Piyasada olumlu süreç başlayabilir

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

IMF ve Dünya Bankası kredilerinin gelecek olması para piyasalarında faizleri düşüreceği gibi borsayı da hareketlendirebilir

Endeks, para piyasalarında oluşan yüksek faizler ve FP davasının yarattığı siyasi gerginlik sebepleriyle sıkışık bir seyir izledi. 8300-10000 aralığında yatay ve hacimsiz seyir izleyen piyasada oluşanbelirsizliklerden dolayı yatırımcıların güniçi al-sat hareketleriyle haftayı kapattı. İlk seansta alınan pozisyonların günsonunda kapatıldığı görüldü.

Aslında genel olarak ortama bakıldığında borsayı düsürecek çok büyük sebepler yok. FP’nin kapatılmaması için bütün siyasiler elinden geleni yapıyor gibi . Çünkü FP’nin kapatılması, tekrar seçime gidilme ihtimali, uygulanan ekonomik programın da çöpe atılması demek. Ancak Meclis’teki trafiğe bakıldığında anayasa değişikliğinin yılbaşı sonrasına kaldığınısöylemek daha doğru.

Öte yandan Telekom ve THY’nin özelleştirilmesi için ihale tarihlerinin belirlenmesi de diğer olumlu gelişme. Her ne kadar 2001 yılı sonunda bu özelleştirmelerinin meyvelerinin alınması zor gibi gözükse de IMF’in niyet mektubundaki şartların yerine getirilmiş olması oldukça olumlu. Ayrıca yurtdışı bankalardan alınacak 1 milyar dolar tutarındaki kredi de likidite sıkıntısı içinde olan piyasayı rahatlatacak.

Genel olarak borsaya baktığımızda bu gelişmelerden pek nasibini alamadığını görüyoruz. Otomotiv sektörü sancılı bir döneme girdi. Nedeni ise yükselen tüketici kredi faizleri nedeniyle satışların düşmesi ve verilen siparişlerin iptal edilmesi. Buna bağlı olarak bazı otomotiv firmaları yılbaşına kadar tatil kararı alarak üretimde kısıntıya gitmeye başladılar. Ayrıca işçi çıkarmaları da başladı. Bu sancılar borsada Tofaş Oto, Otokar, Tofaş Oto Ticaret’te düşüşe neden oldu. Genel olarak hafta boyunca Metal Ana ve Metal Eşya sektörü endeksleri ortalama yüzde 10 civarı değer kaybına uğradı.

En çok düşenler arasında birinci sırada Ersu var. Hisse bir hafta içinde yüzde 29 değer kaybetti. Bu azalma spekülatif hareketlerin etkisiyle gerçekleştiği düşünülüyor.

En çok yükselenler ise yüzde 38 ile Doğusan Boru, yüzde 36 ile Park Enerji, yüzde 31,6 ile Ceytaş Madencilik ve ortalama yüzde 28 ile Toprak grubu hisseleri oldu.

Mali krizden oldukça etkilenen Toprak grubu yeni yeni düşüşten kurtulmaya başlıyor.

En çok yükselen endeksler ise yüzde 11 ile iletişim, yüzde 4 ile kağıt ve hizmet, yüzde 3,7 ile bölgesel, yüzde 2,6 tekstil oldu.

Önümüzdeki hafta 21 Aralık’ta IMF ek niyet mektubunun onayını verecek. Bunun dışında 21 Aralık tarihinde IMF ve Dünya Bankası’ndan 2,8 milyar dolar tutarında kredi girişi olacak. Türkiye’ye gelen kredi yardımlarının arttığı ve sıklaştığını dikkate alırsak, borsa açısından olumlu süreç başlayacak gibi gözüküyor. Çünkü Cuma günü cezbedeci faizler yüzde 63’lere geriledi ve yavaş yavaş çekiciliğini kaybediyor. Bu hafta 2000 yılının son haftası olduğunu düşünürsek normalde piyasa oldukça likite sıkışacak denebilirdi. Fakat gelen dış yardımlarla faizlerin daha da düşme ihtimali yüksek.

Önümüzde 10 günlük tatil olması yatırımcıları düşündürüyor. Düşen faizlere rağmen borsadan repoya kaymalar yaşanabilir. Borsa hafta boyunca yatay-yukarı seyir izleyebilir.
(tradecnet)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.