Petkm Petkim Petrokimya Holding A.s.`nin 26.08.1999 Tarihli Yazisi Asagiya Cikarilmistir.

26.08.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
"Konu: Sermaye Piyasasi Kurulu`nun Seri:VIII, No:20 sayili Tebligi uyarinca yapilan aciklamadir.
Ilgi: 19.08.1999 gun, 8/3522/40511 sayili yaziniz.
Ilgi yazinizda bahsi gecen hasar tespitleri ve uretime gecise yonelik tahminler takdir edeceginiz gibi, depremi takip eden 48 saatlik sure icerisinde ve olagan disi sartlarda yapilmistir.
Cunku ayni sure zarfinda;
1) Petkim Yarimca Kompleksi personelinin ancak 1/3`u ise gelebilmistir.
2) Tupras Izmit Rafinerisindeki yangini sondurmeye yonelik Petkim imkanlari seferber edilmistir.
3) Yanginin Petkim`e dogru ilerlemesine yonelik buyuk riske karsilik Petkim tesisleri icerisindeki kritik noktalarda araliksiz (gece/gunduz) nobette kalinmistir.
4) Depremden buyuk zarar goren cevre yerlesim alanlarina destek verilmistir.
5) Tupras Izmit Rafineri yangininin atlamamasi icin, LPG dolum tesisleri ve Habas gibi cevre kuruluslara destek ve yardim saglanmistir.
Tum bunlarin dogal sonucu olarak tesislerimizde kapsamli ve detayli hasar tespitine ancak Tupras Izmit Rafineri yangininin sondurulmesini takiben baslanabilmistir. Petkim Yarimca Kompleksinin su hatlari ve liman iskele ayaklari olarak iki onemli problemi bulunmaktadir. Bu iki ana konuda yapilan tespitler asagida belirtilmektedir.
Sapanca golunden Yarimca Kompleksine su saglayan yaklasik 40 km. lik isale hattinin ilk kilometresinde tespit edilen iki kacak onarilmis olup ucuncusunun onarim calismalarina baslanmistir. Geri kalan 39 km.lik bolumde de yeni kacaklar ile karsilasilmasi mumkun gorulmektedir.
Kompleks icinde ve yer altinda bulunan sogutma suyu hatlari, bolumler halinde test edilmeye baslanmistir. Eger bu hatlarda onemli hasar meydana gelmemis ise sogutma suyu hatlari birkac hafta icinde devreye alinabilecek hale gelecektir.
Depremde hasarlanan Kuzey Sogutma Kulesinin bakim calismalarinin tamamlanarak %60 oraninda bir kapasite ile yaklasik 20 gun icinde devreye alinmasi soz konusu olabilecektir.
Yukarida siralanan aktivitelerin olumlu gelismesi halinde depremin olustugu 17 Agustos 1999 tarihine gore yaklasik 1 aylik bir sure sonunda 15/17 Eylul tarihleri arasi Yarimca Kompleksi Proses Fabrikalarindan bir kisminin (3 veya 4 tanesi) devreye girmesi mumkun gorulmektedir.
Bu olumlu gelismenin surekliliginin bagimli oldugu bir diger husus ise liman iskele ayaklarindan bazilarinda olusan ciddi hasarlardir. Bu hasarlara ragmen deniz dubasi sistemi kullanilarak yapilacak gemi yanastirma ve bosaltma denemesinde basarili olunur ise hammadde temini mumkun hale gelebilecek ve prosesin surekliligi saglanabilecektir.
Yoksa mevcut hammadde stogu ile ancak 20/25 gun calisma sozkonusu olabilecektir.
Bu arada Kuzey Sogutma Kulesinin % 100 kapasite calismasini saglayacak bakim onarim isleri tahminen 2.5 ay surecektir. Ayrica beton olan Guney Sogutma Kulesinin kompleksi tam kapasite calistirilabilecek sekilde devreye alinmasini saglayacak bakim onarim calismalari ise kisa bir sure alacaktir.
Tum bu aktivitelerin istenmeyen bir sekilde gelismesi halinde ise, Liman iskele ayaklarinin komple onarim suresi 4/5 ay olarak tahmin edilmektedir.
Kompleks ici yer alti sogutma suyu hatlari ve Sapanca su isale hattinda ciddi hasar tesbiti halinde ise aylarca surebilecek onarim calismalarina ihtiyac duyulabilecektir. Yukarida aciklanan bilgiler isiginda Petkim Yarimca Kompleksi, en erken Eylul 1999 ortalarindan itibaren ve yarim kapasite ile en gec ise 5/6 aylik surenin sonunda tam kapasite ile devreye girebilecektir.
Ayrica 11 personelimiz depremde kaybedilmis olup, 30 kisiden de herhangi bir haber alinamamistir. Hasarli olan iki lojman binamiz onarilabilecek durumdadir. Yan yatan atik gaz bacasi duzeltilmis ve herhangi bir hasara rastlanmamistir. Evleri hasarlanan personelimizin aileleri misafirhanemize yerlestirilmektedir.
Diger taraftan, yasanan olumsuzluklara karsin, Petkim`in satilabilir urun uretim toplami olan 1.400.000 ton/yil kapasitenin yaklasik % 14`u olan 200.000 ton/yil uretimin, Yarimca Kompleksinde yapildigini ve bu urunlerin tamaminin yurt disindan temininin mumkun oldugunu, 1.200.000 ton/yil kapasite ile uretim yapan Aliaga Kompleksinin ise depremden hic etkilenmedigini ve tam kapasitede uretime devam etmekte oldugunu hatirlatmakta yarar oldugu gorusundeyiz." (IMKB BULTEN)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.