Netanyahu Çekildi, Gözler Peres`de

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İsrail Parlamentosu`nun başbakanlığının yolunu açacak `fesih` tasarısını reddetmesi üzerine Netanyahu yarıştan çekildi. Şimon Peres ise 6 Şubat`ta yapılacak seçimlerde adaylığını koymayı düşünebileceğini söyledi.


İsrail`de milletvekilleri, erken genel seçimlere gidilmesi için parlamentonun feshedilmesi yönündeki yasa tasarısını 48`e karşı 68 oyla reddetti. İsrail Parlamentosu Knesset`in kendisini feshetmeme kararı 6 Şubat`ta sadece başbakanlık seçiminin yapılacağını ortaya koyarken, Netanyahu bu kararın ardından başbakanlığa aday olmayacağını açıkladı. Netanyahu`nun yarıştan çekilmesiyle seçimlerde Barak ile Likud Partisi lideri Ariel Şaron`un karşı karşıya kalacağı ortaya çıkarken, Bölgesel İşbirliği Bakanı ve eski başbakanlardan Şimon Peres ise halkın istekleri doğrultusunda aday olmayı düşündüğünü söyledi.
Peres, Barak ile görüştükten sonra İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, kamuoyunun aday olmasını istediğini ve talep halktan geldiği için bunu dikkatle tarttığını belirtti. İsrail yasalarına göre parlamento üyesi olmayanlar, sadece başbakanlık için yapılacak seçimlerde adaylıklarını koyamıyorlar. Bu tür durumlarda, adaylık için parlamentonun özel bir düzenleme yapması gerekiyor.
Netanyahu`nun yardımcısı Aviv Buşinski, Netanyahu`nun hem başbakanlığa, hem de 20 Aralık`ta (bugün) yapılacak kongrede belirlenecek Likud liderliğine aday olmaktan vazgeçtiğini söyledi.


Buşinski, Netanyahu, halka ancak parlamento kendini feshedip genel seçimlere gidildiğinde aday olacağı sözünü verdiğini belirtiyor. Netanyahu, parlamentonun kendini feshetmemesi üzerine aday olmamaya karar verdi dedi. Barak`ın 9 Aralık`ta sürpriz bir şekilde istifa kararının ardından yasalara göre 60 gün içerisinde başbakanlık seçimlerinin yapılması gerekiyor.


İsrail Haremüşşerif`ten vazgeçebilir

Ortadoğu`da barış arayışları sürerken, İsrail Entegrasyon Bakanı Yuli Tamir, Filistinliler`le bir barış anlaşması imzalanması kapsamında, İsrail`in Haremüşşerif`teki egemenliğinden vazgeçebileceğini söyledi. Tamir, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, Kudüs konusunda tarihi bir uzlaşma anına yakınız ve çok acı gelse de bazı tavizler vermeye rıza göstermek durumundayız. Öyle ya da böyle Haremüşşerif`teki egemenliğimizden vazgeçmemiz gerekli olabilir dedi.
Barak`a yakın isimlerden olduğu belirtilen Tamir, kendileri için en önemli olan konunun, Filistinliler`in mültecilerin haklarından vazgeçmesi olduğunu belirterek,
Mültecilerin İsrail topraklarına geri dönüşü en büyük endişe kaynağımızdır çünkü İsrail`in Yahudi yapısı ile Yahudi çoğunluğunu muhafaza etmek istiyoruz. Bunun tek yolu, Filistinli mültecilerin dönmesi fikrinden vazgeçilmesidir diye konuştu.


Ortadoğu`ya gözlemci gücüne ret;

Öte yandan, Filistinliler`in Batı Şeria ve Gazze`ye BM gözlemci gücü gönderilmesi hakkındaki talebi, BM Güvenlik Konseyi`nde reddedildi. ABD ve Rusya da dahil olmak üzere yedi üye ülkenin, bu durumun İsrail -Filistin arasında yapılması planlanan görüşmeleri tehlikeye atabileceği görüşünü dile getirerek çekimser oy kullanması üzerine Filistinliler`in talebinin reddedilmesi kararlaştırıldı. Oylamada, Güvenlik Konseyi üyelerinden Bangladeş, Çin, Jamaika, Mali, Namibya, Tunus ve Ukrayna`nın kararı destekledikleri, buna karşın Arjantin, İngiltere, Kanada, Fransa, Hollanda, Rusya ve ABD`nin çekimser oy kullandıkları kaydedildi.


Yahudi yerleşim yerleri barışa engel;

İsrail ile Filistin arasında toprak paylaşımına dayanan anlaşmazlıktan kaynaklanan kriz adeta bir kısırdöngüye dönüşürken, çözüm için yıllardan beri sürdürülen çabalar da sonuç vermiyor. Le Monde gazetesinin önceki günkü editoryalinde, Ortadoğu`da ciddi bir sıkıntı unsuru olan Yahudi yerleşim yerlerine dikkat çekilerek, kim başbakan olursa olsun İsrail`in bu politikasından hiçbir zaman vazgeçmediği belirtiliyor.

Yazıda şu görüşlere yer verildi:

Bir Filistin devletinin kurulmasına karşı olan İsrail sağı yıllardan beri sistematik olarak Batı Şeria`da yeni yerleşim alanlarının kurulmasını teşvik etti. İsrail bu tavrıyla, bu topraklar üzerinde hakkı olduğu mesajını verirken, aynı zamanda yeni yerleşim birimlerinin kurulmasına izin vermeyen Oslo barış anlaşmasıyla da ters düşüyordu. Ancak Yahudi yerleşim alanlarına karşı çıkan strateji sadece kağıtta kalıp hiçbir zaman uygulamaya konulamadı. Sağcı politikacıların dışında Filistinliler`le uzlaşmak istedğini açıklayan İşçi Parti`li Başbakan Barak da milliyetçi ve aşırı dincileri karşısına almamak, aynı zamanda Filistinliler`le pazarlıkta koz olarak kullanmak gibi çeşitli nedenlerle Yahudi yerleşim yerlerinin sökülmesine izin vermedi.


Böylece bir yandan müzakerelerde Filistinliler`e sınırlar ya da Kudüs`le ilgili çeşitli uzlaşma formülleri sunarken bir yandan da barışın önünde ciddi bir engel olan yerleşim yerlerine göz yumuyordu. Hem toprak konusunda taviz verebilen uzlaşmacı bir siyasetçi portresi çiziyor hem de sorunu daha karmaşık hale getirmekten çekinmiyordu. Oysa, gelecekteki Filistin devletinin toprak bütünlüğünü tehdit eden bu yerleşim birimleri boşaltılmadıkça herhangi bir barış girişimi ne adil ne de kalıcı olacaktır. İsrail`in yerleşim yerlerinden vazgeçmesi ve bu zihniyeti tamamen ortadan kaldırması barış için yeterli olmasa bile uzlaşmak için temel koşul olduğunun unutmamak gerekir. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.