Orman Hırsızlığı Diz Doyu

19.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Bu yılın ilk altı aylık döneminde Türkiye`de kesme, işgal gibi nedenlerle toplam 23 bin 160 dekar ormanlık alan tahrip edildi. Yetkililer, mevcut yasaların caydırıcı olmaması nedeniyle tahribatın azaltılamadığını kaydetti.


27 Orman Bölge Müdürlüğü`ne bağlı yerlerde, bu yılın ilk 6 ayında izinsiz kesme, işgal, açmayerleşme gibi nedenlerle 23 bin 160 dekar ormanlık alan tahrip edildi, 7 bin 251 ton yakacak ve 23 bin 589 metreküp endüstriyel ağaç da yok oldu.
Orman Bakanlığı Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Daire Başkanı Hüseyin Hacıoğlu, yaptığı açıklamada, bu yıl işlenen suçlarda önceki yıllara göre bir düşüş yaşandığını söyledi. Ormanlarda kaçak yapılan ve tahribata neden olan fiillerin önlenebilmesi için yeterli personelin olmadığını belirten Hacıoğlu, yaklaşık 15 yıldır ihtiyaç olmasına rağmen orman muhafaza memurunun alınmadığını ifade etti.
Kış mevsiminin ağır geçtiği Doğu ve İç Anadolu Bölgeleri`nde daha çok yayvan yapraklı yakacak türü ağaçların kesildiğini anlatan Hacıoğlu, özellikle Adapazarı, Bolu ve Bursa`da da parke imalatında kullanılmak üzere ticari amaçlı ağaçların izinsiz olarak kesildiğini kaydetti. Hacıoğlu, ormanlarda izinsiz kesim ve diğer suçları içeren yasalarda düzenlemeler yapılmasının şart olduğunu vurgulayarak, ``Mevcut yasalar, caydırıcı değil. Ormanların tahrip edilmesinin engellenmesi için hapis cezaları paraya çevrilmemeli ve tecil edilmemelidir`` diye konuştu. Türkiye`de bugüne kadar 14 milyon hektar mera alanının tahrip edildiğini hatırlatan Hacıoğlu, özelliklerini yitirdiği için orman dışında değerlendirilen alanın da 450 bin hektar olduğunu bildirdi.


CEZA VAR AMA...

Orman Bakanlığı`nın Hukuk Müşavirliği`nden alınan bilgiye göre de, 6831 Sayılı Orman Kanunu`nun 91. Maddesi gereğince izinsiz kesim nedeniyle fail hakkında 2 aydan 1 yıla kadar, 93. Maddesi gereğince işgal suçundan 6 aydan 1 yıla, açmayerleşmede ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabiliyor. Açmayerleşmede zarar gören alanın 5 dekardan fazla olması durumunda da ceza, yarı oranında arttırılıyor. Kesilen ağaçların fidan vasfını taşıması durumunda hapis cezası 72 aya kadar çıkarılabiliyor. Ayrıca 647 Sayılı İnfaz Yasası`na göre hapis cezası, suçun türüne göre günlüğü 3 milyon ile 5 milyon lira arasında en az 180 milyon liralık para cezasına çevrilebiliyor.


TAHRİP OLAN ORMANLARIN MİKTARI;

Orman Genel Müdürlüğü`nün ilk 6 aylık verilerine göre 27 Orman Bölge Müdürlüğü`ne bağlı yerlerde izinsiz kesme, nakil, bulundurma, sarf, açmayerleşme, işgal, otlatma nedeniyle tahrip olan alanlar ile yok olan ağaçların miktarı ve suç adedi şöyle:


Bu arada, 177 bin 356 hayvanın da izinsiz olarak otlatılması nedeniyle 2 bin 47 suç tespit edildi. Rakamlara göre, izinsiz fiiller sonucu ormanlarda 23 bin 160 dekar alan tahrip edildi, tahrip edilen bu alanda 7 bin 251 ton yakacak olarak, 23 bin 589 metreküp de endüstri alanında kullanılacak ağaç yok oldu. Verilere göre, 27 Orman Bölge Müdürlüğü içinde izinsiz kesmede 11 ili kapsayan Amasya Bölge Müdürlüğü 333 tonla ilk sırada yer aldı. 2 bin 798 metreküp ağaçla Adapazarı Bölge Müdürlüğü izinsiz endüstriyel kesimin en çok yapıldığı yer olurken, açmayerleşmede 791 dekarla Antalya Bölge Müdürlüğü, işgalde de Muğla Bölge Müdürlüğü 9 bin 864 dekarla ilk sırayı aldı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.