Ortadoğu`da Dişe Diş, Kana Kan

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Saat: 08.00: Gazze Şeridi`nde zırhlı ilkokul servisine roketatarlı bir saldırı düzenlendi. İsrailli 2 asker öldü. 9 kişi yaralandı. Saat: 18.00: İsrail kabinesi acil olarak toplandı. Saldırı kararı alındı. Akşam Başbakan Barak, Gazze`deki Filistin bölgesine 90 dakika boyunca füze yağdırdı.


3 TERÖRİST OLAN YERİNDEN KAÇTI;

BARIŞ umutlarının suya düştüğü Ortadoğu`da dün savaş çanları çaldı. İlk olarak dün sabah saatlerinde Gazze Şeridi`nde İsrailli öğrencileri taşıyan bir ilkokul servisine roketatarlı saldırıda bulunuldu. Otobüsün içindeki 2 İsraill asker öldü, 5`i çocuk olmak üzere 9 kişi yaralandı. Bir öğrenci ile velisinin durumun kritik olduğu söyleniyor. Zırhlı otobüs dün sabah 07:30 sularında Yahudi yerleşimcilerin yaşadığı Kfar Darom semtinden yola çıktı. Güneydeki Gush Katif semtinde bulunan ilkokula öğrenci taşıyan otobüs, dağlık yolda saldırıya uğradı. Çalıların arasına saklanan 3 terörist, 122 milimetrelik roketatarı ateşlediler. Roket hareket halindeki otobüsün yakınlarına düştü. Otobüsün içindeki askerlerin merkeze haber vermesi üzerine İsrail askerleri bölgeyi ablukaya aldı. Buldozerlerle etraftaki ağaçlar yıkıldı. Ancak saldırının hemen ardından kaçan 3 terörist yakalanamadı. Filistinli ve İsrailliler`in ortak yaşadığı mahallelerde İsrail ordusu güvenlik gerekçesiyle öğrencileri okula zırhlı otobüslerle götürüyor. Her otobüste bir manga asker bulunuyor.


SÜPERSONİK UÇUŞLAR YAPILDI;

Saldırı İsrail`de şok etkisi yarattı. İsrail Başbakanı Ehud Barak, kabinesiyle acil bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası bir açıklama yapan Barak saldırıya cevap verileceğini ifade etti. Verilecek cevabın şeklinin toplantıda kararlaştırıldığını açıkladı. Gazze`deki saldırının çok ciddi olduğunu söyleyen İsrail Dışişleri Bakanı Şalom Ben Ami, Teröristlerin Arap bölgesinden roketi ateşlediklerini tespit ettik. Tek sorumlu Filistin`dir dedi. Açıklamanın hemen ardından İsrail uçakları Güney Lübnan`a girdi. Beyrut`a süpersonik hızla 2 sorti düzenleyen uçaklar, maddi zarara mal oldu. Saldırının sorumluluğunu önce El Aksa Şehitleri adında bir örgüt üstlendi. Ardından kendilerine Filistinli Hizbullah diyen bir grup daha ortaya çıktı. Öğleden sonra Lübnan kaynaklı bir başka grup daha saldırının sorumluluğunu üstlendi.


FÜZELERİN ARDI ARKASI KESİLMEDİ;

Gazze Şeridi`nde düzenlenen ve 2 İsrailli`nin ölümüne yol açan saldırının karşılıksız kalmayacağını açıklayan İsrail, helikopterler ve savaş gemilerinden Gazze kentindeki Filistin hedeflerine füze yağdırdı. Filistin askeri hedeflerinin vurulduğu, büyük paniğe yol açan saldırıda 50 kişi yaralandı. İsrail Başbakanı Ehud Barak başkanlığında toplanan güvenlik kabinesinin Filistin`deki askeri hedeflere saldırı düzenlenmesine onay vermesinin ardından TSİ 18.00 sularında 5 İsrail helikopterinin saldırısı başladı. Saldırıya İsrail savaş gemileri de katıldı. Bölgeye gönderilen 10 kadar savaş gemisi kenti bomba yağmuruna tuttu. Saldırıda Filistin güvenlik güçleri karargahları, Arafat`ın özel koruma birliği olan olan Force 17 karargahı ve El Fetih örgütünün karargahı hedef alındı. Filistin televizyon binası da isabet alırken helikopterler Gazze yakınlarındaki bir mülteci kampına da hedef aldı. 90 dakika süren İsrail saldırısı, 8 haftalık çatışmaların en şiddetlisiydi.


SOKAKLAR PANİK YAŞADI;

Görgü tanıkları saldırı boyunca kente dakikada bir füze düştüğünü belirttiler. Filistin güvenlik güçleri helikopterlere roketatarlarla karşılık vermeye çalıştılar. Elektriklerin kesilmesine ve kentin karanlıkta kalmasına yol açan saldırı halkta ise büyük panik yarattı. Binlerce insan sokaklarda koşuşturarak saklanacak bir yer aradı. Saldırının ardından çoğu hafif şekilde yaralanan 50 kişi hastanelere kaldırıldı. İsrailli üst düzey bir yetkili saldırıdan sonra yaptığı açıklamada bunun Filistin lideri Yaser Arafat`a açık bir mesaj olduğunu söyledi. Filistinliler ise İsrail`i savaşmayı seçmekle suçladı. Filistin kabinesi üyesi Hasan Asfour, saldırının İsrail hükümetinin katillerden oluşan bir hükümet olduğunu ve amaçlarını gerçekleştirmek için savaşı seçtiğini kanıtladığını söyledi. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.