New York Times`dan, Türkiye`de Mali Kriz İddiası

05.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

NEW YORK (A.A) - 05.12.2000 - Ender Ülgen -ABD`nin etkin gazetelerinden New York Times (NYT), Türkiye`de hızla düşen hisse senetleri, roket hızıyla yükselen gecelik faiz hadleri ve sokaklarda gösteri yapan devlet memurlarının, mali kriz başlangıcının göstergesi olduğunu öne sürdü. Gazete Hükümetinmücadele ettiği bu krizin siyasal etkileri olabileceğinide iddia etti. Douglas Frantz imzasıyla yayınladığı yazıda, Hazine yetkililerinin IMF görevlileriyle, krizi önleyecek acil kredi şartlarını görüştüklerini bildiren gazete, Bankacılık sektörü reformu ve özelleştirme gibi uzun vadeli yapısal çözümlerin gerçekleştirilmesinin daha zor göründüğünü vurguladı. Bayındır Securities adlı kuruluş yetkililerinden Burak Akbulut gazeteye yaptığı açıklamada, Olay kısa dönemli nakit sıkıntısı olarak başladı ve hükümetin, ülkenin ekonomik yapısıyla ilgili reformları yapamayacağına olan inanca yönelik bir krize dönüştü diye konuştu. NYT, Türk hazine yetkilileri temel ekonomik planda değişikliğe gerek yok derlerken, Washington`daki IMF yetkililerinin Türkiye`nin, ekonomisini ve bankacılık sistemini güçlendirecek adımlar atmasının yararları üzerinde durduklarını ifade etti. İMKB`de hisse senetlerinin son 2 hafta içinde, bir yıl önceye göre değerlerinden yüzde 43 kaybettiklerine değinen gazete, kaybın dolar olarak yüzde 60`ı bulduğunu vurguladı.


IMF KREDİSİ GÖRÜŞMELER BİTTİKTEN SONRA;

Gazete haberlerinde IMF`nin 4 milyar dolarlık kredinin 2 milyarını hemen vereceği bildirilmesine rağmen Washington`dan New York Times`a telefonla bilgi veren Constance Lotze adlı IMF yetkilisi, Türk yetkililerle yürütülen müzakereler sonuçlanmadan herhangi bir karar alınmasının beklenmediğini ve bunun da en az 10 gün süreceğini söyledi. Lotze, IMF yönetim kurulunun, 21 Aralık tarihindeki toplantısından önce, başka para verilmesi konusunda karar alacağını sanmadığını da sözlerine ekledi.


ZİNCİRLEME ETKİ;

Amerikan gazetesi, Hükümetin geçen ay ilk kez enflasyonu yüzde 50`nin altına düşürmeyi başardığını, ancak bunun, kamu harcamalarının kısılması yoluyla yapıldığını; bunun ise hükümetin bankalardan daha az borç alması demek olduğunu, bu durumda ise bankaların karlılığının düştüğü ve sektörün sorunlarla karşılaştığını yazdı. Kamu harcamalarındaki kısmanın devlet memurlarının maaşlarının enflasyonun gerisinde kalmasına neden olduğunu da savunan gazete, memurlara önerilen yüzde 10`luk zammın geçen cuma günü bir günlük gösterilere dönüştüğünü hatırlattı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.