Petrol Ofisi Yaniyor!

03.11.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Bundan tam iki ay once yine bukosede Petrol Ofisi ile ilgili bir yazi yayimlamistik. 1998 Agustos ayi sonunda 2.2 milyar dolardan ozellestirilen (olayli satis daha sonra iptal edilmisti) Petrol Ofisi`nin degerinin, bir yil sonra nasil olup da 8 milyar dolara ciktigini sormustuk. Hatta o donem ozellestirmesi gundeme gelecek olan Petrol Ofisi`nin yeni cikilacak ihalesinde 8 milyar dolarlik piyasa degeri uzerinden kimin nasil teklif verecegini merak ettigimizi de yazmistik. Gorunen koy kilavuz istemedi. Petrol Ofisi`nin ozellestirmesi yine gundeme geldi. OIB takvimine gore Petrol Ofisi ilk ozellestirilecek sirketler arasinda. Bunun uzerine de bir yil icinde degeri dolar bazinda yuzde 300 "yukselen" Petrol Ofisi, 1.5 ay icerisinde 8 milyar dolardan 2.2 milyar dolara geriledi. Fiyat asagi yukari gecen yilki ozellestirme fiyatina iniverdi! Bu belki de borsa tarihinin en keskin hareketlerinden biri. Londra`da kurulu bir fonun yoneticisi unlu Turk borsacisinin ilgilendigi kagit tepetaklak oldu. Ancak bu sefer unlu Turk fon yoneticisinin bu isle alakasi olmadigi konusuluyor. Denilen o ki, gecen ihaleyi alan isadaminin son "Bursa operasyonu" ile birlikte nakit para tutma istegi Petrol Ofisi hisselerine yogun satis getirmis. Konusulan bir baska senaryo da borsanin buyuk oyuncularindan birinin elindeki kredili tasidigi mallari bosalttigi yonunde. Sirketin ozellestirmesi yaklastikca gecen yilki piyasa degerine gelecegi korkusu bu buyuk oyuncu ve adamlarina hisseleri sattiriyormus. Sonuc ne olursa olsun bu olay Turkiye`deki borsa gercegini ortaya koyuyor. Sadece yuzde 7 halka aciklik orani ile islem goren koskoca Petrol Ofisi`nin degeri ile bu kadar kolay oynanabiliyor. Piyasaya devlet tabii ki mudahale etmez ama 2000 butcesinde ozellestirmenin kilit rol oynadigi bilinirken, birilerinin ilk ozellestirilecek kurulusun degeri ile bu kadar kolay oynayabilmesi cok ilginc. Sonucta Petrol Ofisi`nin fiyati geriledi. Ancak sular duruldu mu bilinmez. Borsa duserken yukselen ama endeks ardarda rekorlar kirarken, bir gunde yuzde 20 gerileyen sirket icin daha cok sey yazilacagi kesin. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.