Özelleştirmede zaman ve para kaybediliyor

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Telekom’a bugün itibariyle biçilen tahmini değer %20’si itibariyle 2.3 milyar $. Bu değerin gün geçtikçe düştüğünü açıkça söylemek mümkün


Özelleştirme sürecinde çok önemli bir paya sahip olan Türk Telekom’a14 Mayıs 2001’e kadar fiyat teklifleri verilecek. Telekom şirketlerinin değerlerinin yıldan yıla düştüğü gerçeği altında Türk Telekom’un fiyatının ne olabileceği merak edilen hususlar arasında yeralıyor.

Türk Telekom’un mali yapısı incelendiğinde bu yıl için ciro hedefinin3.5 milyar dolar olduğu , 1999 yılını 4.5 milyar $ ciro, 500 trilyon lira karla kapattığı; 1998 yılı cirosunun4.5 milyar $, karının 800 trilyon lira olduğu görülmekte. 1999’daki bu kar düşüşünün nedeni olarak hazineye ödenen fon payının %10’dan %15’e çıkması ve 450 milyon $ tutarındaki santral yatırımı gösterilmekte.

Halen Telekom’un 18.1 milyon telefon abonesi ve 20 milyonluk da hat kapasitesi bulunuyor. Telekom’a bugün itibariyle biçilen tahmini değer %20’si itibariyle 2.3 milyar $. Bu değerin gün geçtikçe düştüğünü açıkça söylemek mümkün şöyle ki 1998 tarihinde Koç grubu iş geliştirme koordinatörü Ali Koç Türk Telekom’a 5-15 Milyar $ arası bir fiyatın uygun görüldüğünü açıklamaktaydı. 1994 yılında bu değer 30 milyar $’dı. Bu fiyat düşüşünün sebebi olarak Telekom hisse piyasasının modasının geçmekte olduğu ve piyasadaki kapasite fazlasının piyasayı doyurduğu söylenebilir.Aynı şartların 1970’lerde çelik sanayiinde,1980’lerde havayollarında,1990’larda inşaat sanayiinde yaşandığı söylenebilir.

Diğer Telekomlar Ne Kadar Değerli?
British Telekom’un 1999 yılı itibariyle toplam geliri 18 Milyar 715 Milyon dolar civarında olduğu ve bunun 2 Milyar 45 Milyon dolarının kar olduğu görülmekte.
Deutsche Telekom ise 36 Milyar 242 milyon dolarlık gelire ve 4 Milyar 401 milyon dolarlık net kara sahip. Şirketin borsadaki hisseleriyle birlikte piyasa değeri 98 Milyar 841 Milyon doları buluyor.
France Telekom’un 1999 yılında gelirleri 27 Milyar 424 milyon doları bulmakta,net karı ise 2 milyar 788 milyon doları buluyor. French Telekom’un halka açık hisselerle birlikte değeri 92 Milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Diğer şirketlerin piyasa değerleri incelendiğinde:
Brasil Telekom’un piyasa değerinin 3 Milyar 637 Milyon dolar
Voicestream’ın piyasa değerinin 26 Milyar 323 Milyon dolar
İtalia Telekom’un piyasa değerininise 84 milyar 241 milyon dolar olduğu görülüyor.

Global piyasalardaki telekom sektöründeki talep azalışına rağmen, 1800 GSM hattı ve 3. nesil cep telefonları gibi teknolojik gelişmelere bağlı olarak telekomünikasyon şirketleri değerlerinin belliseviyede kalacağı öngörülebilir.Nitekim dünyadaki gelişmeler GSM kullanıcısı bakımından doymamış bir pazar olan ABD’nin dahi, Avrupalı telekom şirketlerinin ilgisini çekmekte olduğunu gösteriyor. Buna örnek olarak Deutsche Telekom’un ABD’li telekom şirketi VoiceStream’i değerinin üç katını ödeyerek satın alması gösterilebilir.

Yabancı yatırımcılar tam yönetim hakkı istiyor
Telekomünikasyon şirketlerinin birleşmeleri,bir şirkette azınlık hisseye sahip hissedarlarınhisselerini kaybedebileceği riskini gündeme getiriyor bu dapotansiyel telekomünikasyon yatırımcılarının çoğunluk hisseleri veya tam yönetim hakkı aramalarına neden oluyor. Telekom piyasasının cazibesini yitirme sebebi olarak cep telefonları ile internete bağlanılma olanağının ilerde yaygınlaşması ve bununkablolu hatların değerini düşürme olasılığı gösteriliyor. Aynı zamanda teknoloji şirketlerinin hisselerindeki düşüş, yabancı yatırımcıları telekomünikasyon sektöründe yatırım yapmaktan ürkütüyor. Bunların Telekom özelleştirmesinde esas sorunu teşkil ettiğini söylemek mümkün buna bağlı olarak Türkiye’de süregelen yabancı sermayeye karşı olan isteksizlikle açıklanabilecek Telekom özelleştirilmesinde kaybedilenin zaman ve para olduğu söylenebilir

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
991 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.