Piyasalarda Yigit Depremi.

12.11.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Isadami Korkmaz Yigit`inkendi televizyon kanallarindan yaptigi aciklamalarla sarsilan Turkiye`de dun borsa tarihinin en buyuk dususu gerceklesti. Endeks 375 puan duserek yuzde 15 deger kaybetti Kasetteki aciklamalarla siyasi kaos ortami da yenidena dogdu. Bunun mali piyasalara yansimasi ise cok sertti. Gune adete satis yagmuru ile baslayan borsa endeksi kapanista 2141 puani dustu. Bono piyasasinda faiz oranlari 15 puanlik artisla yuzde 145`lere dayandi. Sabah saatlerinden itibaren ozellikle dolar alimlari onemli oranda artti. merkez Bankasi`nin piyasa acilir acilmaz basladigi ve gun boyunca devam eden satislari nedeniyle piyasasin kontrol altina alindigi gozlendi. Borsa kilitlendi Dun sabah 08. 307dan itibaren yatirimcilarin araci akurumlarini arayarak "Tum mallarimi en dusuk fiyattan satisa yazin! emri verdigi ogrenildi. Tamamen satis ordinolari ile gune baslayan borsada bilesik endeks ilk dakika sonunda 267 puan ve yuzde 10.64 gerileyerek 2249 puana indi. Bir onceki gunden kalan alim emirlerine elini cabuk tutabilen araci kurumlar satis yapabiladi. Seansin ilk alti dakikasi tamamlandigindau islem hacmi a3.47 trilyon liraya ulasti. Ancak seansin geri kalan saatlerinde sadece satis ordinolari yagidigi, buna karsilik alici kalmadig icin borsa kilitlendi. Sonucta borsa ilk seansi 284 puan asagidan 2237 puandan kapatti. Islem hacmi ise 6.4 trilyon lirada kaldi. Ikinci seansa da satis agirlikli baslayan ve bir ara tarihi dusus olan yuzde 17.88`lik deger kaybina ulasan borsada alici olmamasi nedeniyle hacimsiz sert dusus surdu. Kapanisa dogru gelen ciliz alimlarla borsa gunu 375 puan veyuzde 14.93 asagidan 2141 puandan kapatti. Boylece borsa endeksi bir gunde en yuksek oranli deger kaybina ugramis oldu. Bundan once 27 Agistos tarihinde bilesik endeks yuzde 13.12deger kaybetmisti. Toplam islem hacmi ise 42 trilyon 740 milyar lira oldu. Bono piyasasi da tipki hise senedi piyasasi gibi cok sert tepki verdi ve gune yaklasik 15 puanlik yukselisle basladi. Piyasa acilmadan girilen 15 puan artaraka yuzde 146`lar seviyesine ulasmasi yuzunden islem hacmi de son derece dusuk gerceklesti. Faiz oranlarinin bu seviyelerinde artik piyasanin saglikli islemedigi, piyasada olusan fiyatlarin gercegi yansitmadigi one suruluyor. Bu yuzden onumuzdeki gunlerde faiz oranlarinda sert dusus ve cikislar yyasanabilir. Ancak bono faizlerinde sert dususler yasansa bile bu belirsizlik ortaminda kisa sureli olmasi ve yuksek seviyelerin korunmasi bekleniyor. Dovizi Merkez tuttu Gune alicili baslayan doviz piyasasinda Merkez Bankasi son donemlerin en yogun mudahalesini yapmak zorunda kaldi. Sabah saatlerinden itibaren gerek serbest, gerekse bankalararasi piyasada dolar satarak talebi karsilamaya calisan Merkez Bankasi`nin gun boyunca 400 milyon dolar civarinda satis yapmak zorunda kaldigi one suruluyor. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.