Lokomotifler Agirligini Koyuyor.

02.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ekonominin lokomotif sektorleri 2000 yılına ağırlığını koydu. Yilbasindan bu yana tekstil, turizm, cimento sektoru sirketlerinin getirileri IMKB- 100`un uc dort kat uzerine cikti. Sanayinin lokomotif sektorleri borsadaki son donemdeki dususu kismen de olsa yumusatti. Tekstil, turizm, otomotiv, cimento ve leasing sirketlerinin yilbasindan bu yana ortalama getirisi borsanin oldukca uzerinde gerceklesti. Ekonominin lokomotifi olan sektorlerin son donemde borsada da gozde olmasi bu sektorlerin son yillarda yasadiklari krizlerden cikma sinyalleri vermelerinden kaynaklandi. 1995 yilinda Gumruk Birligi sonrasi krizi giren tekstil sektoru, Asya ve Rusya krizi ile birlikte belini bir turlu dogrultamadi. GB`ye hazirlik icin gereginden fazla yatirim yapan sektor sirketleri yuksek finansman maliyetlerinin altinda ezilmislerdi. Bu durum, borsadaki tekstil sektor endeksi`ne yansimisti. Sektor endeksi 1997-1999 yilsonu doneminde yuzde 336 yukselmisti. Oysa ayni donemde IMKB-100`deki artis yuzde 1.458`leri buldu. Turizm sektoru de ozellikle gecen yil APO krizi ile birlikte buyuk bir darbe yiyerek son yillarin en kotu donemini gecirmisti. Borsadaki turizm endeksi uc yillik donemde bu duruma bagli olarak sadece yuzde 214 artabilmisti. Tekstil ve turizm sektorunde bu yil trend tersine donmeye basladi. Asya ve Rusya Krizi`nin etkisinin gecmeye baslamasi ile birlikte urun fiyatlari artisa gecti. Buna bagli olarak cirolarda artis saglanmaya basladi. Bir de borsacilarin `tekstil sektor sirketlerinin bu fiyatlardan daha az olamaz` ongoruleri bu yil yukselisi getirdi. Tekstil sektor endeksi yilbasindan bu yana IMKB-100`un yaklasik 3 kati artarak yuzde 32 deger kazandi. Turizm`de ise bu yil ozellikle Turizm Bakanligi`nin baslatmaya hazirlandigi tanitim kampanyasi ve APO krizinin etkisinin gecmesi 2000 yilina iliskin olumlu beklentileri atlatti. Nitekim kis rezarvasyon oranlari gecen yilin oldukca uzerinde cikmasi yaz aylari icin on gosterge oldu. Nitekim Turizm Sektor Endeksi yilbasindan bu yana yuzde 65.6 artarak olumlu beklentiyi satin aldi. Gecen yil Agustos ve Kasim aylarinda yasanan iki depremin ardindan ekonominin bazi lokomotif sektorlerine iliskin beklenti artti. Bunlarin basinda cimento sektoru geldi. Ozellikle Marmara Bolgesi`nde faaliyet gostere cimento sirketlerine talep artti. Tas ve Topraga Dayali sektor Endeksi yilbasindan bu yana yuzde 31.6 yukseldi. Deprem ilk basta sigorta sektorunu olumsuz etkileniyor gibi gorunse de, zaman icerisinde sigorta talebinin artirmasi sektor endeksini yilbasindan bu yana yuzde 35 arttirdi. Borsanin satin aldig beklentilerden biri de artmasi beklenen tuketim. Tuketim ile ilgili ilk beklenti beyaz esya ve otomobil sektorlerinde yogunlasiyor. Otomobilde 1997`deki yillik 347 bin satis rakamindan sonra gecen yil 288 bine dususun yasanmasinin ardindan dusen faizlerle satislarda artis bekleniyor.(SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.