Perakendede Gelecek Kimin?

23.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Turkiye son yillardabuyuk bir degisim surecine girdi. Bu surecle birlikte alisveris aliskanliklarimiz da hizla degisti.. ARtik bircok insan kosedeki bakkaldan alisveris yapmak yerine supermarketleri tercih ediyor. tuketicilerin supermarket tercih etmesi icin bircok neden var elbette. Tuketicinin raftan istedigi her urunu alabilmesi ve satici ile yuz yuze gelmemesi supermarketlere olan ilgiyi artiriyor. Tabii hal boyle olunca da hicbir buyuk grup bu sektordeki gelismelere kayitsiz kalamiyor. Bu nedenle eskiden sanayi ve finans kesimindeki yatirimlariyla buyuyen butun gruplar perakendeye el attilar. Artik Koc, Sabanci, Dogus ve Fiba Holding gibi buyuk gruplar perakende sektorunde de kiyasiya bir rekabet icindeler. Sektordeki sirketlerin 2000`li yillarla ilgili planlarini ve yeni buyume hedeflerini arastirdik...
MIGROS: Perakende sektorunun onculerinden migros, farkli beklentliere 7 magaza formatiyla cevap veriyor. 1999 yilini 960 milyon dolarlik yurtici ciroyla kapatan sirketin, yurtdisiyla birlikte toplamc irosu 1 milyar 50 milyon dolara ulasti. Migros son bes yilda reel olarak ortalama yuzde 25 buyudu. Migros Genel Muduru Oktay Irsidar, 2000-2004 yillarinda da buyume trendinin ayni hizla devam edecegini ve 5 yilda 4 milyar dolar ciroya ulasacaklarini soyluyor. Migros bu yil yurtdisi dahil yaklasik 1. 4 milyar dolar ciro hedefliyor. 2000 yilinda dusecek enflasyona paralel satislarini artiracaklarini soyleyen Irsidar `bu yil yuzde 27 reel buyume hedefliyoruz, gelismelere gore bu oran yuzde 30`a da cikabilir` diyor. Migros, Turkiye genelinde 348 adet magazayla faaliyet gosteriyor. Bu yil haftada uc magaza acarak bu sayiyi 500`e ulastirmayi planlayan sirket, Ramstore sayisini da 20`ye cikaracak. Yeni proje Bakkalim`da ise Istanbul ve Izmir`de 140 bakkala ulasildi. Bu yil sonuna kadar ise 1000 bakkala ulasilmasi hedefleniyor. Kangurum markasiyla faaliyet gosteren Sanal Ticaret A.S.`nin bir Sanal Plaza`ya donustugunu kadeden Irsidar, burada da halen 46 6olan magaza sayisinin yil sonunda 70`e ulasacagini soyluyor. Migros bu yil 80 milyon dloar yatirim programliyor. IRsidar, bu yatirimlarla toplam cironun 2004 yilina kadar 4 milyar dolari bulacagini soyluyor. Migros, yurtdisi faaliyetleriyle ilgili olarak ise Rusya, Azerbaycan ve Kazakistan`dan sonra ilk kez bati ulkelerine yonelecek. Irsidar, Bulgaristan, Makedonya ve yunanistan`da magaza acmanin da ilgi alanlari icinde oldugunu ifade ediyor.
GIMA: Gima, birbiri ardina yaptigi sirket alimlariyla dikkatleri uzerine cekiyor. Tek magazalar disinda, IStanbul`un cok bilinen iki magaza zincirini de satin alan Gima, gecen sure icinde Greens ve Spar magazalarini ardi ardina Gima adiyla faaliyete soktu. Kisa sure icinde Gima`nin eski magazalarina gelen musteri sayisinda yuzde 25 artisi saglanirken, ayni donemde, tarihinde ilk kez metrekare bazinda ilk kez yuzde 70 buyume kaydedildi. Oncelikle musteri memnuniyeti odakli bir uygulamaya basladiklarini soyleyen Gima Genel muduru Deniz pinar, `Gima`da fotograf degisti` diyor. Tarihinde ilk kez magaza kapatmadan yeni magaza acma donemine giren Gima, satin alinan zincirlerin disinda da Gima magazalari acti. Boylece Gima, diger yillarin aksine ilk kez metrekare bazinda yuzde 70 buyume kaydetti. Boylece 2000`li yillara 80 magazali zincir olarak girdi. Dengiz Pinar, 1999 sonunda perakende sektorunun cok farkli bir kulvara girdigine dikkat cekiyor. Pinar`a gore, bu tarihten sonra sirketler operasyonlara daha dikkatli yaklasmaya basladilar. Cunku, faizlerin dusmesi sirketlerin faaliyet disi gelirlerini ortadan kaldirdi. Gima`nin, yeni doneme hazir oldugunu vurgulayan Dengiz Pinar, `bunu dort aydir yapiyoruz ve de cok basariliyiz` diyor. Migros`un daha cok yurtdisi yatirimlara odaklandigina dikkat ceken Pinar, bu dogrultuda Tansas ve Gima`yi daha yuksek metrekare ve magaza sayilarina ulasmak isteyen iki kurulus olarak goruyor. Pinar`a gore onumuzdeki donemde daha cok metrekare savasi yasanacak. Gima`nin yatirimlari sadece yurticiyle sinirli degil. Daha once Bukreste acilan Gima`ya onumuzdeki gunlerde bu ulkede yeni bir magaza eklenecek. yeni ulkelerle ilgili arastirmalar da suruyor.
TANSAS: Tansas, son iki yildir buyuk bir degisim surecinde. Dogus Grubu`na gectikten sonra hizli bir buyume atagina gecti. Bu atakla IZmir`deki faaliyetlerini yogunlastiran Tansas tuketimin en yogun oldugu Istanbul`a da buyuk agirlik verdi. Halen Istanbul`da 25 magazayla faaliyet gosteren sirket, yil sonuna kadar Istanbul`daki magaza sayisini 60`a cikarmayi hedefliyor. Sirketin buyume plani yalnizca Istanbul`la sinirli degil. Ankara`da 25 magazaya ulasmayi hedefleyen Tansas, Bursa ve Antalya gibi sehirlerde de magaza acmayi planliyor. bu yil yuzde 100 buyume hedefleyen Tansas`in ciro hedefi ise 700 milyon dolar.
KIPA: Faaliyetleri Izmir`le sinirli olan kipa`nin Cigli ve Bornova`da satis magazalari var. Gecen yili basarili sonuclarla kapatan sirket, bu yil dolar bazinda yuzde 25 buyume hedfliyor. Sirketin 2000 yili ciro hedefi ise 120-130 milyon dolar. kipa`nin ilk uc aylik sonuclari oldukca basarili. Bu donemde sirket gecen yilin ayni donemine gore dolar bazinda yuzde 106 buyudu. Bu donemde magazalari ziyaret eden umsteri sayisi ise 1.5 milyon adetten 3 milyona cikti. Halen iki magazayla faaliyet gosteren sirket, haziran ayinda Balcova`da yeni bir yatirim yapacak. Haziren ayinda temeli atilacak projenin 30 milyon dolara mal olmasi planlaniyor. 2001 yilinin ilk aylarinda tamamlanacak olan satis alani 27 bin metrekareye cikacak. Bu magazanin faaliyete gecmesiyle sirketin 2001 yilinda 200 milyon dolar ciroya ulasmasi bekleniyor. Bunun yani sira kucuk olcekli bazi magazalarin acilmasi planlaniyor. Kipa Yonetim Kurulu Baskani Sinasi Ertan,bu yatirimla kendi bolgelerindeki guclu konumlarini daha da guclendireceklerini soyluyor. (PARA-BORSAMARKET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.