Petkm Petkim Petrokimya Holding A.s.`nden Basinda Yeralan Habere Iliskin Olarak Borsa Baskanligi`nca Istenen Aciklamaya Cevaben

09.09.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
"Konu: Sermaye Piyasasi Kurulu`nun Seri:VIII, No:20 sayili Tebligi uyarinca yapilan aciklamadir.
Ulkemizde 17.08.1999 tarihinde meydana gelen depremden sonra Sirketimizin Yarimca Kompleksinde devreye alma calismalari, %40 kapasite ile Ekim ayi basinda %100 kapasite ile Kasim ayi ilk yarisinda bitirilebilecektir. Sozkonusu hasarlar 3 ana grupta toplanabilir.
1) Hammadde Ithalatini Saglayan Iskele: 80 tasiyici direginde hasar belirlenen iskelenin onarimi Kasim ayi ilk yarisinda tamamlanacak olup, isletmenin %40`nin devreye alinacagi Ekim ayi basindan itibaren uc hafta yetecek kadar hammaddemiz mevcuttur. Bu sure zarfinda isletmenin test edilme imkani da ortaya cikacak olup, bir sorun meydana gelmesi halinde iskele onarimi tamamlanana kadar cozum yoluna gidilebilecektir. Bu durumda Ekim ayinin ikinci yarisindan Kasim ayi ilk yarisina kadar iskele onariminin surmesi nedeniyle hammadde alinamayacagindan dolayi yeniden uretime iskele onarimi bitene kadar ara verme zorunlulugu dogabilecektir.
2) Sogutma Kuleleri: Kuzey Sogutma Kulesindeki yedi uniteden ucu cokmus olup onarim sonrasi Kasim ayi sonunda hazir hale gelebilecektir. Saglam kalan dort unite gerekli bakim ve kucuk capli onarimlari takiben Ekim ayi basinda hazir hale gelecektir. Mevcut 18 tesisten 9`unun daha onceki yillarda ve ekonomik omurlerini tamamlamalari yuzunden devre disi olmasi nedeniyle yedek konumunda beklemekte olan Guney Sogutma Kulesi de tam kapasitede Ekim ayi sonunda devreye alinacak olup, bu durumda Yarimca Kompleksinin mevcut 9 uretim fabrikasinin tumu devreye alinabilecektir.
3) Sapanca Su Hatti: Sapanca`dan sogutma suyu getiren 28 inch`lik boru hattinda meydana gelen hasarlarla ilgili calismalar tamamlanmak uzeredir. Bu hatta asil sorun fay hattinin gectigi ilk sekiz kilometrelik bolumdeydi. Bu bolumdeki calismalar tamamlanmakta olup, bugune kadarki deneyler ve ayni bolgede Tupras`in yaptigi calismalar, diger bolumde bir sorun yasanmayacagini gostermektedir. Kalan bolumun de bir iki hafta icinde devreye alinabilecegi dusunulmektedir.
Deprem hasarinin onarimi suresince gunde yaklasik 360 bin $, ayda ise 11 milyon $`lik uretim kaybi sozkonusudur. Sapanca golunden gelen su isale hattinin onariminin henuz bitmemesi dolayisiyla kompleks sahasi yer alti sogutma suyu hatlarinin ve uretim tesislerimizdeki proses hatlarinin henuz test edilememesinden oturu diger onarim masraflari ile birlikte tum onarim icin tahminen 4 - 5 milyon $`lik bir harcama yapilabilecegi dusunulmektedir. 500 bin $`lik sigorta muafiyeti oldugundan, onarim harcamalarinin 5 milyon $ olmasi durumunda 4.5 milyon $`lik miktar sigorta sirketinden talep edilecektir. Sirketimiz onarim icin bugune kadar lojmanlar, guney ve kuzey sogutma kuleleri ve iskele olmak uzere toplami 317 milyar TL olan uc ihale yapmistir. Ote yandan Sirketimize borclu olan musterilerin borclari cezai sart kaldirilarak ertelenmis olup, bolgeye maddi ve ayni yardimlarda bulunulmustur. Sirket calisanlarimizin depremi takiben tesisleri terk etmeyip ozveriyle islerine devam etmeleri nedeniyle, Yonetim Kurulumuz Yarimca calisanlarina yazili takdir ve tesekkurde bulunmus olup, ayrica faizsiz uzun vadeli ve geri odemeli seyyanen iki maas tutarinda para yardimi yapma karari almistir. Ayrica depremde hasari olan Yarimca calisanlarina, ilave olarak 3 maasa kadar yine faizsiz uzun vadeli ve geri odemeli nakdi destege devam edilecektir.
Bu yil icinde programlanan 676 milyon $`lik ciro hedefinin tahmini 35 milyon $`lik deprem uretim kaybina ragmen tutturulmasi beklenmekte olup, 82 milyon $`lik kar hedefi de buyuk olcude gerceklestirilebilecektir.
Sirketimizin halen 1.2 milyon tonu Aliaga`da, 200.000 tonu da Izmit`te olmak uzere, toplam 1.4 milyon ton satilabilir urun kapasitesi bulunmaktadir. Devam etmekte olan yatirimlarimizla tamami Aliaga`da olmak uzere kapasitemiz 200.000 ton artarak 1.6 milyon tona cikacaktir. Sozkonusu yatirimlar icin bu yil ve 2000 yilinda 80`er milyon $, 2001`de ise 30 milyon $ harcanacaktir. Depremin verdigi hasara ragmen 1999 yili icin konulan ciro ve karlilik hedeflerinin tutturulmasi tahmin edilmekte olup, ayni trendin 2000 yilinda da artis yonunde devam etmesi beklenmektedir." (IMKB BULTEN)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.