Penguen Kredilerden Sikayetci.

08.06.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Penguen Gida YonetimKurulu Baskani Orhan Gencoglu, gida sektorunde en buyuk sorunun kredi maliyetlerinin yuksekligi oldugunu soyledi. Gencoglu, `Gida sektorunde en buyuk sorun kullanilacak kredinin maliyetinin cok yuksek olusu` dedi. Kredi maliyetlerinin ortalama yuzde 18-20 civarinda oldugunu soyleyen Gencoglu, `Gida eskiden ozel onem tasiyan sektordu. Simdi ise hemen tum sektorler ozel onem tasir oldular. Eximbank`in net doviz girdisine bakarak, sektorlere kredi vermesi lazim` dedi. Turkiye Ihracatcilar Meclisi (TIM) kayitlarina gore, ihracat yilin ilk bes ayinda yuzde 4.9 dususle gecen yilin ayni donemindeki 11.167 milyar dolardan 10.624 milyar dolara geriledi. Bu donemde 19 sektorden sadece dordunun ihracati artarken bunlarin icinde yer alan yas meyve-sebze ihracati yuzde 6.2 artisla 290.2 milyon olar, meyve ve sebze mamulleri ihraati ise yuzde 43.1 artisla 56.31 milyon dolara yukseldi. Ornegin Eximbank`in elektronik sektorune vermis oldugu her bir dolarin veya yabanci paranin yuzde 80-85`i ile Tayvan`daki sanayicinin subvanse edildigini belirten Gencoglu, `Ithalat girdisi cok fazla. Keza tekstilin ve otomobilin de oyle. ama biz ithal girdisi sifir olan bir sektoruz` dedi. Gida sektorunde ayrica genelde mark bazinda satislar yapildigini belirten Gencoglu, enflasyon ve devaluasyon arasindaki makasin acik olusu, elektrik zamlari gibi nedenlerin de ihracatci sirketleri zorladigini kaydetti. Gencoglu ayrica, `mahsup sistemine gore devletten alacaklarimizda elektrigimizi, SSK`mizi, vergilerimizi mahsup edebiliyorduk. Kasim ayindan beri maalesef bir kurus dahi odeme yapilmiyor. Genelde sektor zor durumda` dedi. Penguen Gida`nin 1999 yilinda ihracatlarinin en az 1998 seviyesinde olabilecegini belirten Gencoglu, ihracatlarinin bu yil 45-50 milyon mark seviyesine cikabilecegini ifade etti. Sirketin 1998 yili ihracati 43 milyon mark duzeyindeydi. Penguen Gida olarak ihracattaki olumsuzluktan etkilenmemeye calistiklarini belirten Gencoglu, `Guvenilir olmak cok onemli. Bizim normal mustri anlasmalarimizda herhangi bir olumsuzluk yasanmadi. Ancak yurtdisinda fiyatlar biraz dustu. Maliyetlerimiz de yukseldi. Yine de gida sektorunde yasamak icin yurtdisi pazarlarini kaybetmemek lazim` dedi. Gencoglu ayrica, yurtdisindaki supermarket pazarlari baska ulkeye gittigi an geri donmesinin zor oldugunu ifade etti. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.