Olmuksa Yuzde 5 Buyumeyi Hedefliyor.

25.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ekonominin genelolarak daraldigi 1999 yilinda yuzde 13`den cok buyuduklerini ifade eden Olmuksa Genel Muduru Akin Paksoy, 2000 yilinda da yuzde 5 dolayinda buyume hedeflediklerini vurguladi. 1998`de 14. 12 trilyon lira (54.5 milyon dolar) olan satislarin 1999`da 25 trilyon liraya (62 milyon dolar) yukseldigini belirten Paksoy, 1998`in ikinci yarisindan itibaren baslayan kriz nedeniyle artan finansman yukunden dolayi 1999`u zararla kapattiklarini, 2000 yilinin ise karli olacagini kaydetti. Ambalaj sektorunde olduklari icin, ekonominin genelinde yasanan olumsuzluklardan kisa surede etkilendiklerine isaret eden Paksoy, Olmuksa olarak 1998 yilinda ilk kez yuzde 2 dolayinda kuculduklerini hatirlatti. Ekonomideki genel daralmanin tersine Olmuksa`nin buyudugunu ifade eden Paksoy, `Ozellikle super ve hipermarketlerin art arda acilmalari, oluklu mukavva ambalajlarin kullaniminda artis sagladi. Cunku bu sirketler standardizasyon icin ambalajli mal alimina onem veriyorlar. Ayrica, ekonomideki maliyet unsuru onem kazandikca, ambalaj kullanimi da artis gosterdi. Cunku, genel maliyetleri dusurmenin yollarindan biri de ambalaj kullanimidir, bunlarin etkisiyle, 1999 yilinda sanayi uretimi ve tarimsal uretimde gerilemeler yasanmasina ragmen genel oluklu mukavva talebinde yuzde 5 dolayinda artis yasandi` dedi. 1998 yilinda 76 bin ton oluklu mukavva kutu, 50 bin ton kagit ureten Olmuksa, 1999 yilinda oluklu mukavva uretimini 86 bin tona cikardi. Edirne`deki fabrikada yillik 50 bin ton kagit uretim kapasitesi olan sirket, kagit uretimini de 52 bin tona yukseltti. Sektorden daha hizli buyudukleri icin pazar paylarini yuzde 10`dan 12.5`a cikardiklarini belirten Paksoy, liderliklerini de koruduklarini isaret etti. 1999`da sirketin iki ana ortagi olan International Paper ve Sabanci Holding`in Kav Ambalaj`i satin aldiklarini hatirlatan Paksoy, yeni adi Olmuksa olan sirketle birlikte toplam pazar payinin yuzde 18`e ciktigini kaydetti. 2000 yili icin, kagit disinda kapasite artirimi dusunmediklerini belirten Paksoy, ambalajda daha cok maliyetleri dusurucu yatirimlar dusunduklerini vurguladi. Kav`in da gruba katilimiyla kagit ihtiyaci artan sirket, 50 bin ton olan kagit uretim kapasitesini 60 bin tona cikartmayi planliyor. Bu yil piyasanin buyumesinden cok buyumek yerine, piyasa kadar buyume hedeflediklerini belirten Paksoy, `Cunku oncelikle, yeni uretim sistemlerimizi tam olarak yerine oturtmayi hedefliyoruz. Bu cercevede, International Paper`in Platform adiyla tum dunyada uyguladigi sistemi Turkiye`de de yerlestirmeye calisiyoruz. Platform, ambalaj malzemesinin tasimasindaki zorluklari asmak icin gelistirilmis bir sistem ve temel olarak ambalajin bizim fabrikamizda degil, musterinin fabrikasinda katlanmasini iceriyor` dedi. Tamamen siparisle calistiklarina isaret eden Paksoy, navlunlar nedeniyle ihracat sanslarinin cok oladigini, 1976`dan bu yana yaptiklari ihracatin toplam satislarin yuzde 7-8`ini olusturdugunu kaydetti. (FINANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.