Ozellestirme ıdaresi Baskani Ugur Bayar: Tupras Icinsavas Plani Hazirladik.

05.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yeni ekonomik programin en onemli ama bir o kadar da korkulan unsuru ozellestirme. Turkiye`de ozellestirme surecinde yasananlar ve gelinen noktanin hic de ic acici olmamasi, ozellestirmeye programin yumusak karni diye bakilmasina yol aciyor. Dunya Bankasi ve IMF ile gorusmelerin tamamlandigi su gunlerde ozellestirmenin bundan sonra izleyecegi seyir de iyice belirginlesmis durumda. Ozellestirme tarihinin en onemli halka arzlarinin da yasanacagi 2000 yilini degerlendiren Ozellestirme Idaresi (OIB) Baskani Ugur Bayar, `Idarenin yetkilerine giren ozellestirmelerden cok umutluyum` diyor. Bayar, sorulari soyle yanitladi.
Bayar, Hem IMF ile yapilan anlasma hem de bizim kamuoyuna duyurdugumuz program cercevesinde 7.6 milyar dolarlik bir hedef var. Bu hedefe uc ayaktan yuruyoruz. biri Enerji Bakanligi`nin gerceklestirdigi projeler ki onlarla bizim ilgimiz yok. Ikincisi turk Telekom`un ozellestirilmesi. Bagimsiz bir ihale komisyonu tarafindan yurutuluyor. Komisyonun baskanligi bizde. Uyeleri SPK, Hazine, Turk Telekom ve Ulastirma Bakanligi yetkililerinden olusuyor. Bir de bizim idarenin yuruttugu projeler var.
2000`in ilk ceyrek bazinda ilan ettigimiz program eksiksiz bir sekilde suruyor. Bunun en buyuk iki ayagi Petrol Ofisi ve Tupras. Bunun disinda Orus, Turban, Ebas, Zirai Donatim, Deniz Nakliyat, Ankara ve Guven Sigorta ile 21 tane istirakle ilgili hem sirket bazinda hem de parasal bazda hedefi yakalayacagiz. THY`deki hedef de buna dahil. Sunun bilinmesinde fayda var. Biz su hedefe ulasalim da nasil olursa olsun demiyoruz. Hem kamuoyuna ilan ettik hem uluslararasi anlasmaya imza attik. Bunlarin tabi ki onemi var fakat bu program bizim yillardir savundugumuz bir program. Biz IMF istedigi icin de bunlari yapmiyoruz. IMF programinin sonunda Turkiye`ye para verecektir,bu paranin gerekleri de bunlardir diyor. Bunu takip etmek hakkidir ama bu program bizim yillardir savundugumuz ve Turkiye`nin de yapmasi gereken bir program.
Kisa vadede en zorlu ozellestirme Tupras mi?
Bayar, Zorlu degil ama programin en onemli testi. Su ana kadar Sosyal Guvenlik Yasasi, Telekom, Vergi yasasi, Akreditasyon Yasasi, Gumruk Kanunu gibi kanunlar ciktiktan sonra piyasalar da hukumetin bu cabalarina muazzam destek verdi. belli noktalara gelindi. Simdi bunlarin somut sonuclarini toplama zamani. Bunun icin Tupras`i buyuk test olarak kabul ediyorum. Bu basarili olursa, hukumet ve burokrasi daha bir sevk kazanarak devam edecek. Tupras`in bir yurtdisi ayagi da olacak ama konsorsiyum avukatlarinin soylemleri nedeniyle fiyat ya da ilgi konusunda fazla konusamiyoruz. Yurtdisi sermaye piyasalarinin hukuki zorluklari var. Bizim SPK`nin da belli kurallari var. Sunu soyleyebilirim. Turkiye`nin kesinlikle en buyuk halka arzi olacak. Bugune kadar Turkiye`de uygulanmamis modern tekniklere de yer verilecek. Internet, kredi karti ile satis, indirim uygulanacak. Bunlari kabul ettigi icin SPK`ya mutesekkiriz. Yurticinde de yurtdisinda da fevkalade basarili olacagimiz inancindayim. Hem halkimiz projenin icine katilacak, hem borsadaki hisselerin derinligi saglanacak, hem de yurtdisi katilim saglanacak. Burada Is Bankasi`ndaki basarinin ayni oranlarda yakalanacagini soyleyebilirim. Buyuk bir reklam kampanyasi baslamak uzere. Su an konsorsiyumu olusturan bankalarin analistleri arastirma raporlarina yaziyorlar. Bayramdan sonra road-show`lar basliyor. nisanin ilk gunlerinde sonuc alinir. Tupras`ta vadeli satis Is Bankasi`ndaki gibi olacak. Taksitle ve kredi karti satis ilk defa var. Araci kurumlarda hesabi olanlara internet uzerinden satis yapilacak. Biraz daha yayabilmek icin bu yollara basvuruyoruz. onlarca sendikasyonun web sayfalari internette tek merkezde toplanacak. Dagitimi, lojistigi son derece mesakkatli isler. sendikasyonu olusturan bankalarin subelerinin egitimi, posterlerin, fuayelerin yollanmasi, erken talep yazdiranlarin iskonto almalari. Bir askeri savas plani gibi. Talepler her aksam Garanti Yatirim`da toplanacak. Orada iskontolar hesaplanacak, bunlarin hepsinin aksamadan yapilmazi lazim. Talebin olusmasina bagli. Uc asagi bes yukari Is Bankasi modelinin olacagini dusunuyorum. Once Tupras`in yuzde 15`i satisa cikarilacak talep gelirse bunu artirma hakki bizde sakli. Yurtdisinda ise butun satisin yuzde 50-50`si, yuzde 40`a, 60`i olabilir. Bizim amacimiz yurticindeki butun basvuranlarin hisse almalarini temin etmek. Bunu henuz soyleyemiyorum. Cesitli stratejileri degerlendiriyoruz. Yurticindeki halka arz basariyla bitsin, ondan sonra tarihi daha rahat soyleyebiliriz.
THY`nin satisi hangi asamada?
Bayar, Blok satis, arti halka arz, arti calisanlara satis yapacagiz. Yonetimde know-how becerisini getirecek bir grup istiyoruz. Ucuncu ceyregin basinda satis gerceklesecek. (EKONOMIST)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.005 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.