Medya sıkıntılı ve kritik günler yaşıyor

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ekonomide daralma ve finansal kriz medya sektörünü de etkiledi. Çalkantılı günler yaşayan medya sektöründe el değiştirmeler, tasarruf tedbirleri ve işten çıkarmalar gündemde.

Onbinin üzerinde kişinin istihdam edildiği televizyon ve gazetelerde sıkıntılı günler yaşanıyor.

Medyada bazı gruplar, yaşadıkları sıkıntıları yayın organlarının bir kısmını satarak aşmaya çalışırken, bazıları da tamamını elden çıkarıyor.

Halen en büyük medya grubunu oluşturan Doğan Grubu bünyesinde yer alan Hürriyet`te tüm masraflar kısıldı. Özellikle gazeteci ve yöneticilerin ulaştırma ve ağırlama masrafları kaldırıldı.

Yurtiçi ve yurtdışına yapılan iş gezilerine de sınırlama getirilen kurumda, yeni yıl için öngörülen zam oranı ise yüzde 10. Doğan Grubu bünyesinde yer alan diğer iki gazete Milliyet ve Radikal`de de bu oran geçerli olacak. Ayrıca bu gazetelerde çalışan sayısının yüzde 5 oranında azaltılacağı iddia ediliyor. Ancak bu oranın Milliyet gazetesinde daha da yükselebileceği öne sürülüyor. İki gazetede de masraflar yüzde 50 oranında kısılmış durumda.

Teliflere traş

NTV ve Kanal E`yi alarak medyaya hızlı bir giriş yapan Doğuş Grubu da medyada tasarrufa yönelen gruplardan. İnternet yayıncılığı yapan İxir`de 110 kişinin işten çıkarılırken, grup, diğer yayınlarda da tasarrufa gitti. İxir`in haber portalı NTVMSNBC`de telifle yazanlar gözden geçirildi. Düzenli yazmadıkları halde telif alanların sayısı azaltıldı. İxir`in diğer portallarına yazan telifli yazarların ödemesinde de sıkıntılar yaşanıyor. Kasım ayında ücretlerini ayın 20`sinde alan telifli yazarlar bu ayda ücretlerini geçen Cuma aldılar. Üstelik yazarların hesaplarına daha önce aldıkları teliflerin yalnız yüzde 66`sı yatırılmış. Öte yandan İxir`de yeniden yapılanma çalışmalarının sürdüğü, portal sayısının dörde indirileceği söylentiler arasında. Ayakta kalacak portalların ise kadın ve evlilik, eğlence, bilim ve teknoloji ile haber portalı olan NTVMSNBC`nin olması bekleniyor.

Ayrıca, grubun tamamında masraflara bir kısıtlama getirilirken, haber portalı içinde İngilizce haber yayınlayan beş kişilik ekibin ikiye indirildiği ve işten çıkarılanların ikisinin de yabancı olduğu söyleniyor. Bu grupta da zam beklentisi yalnız yüzde 10. Sıkıntı yaşayan büyük medya gruplarından birini de Sabah Grubu oluşturuyor. Sabah, Yeni Binyıl gazetesi, Aktüel, Para gibi dergilerin ve atv televizyon kanalını bünyesinde bulunduran grubun yönetimi, Mehmet Emin Karamehmet, Turgay Ciner ve Murat Vargı`nın ortak olduğu MTM adlı şirkete geçti.

Grubun sahip olduğu Etibank`a devletin el koyması sonrasında yaşanan bu el değiştirme süreci, çalışanlara yansıyan sancılarına rağmen halen devam ediyor. Çalışanlar iki aydır maaşlarını gecikmeli olarak alırken, telifli yazanların telifleri henüz ödenmedi.

Hareketlilik yaşanan bir diğer grubu da Dünya oluşturuyor. Yılbaşında 200 kişinin işten çıkarılacağı söylenen Dünya`da, özellikle yabancı yayınların dağıtımı için yeni bir şirket kurulacağı ve Aydın Doğan ile Ayhan Şahenk`in bu şirkete ortak olacağı konuşuluyor.

Yılbaşına dair hiçbir beklentisi olmayan medya grubu ise Star. Uğur Dündar`ı transfer ederek televizyon kanalında büyük atılım yapan Star`ın gazete cephesi ise sakin.

Yayın hayatına başladıktan sonra ilk zammını nisan ayında alan gazete çalışanlarında, yeni yıl zammının da yine nisanda yapılacağı beklentisi var. Çalışanlardaki bir diğer beklenti de grup çalışanlarının aksine yüksek zam. Zira, geçen yıl, yılbaşı alışverişi için dağıtılan 25 milyon liralık Migros çeklerinin bu yıl 40 milyon lirayı bulması, zamların da yüksek olabileceği beklentisini doğurmuş.

1.1 trilyon liralık ceza

Rekabet Kurulu, gazete ve dergi yayıncılığı piyasasındaki rekabet koşullarını bozmayı amaçlayan eylemlerinden dolayı BBD, BİRYAY ve YAYSAT`ı 1 trilyon 133 milyar 760 milyon lira para cezası ile cezalandırdı.

Belediyeler veya birliklerin yetki verdiği kişilerce üçüncü şahıslara kiralanan satış büfelerinin, söz konusu yerlerde, kiracının, hangi dağıtım şirketinden gelirse gelsin, mevzuata ve yasalara uygun gazete ve dergileri, makul bir ücret veya komisyon oranı karşılığında satmasını temin edecek düzenlemelerin yapılması için ilgili Kurul kararının yetkili mercilere bildirilmesine de karar verildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
996 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.