Piyasalara ımf Dopingi.

09.06.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Devlet Bakani Gunes Taner`indavet ederken niyeti neydi bilmiyoruz, ama Uluslararasi Para Fonu (IMF) ust duzey yoneticileriin hafta sonunda programdisi yaptigi Turkiye ziyareti, piyasalara moral verdi. Boylece gecen hafta enflasyondaki dusus ve Baykal-Yilmaz uzlasmasina sevinen piyasalar, bu hafta da IMF Birinci Baskan Yardimcisi Ficsher`in `turk Ekonomisi umdugumuzdan cok daha iyi` yolundaki sozleriyle umutlandi. Gecelik faizler ve bono oranarinda duserken borsa gune yukselerek basladi. Piyasanin Merkez Bankasi destegi ile Turk Lirasi acisindan en rahat gunleri yasamasi, faizlerdeki dususu destekliyor. Interbankta sabah saatlerinde yuzde 75`ten acilan gecelik faizler, ogleden sonra yuzde 50`ye kadar geriledi. Merkez Bankasi`nin zorunlu doviz devrini kabul etmeyecegini aciklamasinin ardindan bankalar dovizden Turk Lirasi`na gecmeye baslamisti. Fakat Merkez`in kararindan sonra dovizde artan satis baskisinin gecelik oranlardaki dususle de onlenemeyecegine dikkat cekiliyor. Bankalarin satisi ile baslayan dolardaki dusus, Merkez Bankasi`nin alimlari ile frenleniyor. Dolardaki Merkez Bankasi ogleden sonra piyasaya mudahale ederek, bankalardan dolar satin alarak da piyasanin Turk lirasi acisindan rahat seyretmesini ozen gosterdi. IMF yoneticilerinin aciklamalarinin etkisi borsada, doviz ve faizden daha fazla hissedildi. IMKB endeksi dun 113 puan artarak 4 bin 193 puana ulasti. Hisseler ortalama yuzde 2.7 oraninda prim yapti. Endeksin cok kisa sure icinde 3 bin 600 puandan 4 bin 100 puanin uzerine cikmasi nedeniyle kar realizasyonlarinin da artmasi dikkat cekti. Hizli yukselen hisselerden, fiyati dusuk kalan hisselere yogun gecisin gozlendigi borsada, gunluk islem hacminin de artmasi olumlu bir gelisme. 101 trilyon liralik toplam islem hacmi borsaya para girisinin basladiginin bir gostergesi olarak yorumlaniyor. Bu arada onemli bir gelismede, gecen hafta Rusya`daki kriz nedeniyle IMKB`de yogun satis yapan bazi yabanci fonlarin kucuk boyutlu da olsa yeniden alima gectigi konusuluyor. Yabancilarin alim emirlerini artirmasi ile borsanin cikisi hizlanabilir. Kuskusuz, siyasiler yeni bir anlasmazlik yaratmazsa. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.