Muhteşem Avans!

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Murat Demirel`in bıçaklanmasına adı karışan Berdan Tekstil`in sahibi Ekenler,
Egebank`tan kredi çeken firma Berdan`dan mal almak için 1 trilyon avans verdi. Parayı harcadık. Sonra ödedik dedi.



Öküz altında buzağı aranıyor diyen Muhteşem Ekenler, Murat Demirel için, Adamın doğru işi yok ifadesini kullanıyor. Egebank`tan kullandığı 32 milyon marklık kredi için hayatının enbüyük hatası diyor. Halen cezaevinde bulunan Yahya Murat Demirel ile Berdan Tekstil`in sahibi Muhteşem Ekenler arasındaki kredi ilişkisi yılan hikayesi gibi. 10 Şubat 2000 tarihli Hazine murakıpları raporları arasında yer alan ve bugüne kadar kamuoyuna yansımayan 1 trilyon liranın Muhteşem Ekenler`in hesabına aktarılış öyküsü işte bunlardan biri.Tempoteks adlı bir firmaya Egebank`a el konulmadan 1 gün önce, yani 21 Aralık 1999 günü 1.6 trilyon liralık kredi kullandırılmış. Aynı gün bu kredinin 1 trilyon liralık kısmı EFT ile Muhteşem Ekenler`in Tarsus`taki hesabına geçmiş. Murakıplara göre bu paranın aktarılışında Demirel ile Ekenler arasındaki ailevi ilişki etkili. Ancak Muhteşem Ekenler`e göre bu sadece iş karşılığında alınan avans. İşin en ilginç bölümü de burada. Ekenler`in şahsi hesabına avans olarak aktarılan 1 trilyon lira, Egebank`a bir gün sonra el konulunca Tempoteks yetkililerince para geri istenmiş. Fakat Muhteşem Ekenlerin`in kendi ifadesi ile Berdan Tekstil zor durumda olduğundan firma avansını geri istediğinde biz o parayı harcamıştık. Bu nedenle vadeli ödeyebileceğimizi bildirdik yanıtı almışlar.


Sinan Çam imzası ile 10 Şubat 2000 tarihinde hazırlanan ve Berdan Tekstil ile ilişkiler başlığını taşıyan raporun en ilginç bölümünü 1 trilyon liranın Muhteşem Ekenler`e geçişi oluşturuyor. Raporda Tarsus`ta bulunan Tempoteks adlı firmanın bankaya el konulmadan bir gün önce kullandığı 1.6 trilyon tutarındaki kredinin 1 trilyon lirasının aynı gün ETF ile Muhteşem Ekenler`in Osmanlı Bankası Tarsus Şubesi 12899 nolu şahsi hesabına gönderildiğinin altı çiziliyor. Raporda, bu para ilişkisi ile ilgili Berdan Grubu ile bankanın eski sahiplerinden Demireller arasında mevcut olan aile dostluğunun hem banka tarafından bu gruba kullandırılan kredilerde hem Tempoteks firmasının Berdan`a gönderdiği EFT`de etkiliği olduğunu düşünüyoruz değerlendirmesi dikkat çekiyor.


ADAMIN DOĞRU İŞİ YOK;

Kamuoyuna ilk kez yansıyan bu kredi ilişkisi ile ilgili görüşlerini aldığımız Muhteşem Ekenler`e göre ise artık Öküz altında buzağı aranıyor. Yahya Murat Demirel için adamın doğru işi yok ifadesini kullanan Muhteşem Ekenler, Egebank`tan kullandığı 32 milyon mark kredi ile ilgili olarak da, Hayatımın en büyük hatası değerlendirmesinde bulunuyor. Raporlara yansıyan ve kendi hesabına geçen 1 trilyon liranın öyküsünü ise şöyle anlatıyor: Bizim İstanbul`daki şirketlerimizden bir tanesinin müdürü bana köylülerinin Berdan`dan mal almak istediklerini söyledi. Ben de firmayı tanımadığımız için 1 trilyon avans versinler dedim. Onlar da benim hesabıma bu parayı gönderdi, ben de aynı gün Berdan`ın hesabına bu parayı virmanladım. Ancak bankaya el konulduğu için bu iş olmadı.
Söz konusu parayı aynı günler içinde mi geri ödediniz? sorumuza ise aldığımız yanıt oldukça ilginç. Berdan`ın son dönemde ekonomik sıkıntı içinde olduğunu anımsatan Ekenler, Egebank Fon`a geçince bu parayı Tempoteks`ten istemişler, onlar da tabi bize dönüp verdikleri avansı almak istediler. Ancak biz zor bir dönemden geçtiğimiz için o parayı harcamıştık. Ödemeyi belli bir vade içinde yapabileceğimizi söyledik ve geçtiğimiz ay tamamladık dedi.


1 trilyonluk avansı yaklaşık bir yıl sonra vadeli olarak geri ödeyen Ekenler, avans olarak istediği 1 trilyon liranın yüksek olup olmadığını sorduğumuzda Aslında böyle büyük miktarlarda avans isteme gibi bir alışkanlığımız yok. Ben firmayı tanımadığım için işi yokuşa sürmek istedim. Ama buna rağmen tutup bu parayı gönderdiler değerlendirmesinde bulunuyor. Toplam 5 bankaya 95 milyon mark borcu olan ve biri hariç diğer dördü ile anlaşma masasına oturan Berdan Tekstil`in yılbaşına kadar söz konusu kamu bankası ile de anlaşmaya varması bekleniyor. Egebank ile 31 milyon 36 bin 780 mark, Vakıflar Bankası ile 25 milyon 256 bin 780 mark, ABN Amro Bank ile 8 milyon 965 bin 703 mark ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile de 6 milyon mark olmak üzere toplam 71 milyon 260 bin 847 dolar tutarındaki finansal borçlarının ertelenmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydeden Ekenler, söz konusu 5`inci banka ile de yılbaşına kadar anlaşabileceklerini söyledi. Bu bankaya Berdan`ın borcu ise 17 milyon mark. (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.