Ortadoğu`da Sükunet

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü`nün yayınladığı yıllık rapor, kriz batağından kurtulamayan Ortadoğu`nun geçen yıl askeri harcamalara 60 milyar dolar ayırarak 1. sıraya yerleştiğini ortaya koydu.


Dünya çapında askeri harcamalarla ilgili bir araştırma, geçen yıl bu alana 60 milyar dolar ayıran Ortadoğu`nun birinci sırada olduğunu ortaya koydu. Dünyadaki silah ticaretiyle ilgili olarak Londra`da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü`nün yayımladığı yıllık raporda, bölgenin bu yıl da yüksek petrol fiyatlarından elde ettiği gelir sayesinde silaha daha fazla yatırım yapmasının beklendiği kaydedildi.


Geçen yıl silaha 6.1 milyar dolar harcayan Suudi Arabistan hem Ortadoğu`nun hem de dünyanın en fazla silah satın alan ülkesi konumunda bulunuyor. Ortadoğu`da ikinci sıradaki silah pazarını ise İsrail oluşturuyor. İsrail geçen yıl gayrı safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 8.9`unu askeri harcamalara ayırdı. Bölge ülkelerinin geçen yılki bütçeleri, silah harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 5 oranında azaldığını ortaya koydu. Raporda, bu yılki bütçelerin de geçen yıla göre fazla bir değişiklik içermediği ancak petrol fiyatlarındaki artışın silah harcamalarını teşvik edeceği ifade edildi. Enstitü`nün yıllık raporunda Ortadoğu`nun iyi bir silah pazarı olarak önemini koruduğu gözlenirken, dünya çapında ise geçen yıl silaha 53.4 milyar dolar harcandığı bildirildi. Raporda 1998 yılında silaha 58 milyar dolar ayrıldığı belirtilirken, geçen yıl bu miktarın biraz azaldığı ancak bunun sürekli bir düşüş trendinin işareti sayılamayacağı kaydedildi.


ABD, EN BÜYÜK SİLAH İHRACATÇISI;

Geçen yıl en çok silah ithal eden ülke ünvanını Suudi Arabistan alırken ABD`nin de, silah ihracatı pazarında yüzde 49.1`lik bir payla birinciliğini koruduğu belirtildi.
İngiltere yüzde 18.7`lik payıyla ikinci sıraya yerleşirken, Fransa da yüzde 12.4 oranındaki payıyla üçüncü oldu. 1998 yılında silah ihracatında yüzde 4.6`lük bir hissesi olan Rusya ise geçen yıl bu payını yüzde 6.6`ya yükseltti.


ORTADOĞU`da ÇATIŞMA VE BARIŞ ADAMLARI BİR ARADA;

Ortadoğu`da ateşkese rağmen çatışmalar düşük yoğunlukta da olsa önceki gece de devam ederken İsrail yönetimi, Şarm El - Şeyh zirvesinde varılan anlaşmanın uygulanması çerçevesinde dün Gazze Şeridi`ndeki Karni geçiş noktasını açtı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Karni geçiş noktasının Gazze Şeridi`ne malların giriş çıkışı için açıldığı, ancak Filistin halkının Karni`yi kullanamayacağı belirtildi. İsrail, önceki gün de Filistin yönetiminin uluslararası sınır geçişlerini açmıştı. İsrail yönetiminin aynı zamanda Ramallah kentinin girişindeki ablukayı da kaldırdığı kaydedildi. Bu arada, İsrail ordusu, Batı Şeria ve Gazze Şeridi`nde çatışmaların önceki gece boyunca sürdüğünü, El Halil kentinde bir İsrail askerinin atılan taşlarda yaralandığını bildirdi. İsrail güçleri ve Filistinli silahlı kişilerin Gazze Şeridi`ndeki Refah sınır kapısı yakınında çatıştığı, Gazze Şeridi`ndeki diğer ordu karakollarına da silahlı saldırıda bulunulduğu kaydedildi.


HAMAS MİLİTANLARI YENİDEN TUTUKLANDI;

Ortadoğu`da ateşkes sağlanması girişimleri çerçevesinde Filistin polisinin de geçen haftalarda serbest bıraktığı en az 25 Hamas militanını yeniden tutukladığı bildirildi.
Filistin polisinin yeniden cezaevine gönderdiği kişiler arasında Hamas`ın Gazze lideri Abdülaziz El Rantisi`nin de bulunduğu kaydedildi. İsrail ile Filistin arasında şiddet olayları başladığı zaman, Filistin yönetimi cezaevlerindeki yaklaşık 85 Hamas militanını güvenlikleri gerekçesiyle serbest bırakmıştı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.