Ortadoğu`da diplomasiye `linç darbesi`

13.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ortadoğu krizine çözüm bulunması için diplomatik girişimler kesintisiz sürerken, dün Batı Şeria`daFilistinlilerin dört İsrailli askeri tutuklaması ve ardından ikisinin linç edilmesi yeni bir gerginlik yarattı.


Ortadoğu krizine çözüm bulunması için diplomasi alanında hareketli günler yaşanırken, Batı Şeria`nın Ramallah kentinde dün iki İsrail askerinin öfkeli kalabalık tarafından linç edilmesi yeni bir gerginliğe yol açtı. İki İsrailli askerin, Filistinliler tarafından tutuklanan diğer iki İsrailli askerle beraber göz altında tutuldukları karakolun taşlanması sonucu öldükleri bildirildi. Ölen askerlerin İsrail ordusunun özel birimlerinde görevli oldukları belirtildi.


İsrail Başbakanı Barak, askerlerin öldürülmesini vahim bir olay olarak nitelendirirken, Arafat da olaydan dolayı üzgün olduğunu söyledi. İsraillilerle Filistinliler arasındaki kanlı çatışmalara çözüm bulmak için bölgede temaslarda bulunan BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise, dört İsrail askerinin Filistin polisi tarafından yakalanmasının krize çözüm çabalarını güçleştireceğini söyledi.
Annan, Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud ile Beyrut`ta görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, olayın sorunları kolaylaştırmadığını aksine zorlaştırdığını belirterek, Umarım bu olay içinde bulunulan zor ve karmaşık duruma çözüm bulunmasını engellemez dedi.

Annan, Hizbullah`ın elinde tuttuğu üç İsrail askerinin durumuyla ilgili olarak da herhangi bir bilgisi olmadığını belirtirken, aşırı dinci örgütün askerleri görmesi için Kızılhaç`a ya da BM`ye izin vermesi gerektiğini söyledi.


DİPLOMATİK ÇABALARA AĞIR AKSAK DEVAM;

Öte yandan, Ortadoğu`daki temaslar kapsamında İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook dün Mısır`da görüşmelerde bulundu.Ancak Cook`un İsrail - Filistin kriz zirvesi yapılmasına karşı çıkan Mısır`ı ikna edemediği bildirildi. Mısır, görüşme için uygun zaman olmadığı görüşünü yineledi. Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa, gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantının başarılı olabilmesi için, İsrail askerlerinin önceki yerlerine çekilmesi ve ültimatom siyasetinin sona erdirilmesi gibi, uygun ortamın yaratılması gerektiğini söyledi. Musa, Ültimatomların gölgesinde toplantı yapamayız dedi.


Ürdün Kralı Abdullah ile görüşen AB`nin dış politika ve savunma temsilcisi Javier Solana ise, Ortadoğu`daki şiddet olaylarının araştırılması için uluslararası bir soruşturma komitesinin yakında kurulabileceği konusunda iyimser olduğunu söyledi.


ARAP DÜNYASI TÜRKİYE`DEN AKTİF ROL BEKLİYOR;

İsrail çatışmalarının halen sürdüğü bir ortamda Dışişleri Bakanı İsmail Cem`le görüşen Arap ülkeleri büyükelçileri, Ankara`nın bölgede daha aktif rol almasını istediler.Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İsmail Cem ile kendi talepleri üzerine görüşen Filistin, Suriye, Ürdün, Mısır, Lübnan, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) büyükelçileri, Bölgeye ağırlığınızı daha çok koyun mesajı verdiler.


Türkiye`nin öteden beri üzerinde olan çekingenliği artık attığına dikkat çeken diplomatik çevreler, Türk yetkililerin taraflara inandığı görüşleri aktardığını ve bir şeyler empoze etmeye çalışmadığını belirtiyorlar. Aynı çevreler, Ankara`nın görüşlerinin daha çok Filistin, daha az İsrail tarafı ile örtüştüğünü ifade ediyorlar.
(FİNANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.