Piyasa Degerleri Gercek Degerlerini Asti.

19.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Son donemdeTurkiye` de gayri menkul yatirim ortakligi (GMYO) sektorunde ciddi hareketlenmeler gozleniyor. Faiz oranlarinin asagi hareketiyle birlikte bankalar bu sektorde uzun vadeli krediler vermeye basladi. Bu nedenle gozler yatirimcilarin 1997 yilinda tanistigi GMYO sirketlerine cevrildi. Bu sirketler hem SPK, hem de ekspertiz sirketleri tarafindan cok sIkI sekilde denetleniyor. Tum islemlerini seffaf bir ortamda gerceklestiriyorlar. Boyle olunca da sirketlerin urettigi projelere olan ilgi de artiyor. Sektorun uzun sureli fonlama imkaninin ortaya cikmasiyla birlikte, bugune kadar konut uretmeyen GMYO sirketlerinin de artik konut isine girmesi bekleniyor. Yapi Kredi Koray, Alarko GMYO, Ihlas GMYO ve Nurol GMYO`nun zaten bu alanda ciddi projeleri bulunuyor. Bunlarin yaninda, onumuzdeki aylarda Is GMYO ve EGS GMYO`nun da konut isine girmeleri surpriz olmayacak. Tabii butun bu beklentiler GMYO hisselerinin fiyatlarini epeyce artirdi. Yillarca piyasa degerleri, net aktif degerlerinin altinda GMYO hisselerinde durum bugun tersine donmus gorunuyor. Son verilere gore IMKB`de hisse senedi islem goren sekiz GMYO sirketinden yedisinin piyasa degeri yuksek. Bunda sirketlerin geleceklerine yonelik beklentilerin onemli bir rolu var. Yatirmicilarin GMYO sirketlerini degerlendirmek icin net karlarina degil, portfoy yapilarina ve portfoy buyukluklerine bakmalari gerekiyor. Bu nedenle hazirladigimiz calismada borsada islem goren sekiz GMYO sirketinin toplam portfoy degerlerini, portfoylerinin hangi kalemlerden olustugunu ve ekspertiz degerlerini ortaya cikardik. Yatirimcilarin GMYO seciminde bu calismanin yararli olacagini dusunuyoruz. Ote yandan GMYO`lardaki hizli buyume, bu sektorun ayri bir endeksinin olmasini da sagladi. IMKB`de 1999 yili sonuna kadar menkul kiymet yonetimi yapan yatirim ortakliklari sirketleriyle, gayrimenkul ureten GMYO sirketleri, yatirim ortakligi endeksi altinda birlesiyordu. 1997 yilinda Alarko GMYO`nun IMKB`de islem gormeye baslamasiyla birlikte, onu diger GMYO sirketleri takip etti. Bu sirketlerin piyasa degerleri ilk baslarda endeksi onemli olcude etkileyecek kadar buyuk degildi. Daha sonra piyasa degerlerinin yukselmesiyle birlikte endeks uzerinde etkileri artmaya basladi. Bu nedenle IMKB, yil basinda GMYO endeksini kurdu. Iki sektorun ayrilmasiyla birlekte GMYO sirketleri IMKB-100, IMKB-50 ve IMKB-30 endeksine dahil olma imkanina kavustu.
Sirketlerin portfoy yapilarina bakildiginda ise piyasada bulunan sekiz sirketten bazilari alisveris ve is merkezi, bazilari konut, bazilari da her ikisinde uzmanlasmis durumda. Sirketler tek tek ele alindiginda ortaya soyle bir tablo cikiyor:
Alarko GMYO: Alarko GMYO`nun portfoy degeri 28 trilyon lira. Sirketin ekspertiz raporlarina gore degeri ise 54.4 trilyon lira. Sirketin portfoyundeki en dikkat cekici kalem ALkent 2000 projesi. Elindeki ilk fazin satisini taamlayan sirket, ikinci faizin yapimina v esatisina basladi. Ozellikle deprem sonrasinda bu proeye ilgi daha da artti. Sirketin Ankara ve Istanbul`da is merkezi bulunuyor. Bunun yaninda Izmir Guzelbahce`de de 121 donum arazi uzerinde konut projesi yapilmasi planlaniyor.
EGS GMYO: EGS GMYO, is ve aliseris merkezi konusunda yogunlasiyor. Portfoy degeri 194 trilyon lira olan sirketin ekspertiz degeri ise 293.8 trilyon lira. Sirketin su an icin bakiye borc kaleminde gozuken kisim ise 99.6 trilyon lira. Sirketin elindeki en buyuk proje olan EGS Business Park Yesilkoy`un bir blogu Sanko Holding`e 50 milyon dolara satildi. Diger katlarda da ofislerin buyuk kismis atilmis ve kiralanmis durumda. Ayrica sirketin Izmir ve Denizli`de yine is ve alisveris merkezi turunde projeleri bulunuyor. Sirketin mortgage sisteminin gelismesiyle birlikte konut isine de girmesi bekleniyor.
Ihlas GMYO: Ihlas GMYO`nun da portfoyune bakildiginda konut isinde yogunlastigi goruluyor. Sirketin buyukcekmece`de villa ve konut projeleri bulunuyor. Yeni ve projeye daha baslamasi da gundemde. IHlas Holding`le birlikte Guzelbahce/Buyukcekmece`de 650 donumluk arsa kat karsiligi satin alindi. Bu arsaya 800 ya da 1000 konutluk bir projes uygulanmasi dusunuluyor. Arsa bir kilometre E-5 cepheli. Buraya da alisveris merkezi yapilmasi dusunuyor. Sirket, Anadolu yakasinda da iki arsayla ilgileniyor.
IS GMYO: Is GMYO`nun en cok dikkat ceken ozelligi portfoyunde yer alan Is Bankasi 2-3 kuleleri ve Ankara`daki genil mudurluk binasi. Bu binalardaki ofislerden sirketin kasasina duzenli bir para girisi olacak. bu da sirkete olan ilginin yuksek olmasini sagliyor. Sirket, EGS GMYO`nun portfoyunden sonra 96.5 trilyon liralik portfoy degeriyle en buyuk ikinci GMYO sirketi konumunda. Sirketin ekspertiz degeri ise 104.5 trilyon lira. Oncelikli hedefi, yatirimcisina duzenli olarak temettu odemesi yapmak olan is GMYO`nun konut alanina da girmesi bekleniyor.
Nurol GMYO: Nurol GMYO portfoyunde yer alan Gaziosmanpasa Nurol Konaklari ve Istanbul Uskumrukoy villalarini satisa cikariyor. Bu konutlarin toplam satis bedeli 45-50 milyon dolar. Ancak bu yil icin 25 milyon dolarlik satis hedefleniyor. Sirket Istanbul Anadolu yakasinda 50 milyon dolara mal olacak alisveris merkezi projesi gelistiriyor. Toplam portfoy buyuklugu 14.1 trilyon lira olan sirketin ekspertiz degeri ise 18.4 trilyon lira.
Osmanli GMYO: Osmanli GMYO`nun portfoyunde duzenli olarak kira geliri elde ettigi sekiz adet Osmanli Bankasi subesi bulunuyor. Sirket bu gelirini repoda degerlendiriyor. Toplam portfoy buyuklugu 7.6 trilyon lira.
Vakif GMYO: Vakif GMYO`nun geliri agirlikli olarak repo gelirlerinden olusuyor. Sirketin portfoy degeri toplam 11 trilyon 977 milyar lira. Bunda repo gelirlerinin miktari ise 5 trilyon 377 milyar lira. Sirketin elindeki en degerli proje ise Eskisehir yolu uzerindeki ekspertiz degeri 2.1 trilyon lira olan 14 donumluk arsa.
YK-Koray GMYO: Yapi Kredi Koray GMYO son olarak toplam ekspertiz degeri 9 milyon 353 bin dolar olan Beykoz Cayagci`nda bir arsayi 8 milyon dolar pesin bedelle satin aldi. ARsanin buyuklugu 234 donum. Bu yatirimin tutari sirketin odenmis sermayesinin yaklasik yuzde 46`sina denk geliyor. Sirketin burada da bir toplu konut projesi uretmesi bekleniyor. Yapi Kredi Koray`in elinde iki onemli toplu konut projesi bulunuyor. Bunlar Istanbul-Istanbul projesi ve Kemer Country`deki 43 birim. Yapi Kredi Plaza`da 10 kat da yapi Kredi Koray`a ait. Buranin ekspertiz degeri 14 trilyon lira. Sirketin toplam portfoy degeri ise 37 trilyon 287 milyar lira. (EKONOMIST)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.008 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.