzde 10`unu gider olarak gosterebiliyor. Leasing sektorunun temsilcileri, amortisman giderlerinin yuzde 90`ini gider olarak gosterme sanslarinin olmadigini savunuyor. Faiz arti anaparayi yillik yuzde 20 kirayla geri alan leasing sirketi, yuzde 18 gelir uzerinden vergi odemek zorunda kaliyor. leasing sektoru yetkililerinin bu noktada bir itirazlari daha var. Faizle birlikte kredi olarak kullandiklari anaparanin da vergilendirildigini savunuyorlar. Bu manzara leasing sirketlerinin gayrimenkul leasinginden uzak durmalarina yol aciyordu. Ancak yeni yilla birlikte uygulamaya konulan anti enflasyonist istikrar programiyla birlikte faizler dustu. Ozellikle yurtdisinda Turkiye`ye yonelik beklentiler olumluya donustu. Hazine yurtdisinda ilk kez 20 yil vadeli borclanma yapma basarisini gosterdi. Bankalarin konut kredisi vadeleri 20 yila kadar cikti. Onumuzdeki gunlerde Turkiye`nin rating notunun yukseltilmesiyle birlikte Hazine`nin yani sira Turk banka ve finans sirketlerinin yurtdisindan daha uzun vadeli fon bulma sansi artti. (EKONOMIST)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.027 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.