Otomobil sahiplerine sigorta baharı

27.04.2015 - 09:29 | Son Güncelleme :
Otomobil sahiplerine sigorta baharı | Genel Haberler

Bahar ayları ile birlikte oto sigortalarında da hareketlilik başladı

2015’in ilk çeyreğinde artan otomobil satışlarına paralel kasko sigortalarına da ilgi yüksek oldu. Ancak en önemli gelişme, oto sigortalarında artan sigortalı sayısına rağmen primlerdeki ciddi düşüşler oldu. Özellikle de kasko sigortalarında fiyatlar yüzde 15’in de üzerinde azaldı.

Bu yılın ocak-mart döneminde otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 42 artarak, 126 bin 991 adede çıktı. Aynı dönemde 2015 model otomobiller için düzenlenen kasko sigortası poliçe adedi ise 60 bin 407 oldu. 

Haberin Devamı

##$$TASITKREDIWIDGET##$$

REKABET ARTTI  
 
Buna göre sıfır kilometre araçlarda sigortalanma oranı yüzde 48 olarak gerçekleşti. Ancak sigortalı adedinde bu artış sigortacıların yüzünü güldürmedi. Bu yılın ilk çeyreğinde kasko sigortalarındaki prim artışı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 8 daha düşük olurken, sadece mart ayında primlerde yüzde 5 daha da azalma oldu. Böylece kasko sigortalarında fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 13 daha da ucuzladı.

Sigortacılar ise primlerdeki bu düşüşü pazarda yaşanan fiyat rekabetine bağlıyor. Şirketlerin primleri düşürerek, pazar kapmaya çalıştığını belirten sigortacılar, bu rekabetin de tüketicilerin lehine durum yarattığını söylüyor.

Rekabet fiyatları düşürdü 

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, primlerdeki düşüşün piyasadaki fiyat rekabetinden kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi: “Şirketlerin doğru riske uygun primlerle teminat sunmuş olmaları da bir diğer etken. 2015 yılının ilk üç aylık döneminde otomobil grubunda yazılan poliçe adetleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında artış gösterdi ve kaskoya olan talep arttı. Kasko, sektör genelinde genişletilmiş kasko teminat içeriğiyle sunulmakta olup tüketicilerin karşılaşabilecekleri pek çok riski bir arada kapsamakta. Trafik sigortasına gelince; bu yılın ilk çeyreğinde poliçe adetleri yüzde 10 oranında artmış olmakla birlikte yazılan primler yüzde 4 arttı. Trafik sigortasında ortalama primlerde yüzde 5 oranında düştü. Bu da yine rekabetten kaynaklanıyor.”

Haberin Devamı

Trafikte de prim düştü 

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, kaskoda bu yıl yüzde 11’lik adetsel artışın yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “Bu artış, sıfır kilometre araç satışları ile sağlandı. Yazılan primler yüzde 4.7 artarken primler yüzde 5.7 geriledi. 2014 yılının üçüncü çeyreğinde başlayan rekabet devam etmekte. Sıfır kilometre araç satışlarında bir önceki yıla göre binek otoda yüzde 42, hafif ticaride yüzde 78 artış yaşanmış. Ancak, bu satışları sektörün toplam kasko adedi ile karşılaştırdığımızda yüzde 12, trafik ile karşılaştırdığımızda ise yüzde 4 gibi bir hacim söz konusu. Bu artışların kasko adetlerine yansıdığını söyleyebiliriz. Trafik sigortasında ise poliçe adetleri yüzde 10 kadar artarken, primde yüzde 3 büyüme yaşandı; ortalama prim ise yüzde 6.6 düştü.

İndirim yerini zamma bırakacak 

Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, fiyatlardaki düşüşün rekabetten kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi: “Şirketler kaskoda zarar etmedikleri için fiyat indirimini daha rahat yapıyor. Yılbaşından günümüze kadar kasko adetleri yüzde13 artarken prim sadece yüzde 8 arttı. Geçen yıla göre dövizdeki hareketle gelen araç bedeli artışlarına dikkate alırsak ortalama fiyatlarda yüzde15’in üzerinde bir indirim oldu. Aynı durum trafik sigortasında da yaşandı. Kaskodaki fiyat indirimi mantıklı görünse de trafikteki indirimler mantıksız. Zira toplamda halen zarar ediliyor ve bu zararın 2015’de artacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla trafikte indirimler bir süre sonra yerini fiyat artışına bırakabilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.