Poas`ta Dev Yaris.

20.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Teklif verme suresi bugun sonaeren POAS ihalesinde banka ve holdinglerin de yer aldigi guclu konsorsiyumlar yarisacak. Rekabet Kurulu`nun karari nedeniyle ilk denemesi sonucsuz kalan Petrol Ofisi (POAS) icin yeniden cikilan ihalede teklif verme suresi bugun sona erecek. Bankalar ve holdinglerin yer aldigi guclu konsorsiyumlar, POAS`in yuzde 51 hissesine sahip olmak icin yarisacaklar. Bu yil hedeflenen 7.6 milyar dolarlik ozellestirme hedefi icinde onemli bir paya sahip olan POAS ihalesinde, yuzde 51`lik kamu hissesinin blok olarak satisi ongoruluyor. Ihale icin teklif verme suresi bu aksam saat 18.00`de sona erecek. Sartname alan firma sayisinin 20`yi astigi belirlenirken, teklif verecek firmalar da netlesmeye basladi. Ilk ihalede Rekabet Kurulu tarafindan kosullu olarak izin verilen Petrol Urunleri Isverenleri Sendikasi (PUIS) yeniden ihaleye katiliyor. Vakifbank ise Alarko`nun da yer aldigi konsorsiyumla ihaleye giriyor. Is Bankasi ve Dogan Sirketler Grubu Holding de POAS ihalesine ortak katilma karari aldi. Koc-Dogus Grubu konsorsiyumu, Medya Holding, Nurol Holding, Cingilli Holding ve Cukurova Holding istiraklerinden Anadolu Uluslararasi Ticaret ve Tasimacilik A.S`nin olusturdugu konsorsiyum da ihaleye katiliyor. Ozellestirme Idaresi`nin stratejisine gore, teklif verme suresinin sona ermesinden sonra teklif verenler aciklanacak. Daha sonra olusturulacak ihale komisyonu, teklif veren firmalari degerlendirecek ve kisa liste olusturacak. Acik artirmaya, kisa listeye girenler katilacak. Bu ihalede, gecmis ihalelere gore farkli bir uygulama baslatilacak ve teklif sahiplerinin yeterliligi kisa listenin olusturulmasinda temel rol oynayacak. Ihale komisyonu, degerlendirmede uc temel kriteri baz alacak. Kisa listeye giren kuruluslar mart ayinda acik artirmaya katilacak ve ihale tamamlanacak. Ihale sonucu Rekabet Kurulu`nun gorusune, daha sonra Ozellestirme Yuksek Kurulu`na sunulacak. Ardindan firmaya odeme icin 90 gun sure taninacak ve satis hazirandan once tamamlanacak. POAS`in yuzde 51 hissesinin blok satisi icin cikilan ilk ihalede en yuksek fiyat 1.16 milyar dolar olmustu. Ozellestirmeden sorumlu Devlet Bakani Yuksel Yalova, bu fiyat seviyesinin yakalanacagina inandigini belirtti.
Ihaleye girenlerden neler isteniyor?
* Firmanin gecmis ve mevcut faaliyetleri ile son uc ay ve uc yillik tercihen uluslararasi denetim kuruluslarinca denetlenmis mali tablolari.
* Firmanin genel is stratejisi, izlenecek yatirim, istihdam ve yonetim politikalarini da icerecek sekilde ozellestirme sonrasi yaklasima iliskin detayli aciklama.
* Idare tarafindan kabul edilebilir bir formda hazirlanmis ve bir banka veya benzeri kurulustan alinmis firmanin teklifini finanse edebilirligini gosteren bir mektup dahil olmak uzere, firmanin teklifini nasil ve ihale sonrasinda hangi surede finanse edecegine dair aciklama. (RADIKAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.