Mısır`dan sürpriz Hamle

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ortadoğu barışının önemli aktörü Mısır, İsrail büyükelçisini dün sürpriz bir şekilde geri çağırdı. Filistin`i memnun eden karar İsrail`de kaygı yarattı. Bu arada Filistin polisine göstericileri korumak için silah kullanma yetkisi verildi.



İsrail`in önceki gün Gazze Şeridi`nde Filistin hedeflerine karadan ve denizden yoğun saldırısı, Ortadoğu barış sürecinin temel taşı Mısır`ı tavır almak zorunda bıraktı. Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Mısır`ın İsrail`deki Büyükelçisi Muhamed Bassiouny`den derhal ülkeye dönmesi talimatını verdi. Karar Filistin tarafından memnuniyetle karşılandı. İsrail Dışişleri Bakanı Şlomo Ben - Ami ise büyükelçinin geri çağrılmasının `ciddi ve Mısır`ın siyasi süreçte oynadığı önemli rolü devam ettirmesini engelleyebileceğini` söyledi. Filistin lideri Yaser Arafat ABD`den İsrail`in saldırıları durdurmasını sağlamasını isterken Kral Fahd başkanlığındaki Suudi Arabistan Hükümeti yaptığı toplantıda, İsrail`in Filistin`e karşı saldırganca tutumu kınanarak, uluslararası topluma, BM kararlarını uygulaması için İsrail`e baskı yapması çağrısında bulundu.


FİLİSTİN MEMNUN;

Filistin, Mısır`ın İsrail büyükelçisini geri çağırma kararını memnuniyetle karşıladı. Filistinli bakan Hasan Asfur, Reuters`a yaptığı açıklamada, Mısır`ın bu hareketini takdir ettiklerini belirterek, Bu, Arap ülkelerine, ABD`ye ve uluslararası topluma, İsrail`in saldırganlığının bedelini ödemesi gerektiğini gösteren önemli bir mesajdır dedi. Asfur, Bunu, İsrail`in saldırgan hükümetine karşı gerçek adımların atılmasının izlemesini umduklarını belirterek, İsrail ve müttefiki ABD`ye karşı yeni adımlar atılmasını beklediklerini söyledi.


İSRAİL KARŞILIK VERMİYOR;

İsrail Dışişleri Bakanı Ben Ami, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, ülkesinin Mısır`a cevap olarak Kahire büyükelçisini geri çekme gibi bir planı olmadığını belirterek, Bu çok ciddi bir konu. Büyükelçinin geri çekilmesinin Mısır`ın barış sürecinde oynadığı ve çok önemli olan rolüne zarar vereceğini düşünüyorum dedi.


2 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ;

Gazze Şeridi`nde dün sabaha karşı İsrail askerleriyle Filistinliler arasında yaşanan çatışmalarda 2 Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi. İsrail ordusu sözcüsü, Kissufim geçiş noktası yakınlarında İsrail askeri birliğinin gece operasyonu sırasında, bir Filistinli komando grubunun suikast amacıyla bubi tuzağı kurarken farkedildiğini ve meydana gelen çatışma sonucu bir Filistinlinin öldürüldüğünü belirtti. Sözcü, bubi tuzağının imha edildiğini belirtti. Askeri sözcü, bir diğer İsrail askeri birliğinin, Newe Dekalim Yahudi yerleşim birimine yaklaşan silahlı 4 Filistinliyle meydana gelen çatışma sonucu bir Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı. Sözcü öldürülen 2 Filistinlinin kimliğini açıklamadı. Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat`ın Gazze kentindeki bürosu civarındaki Filistin hedeflerine düzenlenen İsrail saldırısı sırasında, AB`nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Miguel Angel Moratinos`un Arafat ile bürosunda görüştüğü bildirildi. Moratinos`un sözcüsü Bernadino Leon, görüşmede Arafat`ın saldırı nedeniyle çok kızgın`` olduğunu belirterek, saldırıyı çok tehlikeli bir gelişme olarak değerlendirdiğini söyledi. İsrail saldırısından saatler sonra Arafat`ın, kentteki Şifa hastanesi ve hasar gören binaları gezdiği de belirtildi.
Çatışmaların patlak verdiği 28 Eylül`den bu yana, büyük çoğunluğu Filistinli olmak üzere 253 kişi hayatını kaybetti.


İSRAİL`DEN BM GÜCÜNE RET;

Öte yandan, İsrail, Kudüs, Batı Şeria ve Gazze`ye yerleştirilmesi istenen silahsız BM gücüne bir kez daha hayır dedi. İsrail hükümetinin bu konudaki görüşü, BM Genel Sekreteri Kofi Annan`la görüşen İsrail daimi temsilcisi Yehuda Lancry tarafından dile getirildi. Buna karşılık Genel Sekreter`le görüşen Filistin temsilcisi Nasır El - Kidwa, ancak BM bayrağı altında görev yapacak bir gözlem gücünün bölgede devam eden şiddet olaylarını durdurabileceğini ifade etti. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, bölgeye bir BM gözlem gücü gönderilmesi konusunda taraflar arasında arabuluculuk yapıyor. İsrail temsilcisi Lancry, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Ortadoğu barış sürecinin herhangi bir gücün bölgeye yerleştirilmesini önermediğini belirterek, hükümetinin Filistinlilerle doğrudan müzakere yapmak istediğini söyledi. Buna karşılık Filistin temsilcisi Nasır el - Kidwa, söz konusu gücün yerleştirilmesi için İsrail`in onayına ihtiyaç bulunmadığını ifade ederek, bu olay bir ülkenin iç sorunu değildir. Bu bir uluslararası çatışmadır diye konuştu.


ARAFAT`TAN ABD`YE ÇAĞRI;

Filistin lideri Yaser Arafat`ın, ABD`den, İsrail`in silahsız Filistin halkına karşı başlattığı savaşı durdurması için derhal müdahalede bulunmasını istediği bildirildi. Suudi Arabistan`da günlük yayınlanan Okaz gazetesi, Arafat`ın, İsrail`in dünkü saldırısının ardından verdiği demeçte, ABD`nin derhal müdahale etmesi gerektiğini, aksi takdirde sarsılan güvenirliliğinin sona ereceğini söylediğini yazdı. Gazete, Arafat`ın, İsrail`in Gazze`ye yönelik saldırısında kendisini ve diğer Filistinli liderleri hedeflediği ifadelerine yer verdi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.