Otomotivdeki Vergi Artışına Tepki

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Osd Yönetim Kurulu Başkanı İlkbahar: -Hükümet Vergi İhtiyacı Olduğunda (Vurun Bunlara) Diyor Bize Yükleniyor -Vergi Denince Akla Hep Otomobil Geliyor -Yüzde 50`Leri Geçen Vergi Yükünün Artık Bardağı Taşırmakta Olduğunu Anlatamıyoruz

İSTANBUL (A.A) - 08.12.2000 - Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan İlkbahar, otomotivde 1 Ocak`ta yürürlüğe girecek vergi artışlarını eleştirerek, Hükümet vergi ihtiyacı olduğunda (Vurun bunlara) diyor bize yükleniyor dedi. Taşıt alım vergisi ve motorlu taşıtlar vergilerindeki artışlar konusunda A.A muhabirine görüşlerini açıklayan İlkbahar, hükümetin ne zaman paraya ihtiyacı olsa, ilk akla gelen kalemin otomobil olduğunu savundu. Otomotivde alım satım vergilerinin azaltılarak yıllık kullanım vergilerinin artırılmasıyla hem sektörün satışlarının artacağını, hem de daha fazla vergi toplanabileceğini kaydeden İlkbahar, şunları söyledi: Maalesef bunu anlatmakta başarılı olamıyoruz. Hükümet vergi ihtiyacı olduğunda (Vurun bunlara) diyor bize yükleniyor. Psikoloji bu. 15 senedir hangi hükümet gelirse gelsin bu değişmedi. Yüzde 50`leri geçen vergi yükünün artık bardağı taşırmakta olduğunu anlatamıyoruz. Vergi denince akla hep otomobil geliyor. Fazla mı, aşırı mı olmuş bakılmıyor. Böyle bir psikoloji olmasa vergiyi 20 misli artırma yetkisi alırlar mıydı? Bu psikolojiyi çok iyi belli ediyor.

-VERGİ GELECEK DİYE İTHAL ARAÇ SATIŞI ARTIYOR-

Her yılın son ayında otomotivde talebin sürekli yüksek olduğunu hatırlatan İlkbahar, şöyle dedi: Bu dönemde bir de gelecek yıl için vergi artışları açıklandığında satış patlaması yaşanır. Bu hızlı artan talebi yerli üretim karşılayamayınca ithalatçıların satışları artar ve pazar payları yükselir. Bu yıl da benzeri yaşanıyor. İthal araç satışları vergi gelecek diye yükseliyor. Yükselen satış artışı da ithalatın cebine gidiyor. Ali İhsan İlkbahar, otomotiv pazarında haksız rekabet yaratan ithalatı engellemenin hükümetin görevi olduğuna işaret ederek, hükümetin bu görevini yerine getirmeyerek büyük kusur işlediğini savundu. İlkbahar, Son Ticari Araçlar Fuarı`nda, hiçbir şekilde Türkiye`deki servis kuralarına uymayan, Uzakdoğulu iki marka sergilendi. Bunların bugünkü şartnameyle Türkiye`ye girmemesi lazım, Neden girdi? Bize sahip çıkacak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bunu nasıl atladı? diye konuştu.

-2001`DE PAZAR YÜZDE 25 DARALACAK-

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan İlkbahar, mali piyasalarda yaşanan kriz başta olmak üzere, vergi artışlarının da etkisiyle önümüzdeki yıl otomotiv pazarının yüzde 25 gerileyebileceğini söyledi. Artan vergilerin genel satışlar üzerindeki olumsuz etkisinin yüzde 3-4 olabileceğini ifade eden İlkbahar, Ama yaşanan kriz ve bunun yaratacağı belirsizlik sürecinin etkisi daha fazla olacak. 2001 yılındaki pazardaki gerilemenin, ilk ve kabaca yapılmış tahminlere göre yüzde 25 olacağını düşünüyorum. Ümidimiz bu krizin bir an önce geçmesidir. Bu kriz geçse de 2000 yılındaki gibi sıcak bir pazarı görmek herhalde mümkün olmayacak dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.