Nasdaq`ta Sular Durulmuyor.

16.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gectigimiz hafta gozleryine Amerikan sermaye piyasalarindaydi. Yatirimcilarina 10 Mart 2000 tarihine kadar cok yuksek ornalarda kazanc saglayan Nasdaq endeksi dususunu bu hafta ada devam ettirerek persembe gunu itibariyle 3 bin 676 puandan gunu noktaladi. Haftaya 4 bin 400 puan seviyesinden baslangic yapan Nasdaq bilesik endeksi`nin dort gunluk kaybi yuzde 17 oraninda gerceklesti. Pazartesi gunune onceki haftanin devami niteliginde satislarla baslandi. Gun boyu suren satis egiliminin sonunda Nasdaq gun ici kapanis degeri olarak tarihindeki ikinci en buyuk dususu gerceklestirerek 4 bin 188 puani gordu. Endeksteki kayip yuzde 6 civarinda olustu.. Nasdaq Bilesik endeksindeki dusus haftanin geri kalan gunlerinde de devam etti. Haftanin ucuncu islem gununde endeksin gunluk kaybi Pazartesi`yi de gecerek yuzde 7 oraninda gerceklesti. Amerika Sermaye piyasalari uzmanlarindan gelen `dususun surebilecegi yonundeki` aciklamalarin da etkisiyle Nasdaq gunu 280 puanlik bir kayipla noktaladi. Persembe gunune tepki alimlariyla baslanmasina ragmen gun sonu degeri itibariyle nasdaq yine 92 puan eksideydi. UZmanlar yuksek teknoloji ve internet hissleerinden kacisi yorumlarken, yasananlarin artik basit bir duzelme hareketinden ciktigini ve endeksin dusus kanalina girdigini belirtiyorlar. Endeksin teknik gorumununu de bu dususu onayladigini kaydeden uzmanlar Dow Jones`da `eski ekonomi` olarak adlandirilan beklentisi yuksek ve kar potansiyeli olan sanayi hisselerine yonelinmesi gerektigini vurguluyorlar. Nasdaq Bilesik endeksinde yasanan bu buyuk dususe, Dow Jones Endustri ortalamasinin tepkisi daha hafif oldu. Haftaya 11 bin 111 puandan baslayan Dow Jones Pazartesi gunu Nasdaq`daki dususe karsin gunu 75 puanlik bir artisla tamamlamayi basardi. Uzmanlar Amerika borsalarinda hisse senedi degisiminin yasandigini belirterek, Dow`da yuksek oranli dususler beklenmedigini kaydettiler. Ameriak`nin en buyuk sanayi sirketlerinin hisselerinin icinde yer aldigi DJIA, uzmanlari dogrularcasina bir hareketle ilk dort gunluk kapanisini sadece yuzde 1.8 oraninda bir kayip ile tamamladi. Dusus 188 puan olarak gerceklesti. Daha genis bir endeks olan S&P 500`de bu hafta yatirimcisina kaybettiren endeks konumundaydi. Bir onceki hafta kapanisini bin 493 puandan gerceklestiren S&P 500, gectigimiz hafta yuzde 3.7 oraninda deger kaybetti. Dusus miktari 53 puan olurken, kapanis bin 440 seviyesinde olustu. Amerika`da Cuma gunu borsalarin oncedi dort gunluk dususe tepki vremesi beklenirken, seans baslamadan gelen enflasyon haberi piyaslaari sarsti. Mart ayi tuketici fiyat endeksi Amerika`da yuzde 0.7 olarak aciklandi. Cekirdek enflasyon ise yuzde 0.4 duzeyinde geldi. Piyaslaarda beklentlier genelde yuzde 0.5 dolayindaydi. Bu kadar yuksek rakamlara alisik olmayan Amerikan piyasalarinin bu verilere oldukca siddetli bir tepki vermesi kacinilmaz gozukuyor. (BORSAMATIK)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.022 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.