Portfoylerin Banko Hisseleri.

16.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kar satislari, yabancisatislari, siyasi belirsizlik derken 15 bin-17 bin 500 araligina sIkIsmIs gorunen endeks, son gunlerde yasanan olumlu gelismelerle bir kipirdanma yasiyor. Beklenenden dusuk gelen mart ayi enflasyon rakami, programa yonelik olumlu dusunceleri artirdi. Petrol Ofisi ile baslayan ve Tupras`la devam eden ozellestirme, gecen hafta 2.5 mliyar dolara satilan GSM lisansiyla 5 milyar dolara satilan GSM lisansiyla 5 milyar dolara ulasti. Peki bunca olumlu gelisme yasanirken, gelecege dair umitler bu kadar artimisken, endeks neden yerinde sayiyor? Bunun en buyuk nedeni olarak siyasi alanda yasanan cumhurbaskanligi seciminin belirsizligi ve hukumete olasi etkisinin tedirginligi gosteriliyor. Bu donemde sadece yukselisi tahmin edip herhang ibir hissede pozisyon almanin yeterli olmayacagina dikkat ceken uzmanlar, portfoylerin dikkatli olusturulmasi gerektigini belirtiyorlar. oncelikle, risk yonetimi uygulanarak sermayeyi hisselere dagitmanin yarari vurgulunoyur. Sonra da gelecek beklentisi kuvvetli, temel yapisi saglam hisselerden portfoyun olusturulmasi gerekiyor? biz de bu soruyu uzmanlara sorduk. Aldigimiz yanitlarda, butun uzmanlarin hemen hemen ayn iisimlerde mutabik oldugunu gorduk. Evet, herkes orta ve uzun vadede bu hisseleri oneriyor. Iste her portfoyde bulunmasi gereken ve 300 borsa uzmani arasindan en cok onerilen hisseler ve gerekceleri.
AKSA: Aksa`nin 1999 yili toplam net satislari yuzde 2.2`lik azalmayla 265 milyon dolar olarak gerceklesti. Satislarindaki bu dusuk azalmaya karsin net karini yuzde 36`lik artisla 417 milyon dolara tasidi. Sirketin ozellikle yilin ikinci yarisindaki performansi dikkat cekiyor. Yilin ikinci yarisinda deprem nedeniyle verilen 12 gunluk araya ragmen satislar yuzde 15`lik artisla 100 bin 689 tona cikmis. Bu yil akrilik fiyatlarindaki artisin devam edecegi beklentisiyle, sirketin satislarinin gecen yila gore yuzde 25`lik artisla 330 milyon dolara ulasacagi tahmin ediliyor. Net karin ise yine urun fiyatlarindaki artisin kar marjlarina olumlu etkisinin surecegi beklentisiyle yuzde 46 artarak 61 milyon dolara cikmasi bekleniyor. yatirimlarini cogunlukla ic kaynaklardan finanse eden Aksa, dusuk finansal borc yapisiyla tekstil sektorunde avantajli konumda. Bu nedenle sirketin urun fiyatlarindaki artisin rakiplerine oranla finansal tablolara yansimasinin daha cabuk gerceklesmesi bekleniyor. Zengin istirak portfoyuyle de dikkat ceken sirket, Ak Enerji`yi bu yil icinde halka acmayi planliyor. Aksa, AK Enerji`de yuzde 19, Akal Tekstil`de ise yuzde 22 paya sahip. Akrilik elyaf uretiminin yuzde 30`unu Akal Tekstil`e satan sirketin degeri 1 milyar dolar civarinda. Su siralar borsada olusan piyasa degeri ise 500 milyon dolar civarinda. Akrilik elyaf fiyatlarindaki artisin satislar ve marjlar uzerindeki olumlu etkisiyle, Aksanin sektor ortalamasinin uzerinde bir performans gosterecegi dusunuluyor. Sirketin 2000 yilinda 61.1 milyon dolar kar aciklamasi bekleniyor.
AKSIGORTA: ISO 9001 belgesi sahibi olan sirket, toplam 625 bin policeyle sektor liderler ikonumunda. Sektorun genis kitlelere yayilmasi ve buyuk bir pazar potansiyelinin olmasi nedeniyle sirketin karliligini artirmasi bekleniyor. Kisa vadede ise yeni getirilen zorunlu deprem sigortasi sirketi olumlu etkileyecek. Eylul 2000`e kadar her konutun zorunlu olarak 25 milyon lira sigorta primi odeyecegi bildirildi.
ALCATEL TELETAS: Onumuzdeki yillarda ozellikle veri iletisimve kablosuz komunikasyon alaninda iki haneli buyume rakamlari yasayacak. Telekom yatirimlari nedeniyle Turk telekomunikasyon sektorunde ciddi bir potansiyel oldugu belirtiliyor. Bu nedenle onumuzdeki 10 yil icinde gelirlerinin ucte birini internetten saglamayi hedefleyen Alcatel`in onunde onemli firsatlar oldugu vurgulaniyor. Sirketin bu yil dolar bazinda yuzde 50 buyumesi bekleniyor. Bu buyumeye en buyuk katkiyi GSM operatorleri ve Turk Telekom saglayacak. GSM operatorlerinin sirketin 2000 yili satislarinda yuzde 19 oraninda bir paya sahip olacagi tahmin ediliyor. Onumuzdeki yillarda da GSM operatorlerine yapilan satislarin hizla artacagi goruluyor. Arastirmalar, yeni GSM operatorlerinin toplam yatirimlarinin yillik 2.1 ile 3 milyar seviyseinde gerceklesecegini gosteriyor. Bu da pazarda cok cidd ibir genisleme anlamina geliyor. Alcatel Teletas hisselerinin, 12 telekom ekipmani ureticisi firmayla yapilan uluslararasi karsilastirma souncunda oldukca iskontolu islem gordugu belirtiliyor. Hissenin su anki fiyatina gore yuzde 50-60`lik bir prim potansiyeli oldugu dile getiriliyor. Alcatel Teletas icin yapilan 2000 yili kar tahmini 19.6 milyar dolar.
EREGLI DEMIR CELIK: Satislarini bir onceki yila gore yuzde 8 artirmasina ragmen, 1999 yilini 59.3 milyon dolar zararla kapatti. Uzun zamandir dusuk kalan demir-celik fiyatlarinin bu yil artmasi bekleniyor. Demir-celik fiyatlarinin artacak olmasi, sirketin satislarini destekleyecek ve bilancosuna olumlu yonde yansiyacak bir gelsime. Dokuz ve 12 aylik bilancosunda zarar aciklayan sirketin uc aylik bilancoda 6 milyon dolar kar aciklamasi bekleniyor. Bu arada hukumetin yuzde 46`lik hisse satisinin 2000`in son ceyreginde tamamlamasi bekleniyor. Eregli Demir Celik, dusuk maliyetleri ve tek uretici olmasiyla yassi celik pazarinda neredeyse tekel konumunda. Kur politikasi nedeniyle 2000 yili finansal giderlerinin 286 milyon dolardan 125 milyon dolara inmesi bekleniyor. Birikmis gecmis yil zararlari ve kullanilmamis yatirim tesviklerinden oturu bu yil hemen hemen hic vergi odemeyecek olmasi da onemli bir avantaj olarak degerlendiriliyor.
GARANTI BANKASI: 1999 karini 437 milyon dolar olarak acikladi. Bu miktar gecen yila gore yuzde 12,6`lik dususe karsilik geliyor. Bankanin komisyon gelirlerini yuzde 40 artirmis olmas idikkat cekiyor. Kendi sektorune gore yuzde 30 iskontolu islem gordugu belirtiliyor. Guclu menkul kiymet portfoyuyle faiz oranlarindaki dususten onemli olcude faydalaniyor. Ayrica bankanin faizlerdeki dusus oncesinde bono porftoyunu buyutmus olmasi, gelecek donem karliligini olumlu yonde etkileyecek. 2000 yili kar tahmini 499 milyon dolar.
KOC HOLDING: Bu yili icerisinde faaliyet gosterdigi ana sektorler olan otomotiv ve beyaz esyada beklenen canlanmayla beraber telekom, enerji ve petrokimya sektorlerine yonelik potansiyel girisimlerinin holding hisselerini yeniden cazip hale getirecegi dusunuluyor. Beyaz esya sektorlerinde faaliyet gosteren istiraklerin birlestiren sirketin otomotiv sektorunde de buna benzer bir hamle yapmasi bekleniyor. Ayrica yabanci ortakliklara sicak bakmasinin da olumlu oldugu belirtiliyor. 1999 yilinda 3 termik santralin isletme hakkini kazandi. 2000 yil ikar tahmini 81.6 milyon dolar.
MIGROS: 2000 yilinda satislarinda hizli artis beklentisi, bakkalim projesi ve cok yuksek buyume potansiyeli olan elektronik ticaret alanindaki girisimleri goz onune alindiginda, su anki piyasa degerinin olmasi gerekeni yansitmadigi dusunuluyor. 1999 sonu itibariyle 325 magazasi var ve 499 bin metrekare satis alanina sahip. Gecen yil satislarini yuzde 13 artirarak 945 milyon dolara cikardi. Ekonomide beklenen canlanma ve acilmasi beklenen 150 magazayla birlikte, satislarinin 2000 yilinda dolar bazinda yuzde 25 artmasi bekleniyor. Bakkalim market sayisini 1800`e cikarmayi planliyor. Bu projeden 100 milyon dolar civarinda ciro bekleniyor. Bu arada 8 milyon dolar olan elektronik ticaret hacminin yuzde 80`i Migros`a ait. Bu miktarin internet abone sayisinin artmasiyla katlanacagi dusunuluyor. 2000 yili kar tahmini 49.7 milyon dolar.
NETAS: Yeni GSM operatorlerinin pazar payi kazanabilmeleri icin cok kisa bir zaman dilimi icerisinde yuksek miktarlarda techizat ve hizmet yatirimi yapmalari gerekiyor. Toplam 6 milyar dolarlik yatirim yapmasi beklenen uc yeni GSM operatorunun gereksinmelerini karsilamayi planliyor. Bu yil icerisinde de internet gelirlerini yapmis oldugu yeni anlasmalarla artiracagi tahmin ediliyor. Ayrica Turk Telekom`un 2001 yilinin sonuna kadar tamamlanacak olan 266 milyon dolar degerindeki 2 milyon adet sabit hat ihalesini kazandi. Netas, toplam gelirinin yaklasik yuzde 50`sini Turk Telekom`a yaptigi satislardan elde ediyor. Satislarin yuzde 25`i pazarlara, yuzde 17`si ic pazara, yuzde 8`i de Silahli Kuvvetler`e yapiliyor.
NET TURIZM: Turizm sektorunde yaklasik yuzde 45`lik paya sahip. Bu oranla turistik perakendecilikte lider konumda bulunuyor. turizm faaliyetleri acisindan ozellikle grup sirketleri ve istirakleri arasinda dikey butunlesmesi bulunuyor. Ozellikle Air Tour, Levante Mar ve magister gibi tur operatorleri istirakleriyle yaratmis oldugu sinerji sayesinde sektorde rakiplerine oranla ciddi avantaj sagladigi belirtiliyor. Net Turizm`in bu yil yuzde 30 artisla 61 milyon dolarlik net satis ve 3.1 milyon dolarlik net kar aciklayacagi tahmin ediliyor. Borcluluk oranini dusuren sirketin borc pozisyonundaki azalmanin surmesi bekleniyor. Grup bunyesinde devam etmekte olan Net Milas projesi buyuk onem tasiyor. Yaklasik 4.5 milyon metrekare alan uzerinde kurulmasi planlanan dev projenin 10 yil icinde tamamlanmasi hedefleniyor. Bu arazinin yaklasik 1.5 milyon metrekaresi Net Turizm`e ait. Ayrica grup bunyesinde gayrimenkullerin degerlendirilmesi amaciyla garyrimenkul yatirim ortakligi kurulmasi hedefleniyor.
SABANCI HOLDING: Telekom, perakende ve gida sektorlerindeki girisimlerinin holdingin gelecektek idegerini yukseltmesi bekleniyor. Telekom sektorunde buyumeyi hedefleyen holding, gecen yil Turk Nokta Net`in yuzde 70`ini satin aldi. Faaliyet marjlarinda beklenen artis ve parasal kayiptaki azalisa bagli olarak, yillik net karinda yuzde 74`luk artis bekleniyor.
SISECAM: Gecen hafta istiraki Soda Sanayi`ni halka arz eden kurulus, 2001 yilinda da Pasabahce`yi halka acacak. Soda Sanayinin halka arzindan 40 milyon dolar gelir elde etmeyi planliyor. yil sonunda uc adet gayrimenkulunu satacak. Uc-dort yil icinde cirosunun yuzde 10`unu yurtdisindan elde etmeyi hedefliyor. Ic pazarda rakipsiz olan kurulus, pazarin yuzde 95`ine sahip. ayrica Avrupa`nin ikinci buyuk cam ureticisi konumunda. Orta Avrupa, Orta Asya ve Ortadogu`ya yonelik buyume planlari var. 1.5 milyar dolarlik kapasite artirici yatirimlarini tamamladi. Borcluluk orani dusuyor.
TANSAS: Satislarini 1998 yilina gore yuzde 9.7 artirarak 354.4 milyon dolara ulastirdi. Fakat yeni acilan marketlerin yol actigi faaliyet giderleri, personel giderleri ve kiralardaki artis nedeniyle 1999 yilini 4 milyon dolar zararla kapatti. Agresif buyume stratejisi sonucunda faaliyet giderleri artti. Nakit yaratma gucu artan sirket yeni magazalar acmayi planliyor. Tansas, 1999 sonunda net satis alanini 82 bin metrekareye cikartti. 2000 yili sonuda hedeflenen alan 185 bin metrakere. Ayrica 1999 yili ikinci yarisinda acilan magazalarin satislara etkisinin bu yil icinde gorulecegi belirtiliyor. Bu yil sirketin satislarinin 700 milyon dolara ulasacagi tahmin ediliyor. yil sonunda ise sirketin 500 bin dolar kar aciklayacagi tahmin ediliyor.
TOFAS OTO FABRIAK: Turkiye`nin en buyuk kapasiteye sahip otomotiv ureticis.i 1999 yilini yuksek finansman giderleri, amortisman ve durgun satislar nedeniyle 88.4 milyon dolar zararla kapatti. Bundan sonraki bes yilda ortalama yuzde 16 buyume beklenen yurtici otomobil satislari ve 2001 yilinda uce katlanmasi beklenen ihracat, otomotiv sektorune ve sirkete bakisi olumlu kiliyor. Tofas Oto Fabrika, Fiat`in yeni hafif ticari aracinin Avrupa`da tek ureticisi olacak. bu yeni modelin, Fiat`in Avrupa`da ayni segment icerisinde yer alan diger modellerinin yerini almasi bekleniyor. Bu yeni modelin uretimine 2000`in son ceyreginde baslanacak ve yillik 60 bin aracin uretimi ve ihracati yapilacak. Yeni modelin sirkete 400-450 milyon dolarlik gelir saglayacagi tahmin ediliyor. 2000 yilinda sirket, 328 milyon dolarlik bir ihracat geliri hedefliyor. Ihracattaki bu artisa paralel olarak, toplam satislarinin gecen yila gore yuzde 31 artisla 697 milyon dolara yukselmesi belkeniyor. Ancak devam eden yuksek amortisman ve finansman giderlerinin de etkisiyle sirketin 7.7 milyon dolar zarar aciklayacagi tahmin ediliyor. GM ve Fiat arasinda imzalanan ortaklik anlasmasi kisa vadede Tofas uzerinde etkili olmasa da, ilerleyen donemlerde satin alma maliyetlerinde onemli bir avantaj saglayacak. Ayrica bu iki sirket icin Avrupa`da bir uretim merkezi olabilir. 1999 yili zarari 88.4 milyon dolar. 2000 yili zarar tahmini ise 7.7 milyon dolar.
VESTEL: IMKB`ye kote endustri sirketleri arasinda 1999 yilinda karini artiran az sayida sirketten biri. Televizyon ve monitor satislarinda beklenen satislar ve ihracina baslanacak olan internet TV sayesinde, net karda yuzde 14`lik buyume bkeleniyor. 2000 yilinda da karini dolar bazinda yuzde 50 artiracagi dusunuluyor. Ic piyasadaki olasi talep daralmasi durumunda ihracata yonelki satis politikasi izleyebilmesinden dolayi karliligini koruyabilir. Sirket, liraya ruchan haklarini kisitlayarak, odenmis sermayesini 4 trilyon liradan 4.6 trilyon yukseltecegini ve artirilan kismin Londra borsasina kote edilecegini acikladi. Isletme sermayesi ihtiyacini karsilamak ve 2000 yili yatirimlarin finanse etmek amaciyla bu yilin ikinci ceyreginde 100 milyon dolar elde edecegi ikincil halka arz planlaniyor. Sahip oldugu 65 bin aktif abonesiyle Turkiye`nin ikinci buyuk internet servis saglayicisi olan Vestelnet`in halka arzini bu yil icerisinde gerceklestirmek istiyor. Vestel, Vestelnet`in yuzde 96`sina sahip ve Vestelnet`e yaklasik 69.5 milyon dolar deger biciliyor.
YAPI KREDI BANKASI: Dusuk enflasyon ortamina gecis doneminde, sert bir sekilde dusus gosteren faiz oranlarindan en az etkilecek bankalar arasinda gosteriliyor. Bu yilin ilk yarisinda halka acilmasi beklenen Turkcell ile birlikte cazibesinin artacagi dusunuluyor. Gecen yil eylul ayi itibariyle ozel sektore ait ticari bankalar arasinda, kredilerde yuzde 9.1, mevduatta ise yuzde 7.2 oranla sektorde en yuksek paya sahip durumda. Varliklarini degerlendirme stratejisine paralel olarak, finansal olmayan varliklarini satmaya devam ediyor. Superonline`daki yuzde 50 hissesini, Aralik 1999`da 70 milyon dolara Cukurova Yatirim`a satti. Ayrica Turkiye`nin en buyuk GSM operatoru Turkcell`de yuzde 12 hissesi bulunuyor. 1999 yili kari 325.9 milyon dolar. 2000 yili kar tahmini ise 425 milyon dolar. (PARA-BORSAMARKET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.