Prolin Virüsü 50 Şirketi Dağıttı

07.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

creative.exe isimli virüs Windows 2000 kullanıcılarının yeni kabusu

Cuma gününden itibaren hızla yayılmaya başlayan Prolin virüsü haftasonu 50 şirketi etkisi altına aldı. Fortune 500`deki 4 şirket virüs tarafından avlandı.


Linux yanlısı mesaj içeren virüs, cuma gününden beri hızla yayılıyor. Anti - virüs uzmanları Prolin`in `Love Bug`dan sonraki en büyük yeni virüs` olduğunu söylüyor. İngiliz MessageLabs, `Kurban`larına Linux işletim sistemine geçmeyi tavsiye eden Prolin`in yüzlerce kopyasıyla karşılaştığını duyurdu. Virüs haftasonu 50 şirketi vurdu. Anti - virüs şirketleri, Prolin`in risk derecesini `yüksek` olarak nitelendiriyor. CREATIVE.EXE olarak da bilinen virüs, sadece Windows 2000 kullanıcılarını etkiliyor.


DERS ALINMIYOR;

Prolin`in başarısını bilgisayar kullanıcılarının savunma önlemleri konusunda gevşek davranmasına bağlayan MessageLabs Sözcüsü Alex Shipp`e göre virüs küresel bir salgınına yol açabilir. insanlar Love Letter`dan ders almamış diyen Shipp, gerekli önlemlerin ihmal edilmemesi gerektiğini aksi halde er ya da geç yeni bir virüs salgınının ortaya çıkacağına dikkat çekti. Shockwave film dosyası şeklinde gözüken yeni virüs, ilk çıktığı zaman Fortune 500 listesindeki firmalardan dördünü etkiledi. Trend Micro`nun `yüksek riskli` olarak nitelendirildiği Prolin, Network Associates ve McAffee tarafından düşük riskli olarak kabul ediliyordu. Virüsün hafta sonunda en az 50 şirketi daha etkisi altına aldığını belirten Mc Affee, Prolin`in risk derecesini `yüksek` olarak değiştirdi. TrendMicro ise yüksekten orta dereceye düşürdü.Prolin`in hızla yayıldığına dikkat çeken Mc Affee yetkilileri ise Prolin`in Love Bug ya da Melissa kadar etkili olamayacağını vurguladı. Uzmanlar, virüsün şimdilik ABD`de etkili olduğunu söylerken, Zdnet Avustralya, bu ülkede de bazı hasar raporlarının geldiğini belirtti. Virüsten etkilenenler arasında sadece bir firmada ciddi problemler olduğu ifade edildi. Symantec yetkilileri ise virüsün muhtemelen yaygınlaşacağını belirtirken, Yine de konuşmak için erken dedi.


CREATIVE.EXE`ye DİKKAT;

Prolin bir çok virüs gibi Melissa tarzı yayılıyor, yani kurbanın adres defterindeki herkese kendini gönderiyor. Virüsün iliştirildiği epostanın konu (subject) kısmında `A great Shockwave movie` yazıyor. ilişikteki dosyanını adı ise `CREATIVE.EXE`. Bu yüzden Prolin`e CREATIVE.EXE ve Troj_Shockwave adı da veriliyor.
Bu dosyaya tıklandığı anda, bir dizi uygulama hareket geçiyor ayrıca Linux işletim sistemini öven mesajlar çıkıyor. Virüs, `JPG` ve `ZIP` uzantılı dosyaların adını değiştirerek, `change at least now to LINUX` yapıyor. (En azından şimdi Linux`a geç) Ardından MESSAGEFORU.TXT adlı bir metin dosyası ekrana geliyor. Dosyada, `Merhaba, sanırım mesajımı aldın. Eğer yeterince akıllıysan, süreci tersine çevirmen yeterli. Daha fazla zarar verebilirdim, hatta sabit diskini bile uçurabilirdim. Unutma bu bir uyarıdır.... The Penguin.` yazıyor. Trend Micro`nun yaptığı açıklamaya göre, virüs, üç büyük şirketi etkiledi. Firmalardan birine gelen 5 bin mesaj e-posta sunucusunu işlemez hale getirdi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.