Poas, Turnusol Testi Olacak.

25.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
2000 yilinin ilktekliflerinin alindigi POAS ihalesinin bundan sonraki ihalelerin seffafligi konusunda da ipucu verecek. Onceki POAS ihalesine siyasetin golgesinin dusmesi, gerek hukumet nezdinde gerekse ihaleye katilan konsorsiyum uyelerinin daha dikkatli davranmalarina neden oldu. Onceki hafta teklifleri alinan Petrol Ofisi ve A.S. (POAS), ihalesinin seffaf ve siyasi etkilerden uzak yapilmasinin, yabancilarin Turkiye`ye bakis acilarini da degistirecegini belirten Alarko Holding Yonetim Kurulu Baskani Ishak Alaton, bankacilik haric diger ihalelere de katilmaya hazirlandiklarini vurguladi. Alaton, cesitli konulardaki sorularimizi yanitladi.
Petrol Ofisi A.S.`nin (POAS) cirosu potansiyelinin cok altinda oldugunu dusunuyoruz. Yapilacak bir reformla ciro rakamlarinin cok daha yuksek noktalara ulasacagini ve Turkiye`nin bekledigi bir gelismenin mumkun olabilecegini dusunuyoruz. Vakifbank`la konsorsiyum kurmamiz, bu bankadan gelen tekliften kaynaklandi. Vakifbank da boyle devasa bir dagitim sisteminin bu gunku cagdas sartlara uygun, bilgisayar sistemi gelismis, egitilmis, personeli motive edilmis ve karliliga yonelik bir sistem icerisinde reforme edilmesini, gelistirmesini ve donusturmesini bizimle yapmayi ongoruyor. Boyle bir kurumun organizasyonunu aktif olarak yerine getirebilecegimizi dusundugu kanaatinde oldugu icin bizi tercih etti. Ihaleye gelecek teklif miktarini 100`e boldunuzde cikan oran kadar kazanma sansimiz olur. Ihaleye bes teklif gelmisse bizim kazanma sansimiz yuzde 20`dir.
POAS ihalesine girdiniz, ancak enerji sizin icin yeni bir alan degil?
Evet, yeni bir alan denilemez. Cunku 1958`de Alarko Kolektif Sirketi, Izmir Rafinerisi`ni insa eden Kalteks Sirketi ile Alteks`i kurdu. Alteks ile akaryakiti hem deniz hem de kara dagitimini sagladik. Bir sure bunu islettik. Dolayisiyla Alarko, uzunca bir sure akaryakit ve fueloil dagitimi yapti. Daha sonra sirketi sattik. Cunku petrol Ofisi`nin politik nedenlerle giderek problem yaratir hale geldi. POAS`tan aldigimiz akaryakitta sorunlarla karsilastik. Dolayisiyla, POAS`in istegi uzerine sirketi baskalarina devretti. Bundan onceki ihale, onceki hukumet zamaninda yapildi. Simdi yapilan ihale de bu hukumetin gozetiminde yapilacak. Yeni koalisyon hukumetinin bircok konuda onemli adimlar attilar. basta basbakan Bulent Ecevit ve Basbakan Yardimcisi Devlet Bahceli olmak uzere uc partinin liderinin uzerinde mutabik kaldigi politika aciklik ve seffaflik. Bu ihalenin de acik ve seffaf bir ortamda yapilacagini dusunduk ve bu inancla ihaleye katilma karari aldik. ILk elden verilen rakamlarin ayni gun kabul edilecegi ve karar verilecegini sanmayin. En yuksek fiyati X kisi verdi diye POAS ona verilmeyecek. Katiyen buna inanmiyorum. Cunku bin turlu hesap yapilacak. O nedenle boyle bir sey beklemiyoruz. Yabancilar, bir nebze rezervasyonla karsiliyor. Bekleyelim gorelim diyorlar. OZellikle POAS`in ozellestirilmesini cok yakindan takip edecekler. Bu ihale, yabancilar acisindan turnusol teste olacak. POAS`a gelen tekliflerde muhtelif rakamlar olacak. IHalede en yuksek rakami veren hemen gelsin alsin demeyecekler. Ihale sonuclari tartisilacak, bu tartisma esnasinda politik baskilar olur mu? Bunu yabancilar, takip edecek. Politik baskilarin yasanmasi halinde yabancilar, Turkiye`de her sey eski tas eski hamam, degisen bir sey yok, gucu gucune yetene diyecekler ve cekimser kalacaklar. Bizim acimizdan da POAS, ihalesinin seffaf yapilmasi cok onemli. Bu ve benzeri ihalelerde seffaf bir durum var mi? Yoksa yine politik mulahazalarla mi yuruyecek. Politik etkiler gordugumuz taktirde Alarko, ozellestirme yarisi icinde olmayacak. Ancak seffaflik vaddedildigi gibi aynen tatbik edilecekse, o zaman diger ozellestirme ihaleleri de hazirlanacak. Bankalar haric, enerji ihalelerine muhakkak girecegiz. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.