Piyasalar Cildirdi.

05.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Merkez Bankasi`nin 2000 yili parave kur programinin uygulanmaya basladigi yilin ilk islem gununde borsa, faiz ve dovizde oldukca hareketli bir gun yasandi. Merkez Bankasi`nin bankalara yuzde 38`le para vermesi uzerine gecelik repo yuzde 26`lara geriledi. Bono faizlerinde ise bes puana varan dususler yasandi.
Borsa fisek gibi!
Yurtdisi borsalardaki yukselis, faizlerdeki gerileme ve yeni yila iliskin olumlu beklentiler Istanbul Menkul Kiymetler Borsasi`ni firlatti. Gun boyunca yukselis trendini surduren borsa, yilin ilk ihalesinde faizin 72 puan birden dusmesiyle sahlandi. Endeks gunu 2303 puanlik yukselisle 17.512 seviyesinden kapatirken, yeni yilin ilk kapanis ve seans ici rekoru da kirilmis oldu. Islem hacmi ise 739 trilyon lirayi (1 milyar 377 milyon dolar) asarak yeni bir rekora ulasti. Endeksin 3 sentteki onemli direncinin kirilmasiyla onunun daha da acildigini soyleyen borsacilar, cikisin devaminin beklendigini ancak bu kadar hizli olacagini dusunmediklerini soyledi. Aracilar, "Endeks 4 sente dogru hareketini surduruyor. Kar realizasyonlari seans icinde geliyor. Zaten hissesini satan pisman oluyor. Cunku yerine yenisini koyamiyor" dedi. Birkac sirketteki ufak tefek sorunlar disinda 2000 sorunu yasanmadigina da dikkat ceken uzmanlar, "Dis piyasalarda da bir sorun yasanmadi ve borsalar rekor seviyelerden kapanis gerceklestirdi. Bu da bizi olumlu etkiledi" yorumunu yapti. Merkez Bankasi`nin 2000-2002 programi cercevesinde attigi adimlar faiz cephesinde de sevincle karsilandi. Repo faizleri yuzde 25`lere, bono faizleri ise yuzde 39`lara dustu. Piyasanin yilin ilk islem gununde asiri tepki verdigini soyleyen bankacilar, kisa vadede repo faizlerinin yuzde 30`larin altina inmemesi gerektigini, bono faizlerindeki dususun ise yuzde 35`lerde kesilmesinin daha gercekci oldugunu belirtti. Yilin ilk islem gununde Merkez Bankasi`nin ortalama yuzde 38 faizle piyasaya 200 trilyon lira vermesinin piyasadaki rahatlamada etkili oldugu belirtiliyor. Bankacilar, bayram oncesi piyasanin yeniden sikisabilecegini de soyledi. Yuksek enflasyon rakamlari nedeniyle sabah kucuk capli satislar yasanan bono piyasasinda, faizler yarim puan yukseldi. Ancak bankalardan gelen dolar satislarinin ardindan repo faizlerinin gerilemesiyle bono faizleri ortalama 5 puan duserek yuzde 37`lere kadar indi. Iyimser beklentilere bagli olarak piyasada bono faizinin yuzde 30`lara duseceginin konusuldugunu belirten bir bankaci, "Ancak bu oranlar cok mantikli degil. Yilin ilk gunlerindeki iyimser havayla birlikte belki faizler yuzde 35`lere dusebilir. Ancak bu seviyelerin alti icin henuz cok erken. Basit bir hesapla faizin yillik ortalamasi yuzde 37.5`lere geliyor. Buna gore bu oranlardan bono alanlar enflasyon kadar getiri saglayacak. Yuzde 30`lara kadar dusen faiz yabancilarin gelme ihtimalini de zayiflatiyor" dedi. Repo faizlerinin yuzde 30`larin altina dusmesi durumunda doviz talebi gelecegini belirten bankacilar, "Yuzde 30`un alti doviz satip TL`ye donusu cazip kilmiyor. Yilin ilk islem gununde de boyle oldu. Sabah saticili olan doviz piyasasi repo faizleri yuzde 26`lara dusunce bu kez alima gecti" dedi. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.