Mevduat mı, altın mı, dolar mı?

30.12.2011 - 19:33 | Son Güncelleme :

Halkın geliri olacak, bu gelirin tamamını yemeyecek. Dişten tırnaktan artırarak bir yere park edecek

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Borsa_yabanci7538.jpg">Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras`tan yatırımcılara yol gösterici bir yazı...

Mevduat mı, altın mı, dolar mı?

Halkımızın eylül ayında toplam finansal varlığı 537 milyar TL idi. Bir yıl önce toplam varlığın 420 milyar dolar, 2011 yılı başında 481 milyar dolar olduğu hesaplanmıştı. (Bu hesaplamayı Merkez Bankası yapıyor.) Halkımızın finansal varlığı bir yılda 117 milyar TL (yüzde 28 dolayında) artmış. Anadolu’da bir söz vardır ‘Para işten artmaz, dişten artar’ derler. Derler de...

Halkın önce geliri olacak, sonra da gelirin tamamını yemeyecek. Dişten tırnaktan artırarak bir yere ‘park’ edecek..

Halkımızın eline geçen parayı yemeyerek bir yere park edebilmesi için, (1) Parasını istediği zaman geri alabileceğine güvenmesi  (2) Park ettiği yerde paranın değerinin erimeyeceğine, makul bir getirisi (diş kirası) olacağına inanması gerekiyor.

Merkez Bankası’nın belirlemelerine göre, halkımız birikimlerini (dişinden, tırnağından artırdığı paracıklarını) öncelikle bankalara park ediyor. 

- Hanehalkının toplam finansal varlıklarının yüzde 52’si bankalarda mevduat hesabında. 

- Döviz seven halkımızın toplam finansal varlığının yüzde 19’u, dolar, euro cinsine dönüştürülmüş durumda. Bankalarda döviz mevduat hesaplarında duruyor. 

- Hanehalkının hisse senedine bağladığı para toplam varlığının yüzde 6’sı. Yatırım fonlarının toplam varlıktan aldığı pay yüzde 5 oranında.  n Halkımızın yastık altında, yüzükte, bilezikte ne kadar altın varlığı olduğu bilinmiyor. Ama şimdilerde bankalarda kıymetli maden hesapları açıldığından, hiç olmaz ise bankalardaki altın mevcudu izlenebiliyor. Halkımızın toplam varlığının yüzde 2.3 ü bankalarda kıymetli maden depo hesaplarında.

Şimdi gelelim halkımızın finansal varlıklarının durumuna.

(1) Halkımızın finansal varlıklarını park ettikleri yerden istedikleri zaman alamama tehlikesi, varlıkların batması gibi bir sorun yok.

(2) Amma ve lâkin, varlıklar reel getiri sağlamıyor. Tersine oldukları yerde eriyor.
Halkımız toplam varlıklarının yarısını yıllardır ısrarla bankalarda TL mevduat hesabında tutuyor ama bu yılın ilk 11 ayında bankalar enflasyondan düşük faiz verdi. Reel olarak bankalardaki mevduat (mevduat faizi enflasyonu karşılamadığı için) yüzde 3.18 kaybettirdi. Eridi. Geçen yılın reel getirisi yüzde 0.23, bir önceki yılın yüzde 2.34 idi.

Cumhuriyet yüksek getiri sağlıyor görünümü veriyor ama, unutmayalım altın fiyatı dalgalanıyor. Altına girip çıkmak riskli. Uzun süre unutanlar kazanıyor. Dolar ve euro geçmişte kaybettiriyordu.  Bu yılın ortasında fiyatları çıldırdı. Bunları neden yazıyorum?... Yıl bitiyor. Çok kişi birikimini önümüzdeki yıl nasıl değerlendireceğini düşünüyor.

Paranızı şuraya park ediniz, getirisi bol olacak diyerek akıl vermek imkânsız.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.