Neuer Markt Düzenlemelerle Büyüyecek

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Avrupa`da kote olunması en zor teknoloji borsası olarak ün yapan Neuer Markt, getirilecek düzenlemeler ile yeni yatırımcıları çekmeyi amaçlıyor.


Almanya`da teknoloji şirketi hisselerinin işlem gördüğü Neuer Markt 2000 yılı içinde çizdiği imajından sıyrılarak atak yapmaya hazırlanıyor. Ekim ayında borsanın başkanlığına getirilen Rainer Riess basına ilk kez yaptığı açıklamada borsadaki kotasyon kurallarının Avrupa`daki diğer piyasalardan daha katı olduğunu olduğunu ancak gelişen piyasa koşullarına bağlı olarak bu kuralların da gözden geçirilerek yenileneceğini ifade etti


PİYASALARDA GERİLEDİ;

Deutsche Boerse yetkilileri geçtiğimiz ay Neuer Markt`de yer alan şirketlerin düşük kazanç açıklamaları ve borçlarını ödememelerinin yatırımcıların güvenini sarsması üzerine daha sert önlemlerin alınacağını kaydetmişlerdi. Yıl başından bu yana Neuer Markt`de yer alan şirketler ortalama yüzde 34 oranında gerileme kaydetti. Ancak teknoloji hisselerinin ana borsası olan Nasdaq`da da küresel gelişmelere bağlı olarak aynı oranda düşüşler gözlendi. Nitekim Nasdaq mart ayında ulaştığı rekor seviyesinin ardından yüzde 50 oranında gerileme kaydetti. Bu dönem içerisinde Neuer Markt, Avrupa`nın ilk büyüme potansiyeli olan şirket hisselerinin işlem gördüğü borsası olama özelliğini de Paris`teki Nouveau Marche ve İtalya`daki Nuovo Mercato`ya kaptırdı.


SKANDALLARLA SARSILDI;

Son iki ay içerisinde Neuer Markt Nemax 50 endeksi tarihih en düşük seviyelerine inerek 4 Aralık`ta mart ayındaki rekor seviyesinden yüzde 70 oranında gerileyerek 2,942.55 puana indi. Borsada son olarak medya şirketi EM.TV kazanç tahminlerini düşürmüş ve hissedarları tarafından dava edilmişti. Borsada yaşanan skandallarda internet servis sağlayıcısı Gigabell ve yazılım şirketi Teamwork Information Managementın da adı karışmıştı. Ayrıca başka bir yazılım şirketi olan Infomatec`in eski İcra Başkanı da insider trading yapma suçundan hüküm giymişti.


NASDAQ`LA YARIŞIYOR;

Avrupa`nın Paris ve Milano`daki diğer gelişen piyasaları da benzer olaylara sahne olmuştu. İtalya`da internet üzerinden TV yayını yapan Freedomland yanlış muhasebe kayıtları tutuğu gerkeçesiyle inceleme altına alınmıştı. Başkan Riess, 330 şirket ile bölgenin en büyük büyüyen şirketler pazarı olduklarına dikkat çekerek benzer olayların Nasdaq`da da yaşanabileceğinin altını çizdi. Neuer Markt`in Avrupa`daki benzerleriyle değil Nasdaq ile rekabet ettiğini sözlerine ekleyen Riess ABD`li kurumsal yatırımcıların bile borsadaki standartlardan memnun olduklarını iddia etti. Neuer Markt`deki şirketlerin tümünün Uluslararası Muhasebe Standartları (IAS) veya USGAAP`a göre 3 ayda bir faaliyet raporu sunduklarına da dikkat çeken Riess, İngiliz techMARK`a bakıldığında buradaki şirketlerin yüzde 15`inin bu standartlara uyduğuna dikkat çekti.


AVRUPA`NIN YÜZDE 60`INA SAHİP;

2001 yılı içerisinde borsada kaç yeni halka arzın gerçekleştirileceği konusunda konuşmak istemeyen Reiss, ancak aralık ayı sonunda ulaşılması planlanan 130 kotasyonun yakalanabileceğini kaydetti. Bazı arzların piyasa şartları nedeniyle ertelenmesine rağmen Neuer Markt`ın iyi bir performans yakaladığını da kaydeden Reiss, ABD`ye bakıldığında ekonomisinin Almanya`dan 4 kat büyük olduğunu görürsünüz. Nasdaq orada yılda 500 yeni şirketi borsaya dahil ediyor. Biz 125 yeni şirket ile iyi bir iş yaptığımıza inanıyoruz. Avrupanın gelişen şirketler pazarının piyasa değerinin yüzde 60`ını elimizde tutuyoruz. Bu alanda yapılan işlemlerin yüzde 70`i de Neuer Markt`de gerçekleşiyor dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.