Ne Kadar Reklam o Kadar Marka

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Reklamcılar Derneği Başkanı Faruk Atasoy, Türkiye`de reklam harcaması bu yıl yüzde 15 artışla 1.4 milyar dolara çıkabilir dedi

Ekonomideki büyümeden reklamcılık sektörü de payını aldı. 1997 krizinden sonra duran reklam harcamaları bu yıl yeniden artışa geçti. Reklamcılar Derneği ve Birikim FCA! Başkanı Faruk Atasoy, 1997`den sonra reel artış olmayan reklamcılık sektörü yatırımlarında bu yıl yüzde 15 artış beklediklerini söyledi. Basın, TV, açıkhava, sinema ve radyo gibi ölçülebilir ana medyalarda 1999`da yapılan reklam yatırmlarının 925 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Atasoy`la reklamcılığın geleceğini ve beklentilerini konuştuk.

* Bu yıl gerçekleşmesini beklediğiniz artışı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ekonomide çok önemli sorunlar olmadığı sürece, reklam yatırımlarındaki yıllık ortalama artış % 15 civarında. 1997`den sonra reel olarak bir artış gerçekleşmemiş olduğundan, bu yıl olabilecek artış bizi ancak 1998`de olmamız gereken noktaya getirecektir.

* Diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye`de sektörün durumu nedir?

Türkiye`de, hemen hemen her ürün grubundaki tüketim miktarı, gelişmiş ülkelerin oldukça altındadır. Yine de en büyük 20 ekonomi içindeki Türkiye`de reklam yatırımlarını başka ülkelerle kıyaslarsak rakamlar oldukça düşük. Kişi başına düşen reklam yatırımına baktığımızda bu rakam 15 dolar. Oysa Yunanistan`da 100 dolar. GSMH`ye oranlayacak olursak, Türkiye`de bu binde 4. Gelişmiş ülkelerde bu yüzde birin üzerinde.

* Reklam pastasının büyümesi neye bağlı?

Pazarın büyümesi için, ekonomik ve politik istikrar ile reklam bilinci ve markalaşma önemliyse de önce ülkenin zenginleşmesi ve belirli satın alma gücüne sahip bireylerin sayısının artması gerekir. Nüfusun ancak bir kısmı gerçek anlamda tüketici. Bunların belirli bir süre içinde tüketecekleri çeşitli ürünlerin miktarları da belli. Reklamvericinin artması çok önemli. Ama sadece bunlarla reklam yatırımlarının artması mümkün değil. 65 milyon nüfus var ama alt gelir grubunun oranı yüksek. Türkiye`de gerçek anlamda tüketici diyeceğimiz nüfus 10 milyon civarında. Bunu da ancak 15 milyona çıkarabiliriz.

AB`ye giriş reklam pastasını büyütürt Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne girmesi pazarın büyümesini sağlayacak mı?

AB`ye girmek, değişik nedenlerle pastanın büyümesine destek olacaktır. Temel neden, ülkenin zenginleşmesidir. Satın alma gücünün yüksek ve gelir dağılımının dengeli olduğu bir ülkede, daha fazla kişi ürünleri tüketebileceğinden, talep de arz da daha fazla olacaktır. Bu durumda, hem reklama daha yüksek miktarda kaynak ayrılabilecek ve daha büyük kitlelere ulaşabilmek için daha yaygın ve yoğun reklam yapılacak, hem de bunun sonucu daha fazla satış olanağı doğacaktır.

Örneğin, İspanya`da, hem kişi başına gelir, hem de reklam yatırımları, AB`ye girişten sonra sadece artış değil sıçrama gösterdi. İspanya`nın, AB`ye girişinden bir yıl önce toplam reklam yatırımları 1.8 milyar dolarken, girişinin üçüncü yılında 3.2 milyar dolara fırladı. (SABAH)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.