Özince: Krediler Geçici Bir Süre İçin Donduruldu

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İş Bankası Genel Müdür Ersin Özince, Türkiye genelinde çok büyük yatırımlara girilmediğini, ancak bankacılık sistemindeki paraların bir şekilde birilerine plase edilmesi gerektiğini vurgulayarak enflasyonun yükselmemesi durumunda faizlerin yeniden yumuşayacağını vurguladı.

Başta tüketici olmak üzere bazı kredilerin geçici bir süre için dondurulduğunu kaydeden Özince, faizlerin önümüzdeki dönemdeki seyri için şu yorumu yaptı: Tüketici kredisi veriyorsunuz vatandaş tabi ki bu yüksek faiz ortamında kredi kartından para çekip repo yapmak istiyor. Tabi bankalar paraları yok diye tüketici finansmanını kesmiyor. Bu ortamda herkes pozisyon almak istiyor. Bankalar ortama bakıp yeni dengelere göre hareket edecekler. Aksi takdirde sistem kendi imkanlarıyla kendini vuracak. Tahmin ediyorum önümüzdeki günlerden itibaren piyasa soğudukça işler normala dönecek. Zaten bankalardan çok fazla bir kredi talebi yok. Ayrıca Türkiye genelinde çok büyük yatırımlara girilmiyor.

Hazine almıyorsa tüketiciye, tüketici almıyorsa ticarete. Bu da faizler yeniden yumuşayacak demektir. Çünkü bu bankacılık sisteminin önünde parasını plase edecek fazla seçenek yok.

IMF desteği

IMF`nin verdiği ek desteğin Türkiye`ye bir külfet getirmeyeceğini de söyleyen Ersin Özince, Bize külfet kendimize olan güvensizliğimiz ve kendimizi ıslah etmekteki, iyiye, doğruya ve serbest piyasa ekonomisinin tüm gereklerine uymaktaki çekingenliğimiz diye konuştu.

Türkiye`nin bir programa girmekle diyete gireceğini önceden kabul ettiğini belirten Özince IMF`in politikalarının eleştirilerini ancak Türkiye`nin global staretjisindeki yerini bulması açısından IMF`nin eşgüdümünün gerekliliğine inandığını ifade etti.

İş Bankası`nın birleşme veya ortaklıklara sıcak baktığını da vurgulayan Özince avantajlı bir durum olursa değerlendirmek için harekete geçeceklerini kaydetti.

Türkiye`de yaşanan finansal krizin ardından IMF`nin devreye girmesi ve 10.4 milyar dolarlık ek kaynak sağlamasının ülkeye ek bir külfet getirmeyeceğini söyleyen Özince, konu hakkında şunları kaydetti:

IMF`nin bize verdiği borcun külfeti olmaz. Bize külfet kendimize olan güvensizliğimiz ve hala kendimizi ıslah etmekteki, iyiye, doğruya ve serbest piyasa ekonomisinin tüm gereklerine uymataki çekingenliğimiz. Onun bedelini herzaman kendi içimizde ödüyoruz. Yani IMF`nin bize külfeti olmaz. Biz zaten bir programa girmekle bir diyete gireceğimizi kabul ettik. Onun sıkıntılarını çekmek durumundayız. IMF yaptıklarının karşılığında Türkiye`den komisyon almayacak. İyi şeyler olursatürkiye`nin lehinde olacak. Külfet olursa tabi ki bunu Türkiye ödeyecek ama herşeyden önemlisi külfet sağlık getirecek. IMF`nin politikaları eleştiriliyor ama ben onun eşgüdümüne Türkiye`nin global stratejisindeki yerini bulması açısından gerek olduğuna inanıyorum. Ancak sadece IMF diyor diye değil. Biz kendimiz bazı şeylerin doğru olduğuna inanıyorsak IMF demese bile yapmamız lazım. Örneğin kayıtdışı bunların başında geliyor. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.