Petrol İthalatı Azalıyor, Fatura Büyüyor

27.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye`nin ithal ettiği ham petrol miktarı bu yıl son derece düşük kalmasına karşın, petrole ödediği fatura, dünya petrol fiyatlarındaki hızlı artışa bağlı olarak hızla büyüdü. Yılın ilk sekiz ayında geçen yılın eş dönemine göre yüzde 19 daha az ithalat gerçekleştirilirken, yüzde 51 daha fazla döviz ödendi.

DİE verilerine göre geçen yılın ocak-ağustos dönemi ortalamasında 13.9 dolar olan ham petrolün varil fiyatı, bu yıl aynı dönemde 25.9 dolara geldi. Sekiz aylık ortalamalara göre ham petrolün varil fiyatı yüzde 86.3 zamlandı.

Miktarı azaldı, fatura büyüdü

1999`un ilk sekiz ayında 16 milyon 430 bin ton ham petrol ithalatı gerçekleştiren Türkiye, bu yılın aynı dönemindeki ithalatını yüzde 19 daha az olmak üzere 13 milyon 306.4 bin tonda tuttu. Bunun, ilk sekiz aylık dönemler itibariyle son yılların en düşük ithalat miktarı olduğu dikkati çekti.

Miktarın azalmasına karşın varil fiyatındaki artışa bağlı olarak ham petrol ithalatına ödenen döviz ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak, 2 milyar 545.2 milyon dolarla sekiz aylık dönemler itibariyle son yılların en yüksek düzeyine ulaştı.

Petrol fiyatında rekor yılı

1999`un son aylarından itibarin yükselme trendine giren ham petrol fiyatları 2000 yılında son yılların en yüksek düzeylerini gördü.

Türkiye ocak ayında varili 24.5, şubatta 26.4, martta 27.4, nisanda 23.8, mayısta 25.1, haziranda 27.7, temuzda 26.8 ve ağustosta 25.9 dolardan petrol ithal etti.

Geçen yılın aynı döneminde, yalara göre petrolün varil fiyatı 9.9 dolarla 19.3 dolar arasında seyretmişti.

Akaryakıt ithalatı arttı

Ham petrol ithalatının bu yıl düşük kalmasında, 17 Ağustos 1999`da yaşanan depremde hasar gördüğü için yakın zamana kadar düşük kapasite ile çalışmak zorunda kalan Tüpraş`ın durumu etkili oldu. Tüpraş`ın yeterince ham petrol işleyememesi ithalat miktarını azaltırken, akaryakıt ithalatında ise önemli oranda artış olduğu belirlendi.

Başlangıçta Tüpraş`ın yılın tümünde 20 milyon 374 bin ton ham petrol ithal ederek, 23 milyon ton ham petrol işlemesi hedeflenmişti. Tüpraş`ın yıl sonu itibariyle ham petrol ithalatı miktarının 19.3 milyon tonda, işleyeceği ham petrol miktarının ise 21.6 milyon tonda kalacağı anlaşıldı.

Tüpraş`ın yeterince ham petrol işyereke akaryakıt üretememesi nedeniyle başlangıçta 3 milyon ton olarak planlanan akaryakıt ithalatının ise 5 milyon tonu aşacağı tahmin ediliyor. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.