Petkim İç Talebe Yetemiyor

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Petkim Genel Müdürü Bozkurt: Sanayiden Gelen Talebin Ancak Yüzde 35-40`ını Karşılayabiliyoruz. 2005 Yılında Bu Oran Yüzde 25`e Gerileyecek.

Petkim Genel Müdürü Bozkurt: Sanayiden Gelen Talebin Ancak Yüzde 35-40`ını Karşılayabiliyoruz. 2005 Yılında Bu Oran Yüzde 25`e Gerileyecek -Gelişen Türk Ekonomisinde Petrokimya Alanına Yatırımın Teşvik Edilmesi Kaçınılmazdır -İç Talebe Yetemediğimiz İçin İhracatı İkinci Plana İttik. Yıl Sonunda 88 Milyon Dolar Seviyesinde İhracat Gerçekleştireceğiz


İZMİR (A.A) - 04.12.2000 - Petrokimya Holding A.Ş. (PETKİM) Genel Müdürü Turgut Bozkurt, Türk sanayisinden gelen petrokimya taleplerine yetemediklerini belirterek, Talebin ancak yüzde 35-40`ını karşılayabiliyoruz. 2005 yılında bu oran yüzde 25`e gerileyecek dedi. A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Bozkurt, Petkim`de her yıl üretim kapasitelerini artırmaya yönelik yapılan yatırım ve tevzii çalışmalarına rağmen, iç talebe yanıt veremediklerini ifade ederek, bu alanda özel sektör yatırımlarına şiddetle ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Bozkurt, iç piyasa talebinin yüzde 60`ının ithalat yoluyla temin edildiğine işaret ederek, Türkiye piyasasının plastik ürünlerde henüz doymadığını ve talebin büyük oranda arttığını söyledi. Bozkurt, bu gelişmeler dikkate alındığında Petkim`in 2005 yılında iç talebin ancak yüzde 25`ini karşılayabileceğini kaydetti. Türkiye`de kişi başına plastik tüketiminin 18 kilogram olduğuna dikkati çeken Bozkurt, bunun ABD`de 98, İtalya`da 75, Almanya`da 72 ve Japonya`da 69 kilogram olduğunu ifade etti. İç talebin artışına paralel olarak Petkim ihracatının da yıllar itibariyle düştüğünü bildiren Bozkurt, Petkim bir kamu kuruluşu olduğundan önceliği iç pazara verdik. İç talepten arta kalan veya daha az talep olan kalemleri ise ihracata kanalize ediyoruz diye konuştu. Dünya petrokimya tesislerinde ender görülür biçimde Petkim`in kapasitesini yüzde 100 oranında kullandığını anlatan Bozkurt, verimliliğin de en yüksek seviyede olduğunu söyledi.

-YIL SONU İHRACAT HEDEFİ-

Petkim`in yıllık net satışının geçen yıl 675 milyon dolar olduğuna, bunun 94 milyon dolarının ihracattan elde edildiğine dikkati çeken Bozkurt, bu yıl 884 milyon dolar net satışa ulaşacaklarını ve 88 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştireceklerini kaydetti. Bu arada kuruma yönelik müşteri şikayetlerinin daha çok firmaların talep ettiği kadar mal alamamasından kaynaklandığını dile getiren Bozkurt, satışlarında firmaların geçmiş performanslarını dikkate alarak 3`er aylık tahsisler yaptıklarını ifade etti. Türkiye`de petrokimya sektörünün önünün çok açık olduğunu ve bu alana yatırım yapan özel sektör firmalarının kazanacağını öne süren Bozkurt, gelişen ülke ekonomisinde petrokimya alanına yapılacak yatırımların da teşvik edilmesi gerektiğini savundu. Turgut Bozkurt, şimdiye dek bu alana yapılan yatırımların ürün bazında tesisler olduğunu, kompleks yatırımlara gidilmediğini belirterek, şunları söyledi: Şimdiye dek Türk özel sektörünün bu alana yatırıma ilgi göstermemesinin nedeni, yatırımın çok yüksek maliyetler içermesidir. Bu tür yatırımlar için uluslararası firmalarla evlilik gerekiyor. Son yıllarda bu tür evliliklere yönelme başladı. Dileriz yerli yabancı konsorsiyumlarla, petrokimya alanında dev firmalar kurulur. Bazı firmaların bu yönde görüşmelerinin olduğunu öğrendik. Bu alana yatırım yapan firmalar gelecekte kazançlı çıkacaktır. Özel sektöre tavsiyem bu sektörde açık var, yatırıma yönelmeleridir.

-SEKTÖRDE BU YIL KARLILIK DÜŞÜK-

Bozkurt, dünyada petrokimya sanayinin 6-8 yıl süren devrevi özellik gösterdiğini de anlatarak, Sektör dünyada 1997 yılı sonundan bu yana konjonktürel olarak düşük karlı döneme girdi. Dolayısıyla bu yıl Petkim`in de karlılığı düşecektir diye konuştu. Sektördeki dönemsel kar düşüşünün yanı sıra 2000 yılında dünyada yeni yatırımların devreye alınması nedeniyle yüksek miktarlarda arzların oluştuğunu da ifade eden Bozkurt, bunun da karlılığı etkilediğini söyledi. Petrokimya ürünlerinin piyasa dengeleri içinde oluştuğunu kaydeden Bozkurt, Fiyatta en önemli belirleyici taleptir dedi.

-ÖZELLEŞTİRME-

Bozkurt, Petkim`in 1987 yılında özelleştirme kapsamına alındığını ve hisselerinin yüzde 4`ünün halka arz edildiğini belirterek, özelleştirmenin kalan bölümde halka arz ve blok satışla planlandığını bildirdi. Petkim Yarımca tesislerinde 18 fabrikadan 9`unun faaliyette olduğuna işaret eden Bozkurt, Yarımca tesisinin varlık satışı şeklinde özelleştirilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.