Opel fabrikası kapanıyor

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bu kararın General Motors`un (GM) sürdürdüğü yeniden yapılanma süreci çerçevesinde alındığı bildirildi

Opel Türkiye Genel Müdürü Erhard Spranger, önümüzdeki yıl İzmir-Torbalı`da bulunan Opel fabrikasında üretime son verileceğini bildirdi. Bu kararın General Motors`un (GM) sürdürdüğü yeniden yapılanma süreci çerçevesinde alındığını belirten Spranger, Kararın Türkiye veya Türkiye ekonomisiyle hiçbir ilişkisi yok. Biz Türkiye`nin canlı ekonomisine hala inanıyoruz. Türkiye`ye büyük bir güvenimiz var dedi. Erhard Spranger, Crown Plaza`da düzenlediği basın ve sohbet toplantısında, otomotiv sektöründe iyi günlerin geçmişte kaldığını ve artık sıkıntılı yılların, özellikle ABD ve Avrupa piyasasında belirmeye başladığını söyledi. Bir yandan satışlar azalırken, öte yandan aynı kapasite ile devam edilmesinin otomotiv sanayini sıkıntıya soktuğunu belirten Spranger, bunun sonucunda yapısal maliyetlerin yükselerek karlılığın azaldığını anlattı. Küçülen piyasada güçlü olarak varolabilmek için maliyetlerin kontrol altına alınması gerektiğini belirten Spranger, GM`nin de iki gün önce dünya piyasalarındaki daralma ve artan maliyetler karşısında kapasite fazlasını ve maliyet yapısını düzeltecek bazı temel stratejik önlemler aldığını kaydetti. Erhard Spranger, bu önlemlerin, imalat işlemlerinin yüksek kapasiteli tesislerde gerçekleştirilmesi, malzeme maliyetlerinin düşürülmesi ve ölçek ekonomisi olarak çalışmayı amaçladığını söyledi.

-TÜRKİYE`YE BÜYÜK BİR GÜVENİMİZ VAR-
Spranger, Bu önlemler çerçevesinde önümüzdeki yıl içerisinde İzmir-Torbalı`da bulunan Opel montaj tesisi çalışmalarını sona erdirecek. Ancak Vectra üretimi Almanya-Russelsheim`daki yüksek kapasiteli tesislerde sürecek dedi. 1989 yılında kurulan İzmir`deki fabrikanın yıllık kapasitesinin 10 bin otomobil olduğuna işaret eden Spranger, GM yapısı içende bu kapasite fazlası söz konusu iken Türkiye`deki üretimi sürdürmenin ekonomik uygulanabilirliği olmadığını belirtti. Bu kararın kolay alınmadığını dile getiren Spranger, şöyle konuştu: Buna çok üzüldük. Çünkü geçen yıllar içinde bu tesis bizim bebeğimiz olmuştu; yalnız şunun da farkına vardık ki sektörde büyük bir kapasite var ve rekabet geçmiştekinden çok daha şiddetli bir şekilde sürüyor. Onun için böyle bir çerçevede maliyetleri düşürmemiz, daha hızlı piyasaya girmemiz ve eskisinden daha iyi hizmet vermemiz gerekiyor. Alınan bu kararın Türkiye ekonomisiyle hiçbir ilişkisi yok. Türkiye`nin canlı ekonomisine hala inanıyoruz; Türkiye`ye büyük bir güvenimiz var ve bu şekilde de devam edecek. Üretimin durdurulması sonucu, en büyük varlıkları olan çalışanlarının bir bölümünden ayrılmak zorunda kalacaklarını kaydeden Spranger, onlara çok şey borçlu olduklarını ve işten ayrılmak zorunda kalanlar için 2001 sonuna kadar mevcut gelir düzeylerini koruyacakları bir paket hazırladıklarını bildirdi. Şirket olarak artık ticaret faaliyetlerde yoğunlaşacaklarını belirten Spranger, yedek parça deposunu büyüteceklerini, müşteri memnuniyetini cevaplandıracak yapılarını güçlendireceklerini anlattı.

-SORULARI YANITLADI-
Daha sonra soruları yanıtlayan Erhard Spranger, Torbalı`daki fabrikanın ne olacağının ve kaç kişinin işten çıkarılacağının sorulması üzerine, tesisi boşaltacaklarını, ancak satmayacaklarını bildirdi. Spranger, 200 kadar çalışanları olduğunu, işten ayrılanlara hem yasaların gerektirdiği hem de kendilerinin hazırladığı bir paket çerçevesinde ödeme yapılacağını belirtti. Torbalı`daki tesiste üretime son verilmesinin Avrupa`da GM`de yeniden yapılanma sürecinin bir parçası olduğunu açıklayan Spranger, Bu değişikliğin odak noktalarından biri de, İngiltere`deki Luton Tesisi`nde sadece tek bir vardiya çalışacak, önümüzdeki bir yıla kadar bu gerçekleştirilecek dedi. Spranger, başka bir soru üzerine, Türkiye`de nisan ayına kadar üretime devam edileceğini; nisandan sonra azaltılarak haziran ayında tamamen durdurulacağını bildirdi. Erhard Spranger, GM`nin aldığı önlemler çerçevesinde 2004 yılına kadar 400 bin üniteyi kapasitesinden çıkarmayı planladığını kaydetti. Torbalı`daki tesisin kapatılmasının araç fiyatları üzerindeki etkisinin ne olacağının sorulması üzerine Spranger, Türkiye`de üretilen araçlar ile dışardan ithal edilen aynı model araçlar arasında bir fark olmayacağını bildirdi. Torbalı`daki tesislerin kapatılması kararını 4 gün önce öğrendiklerini kaydeden Spranger, önümüzdeki yıl satış hedeflerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, şunları söyledi: Önümüzdeki yıl ortasına kadar 65 bin araç satılacak. Bunun içinden 10 bin kadarı Vectra olacak. Astra ve Corsa üzerine yoğunlaşılacak. Bu nedenle önümüzdeki yıl satışların dengesi bakımından önemli bir sorunla karşılaşacağımızı beklemiyorum. Opel Türkiye Fabrika Direktörü Marek Penzo da, Torbalı`daki tesisin yatırım değerinin sorulması üzerine, 1989 yılında kurulan tesisin o zamanki değerinin 40 milyon mark olduğunu bildirdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.