Reklamcılıkta Son Gelişmeler

29.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Reklam dünyasında ürünler ve uluslararası yönelimler, önemini artırdı ve cirolar inanılmaz boyutlara ulaştı. Planlama ve uygulama aşamalarında da bazı değişimler gözlemleniyor.


Reklam dünyasında son dönemde ortaya konan ürünler ve uluslararası çalışmalar, gelişen teknolojiye bağlı olarak önemini artırmış ve cirolar inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Ancak planlama ve uygulama aşamalarında bazı değişimler gözlemlenmektedir. Örneğin reklamveren, seçtiği satış zincirinin genel koşullarına göre hareket edip, daha sonra seçtiği bu zincirin özelliklerini içeren tarife üzerinden para ödemektedir. Bununla birlikte kuramla uygulama arasında bir nüans bulunmaktadır. Ekranların süresi değişkendir ve önceden duyurulan saatlere her zaman uyulmamaktadır. Böylece önceden verilen saate göre alınan bir frekans, daha geç bir saat için kullanılmaktadır. Bu uygulama Verimedianın ilgisini çekmektedir. Françoise Guillemont tarafından 1991 yılında yapılan bu öneri, müşterilere reklam sözleşmelerinin uygulanmasını denetleme olanağı tanımaktadır. Verimedia bu saatlerde bir değişiklik yapılması durumunda tarifede ortalama yüzde 8`lik bir artış öngörmektedir.


İNTRENET SİTELERİ;

Televizyon reklamlarına giremeyen bazı sektörler, internet sitelerinin promosyonunu yaparak bu yasağın etrafında toplanmayı ummaktadırlar. Hükümet ise yıl sonuna gelmeden, basını, sinemayı, yayınevlerini ve dağıtımcıları ilgilendiren bir senaryoya bir statü kazandırmak istemektedir. Fransa`da Magazin Gazetecileri Sendikası, La Tribune, Les Echos, Le Monde gibi günlük gazeteler reklam dağıtımcıları yaz aylarından beri televizyon reklamlarına girebilmek için savaşmaktadırlar. 1986 yılındaki radyo televizyon yasası ve 27 Mart 1992`de yayımlanan bir kararname, bu dört sektöre Fransız kanallarındaki televizyon reklamlarına girmeyi yasaklamıştır. Bu kısıtlama, basın -yayıncılığın en mütevazı şirketlerini koruma kaygısını beraberinde getirmiştir. Büyük dağıtımcılarla ilgili yasaklamaya gelince; bunun amacı özellikle de reklam tarifelerinin yüzde 28`ini temin eden yerel gazeteleri korumaya yöneliktir. Radyo Televizyon Üst Kurulu (CSA) internetin kendine özgü ekonomik bir sektör olduğunu söyleyerek yeni bir tartışma başlatmıştır. Bu durum yasaklı sektörlerin de televizyonda reklam yapmalarına olanak tanımıştır. Aralarında Hachette, Filipacchi, Media - Prisma Presse Emap gibi büyük gruplar da yer aldığı Magazin Gazetecileri Sendikası, bir komitenin oluşturulmasını istemektedirler. İçlerinde Le Nouvel Observataeur, Le Canard Enchaine, Marianne ve Valeurs Actuelles gibi grupların olduğu Profesyonel Fikir Gazetecileri Sendikası ise tüzük değişikliğine karşı çıkmaktadırlar.


YEREL BASIN;

François Orcival, SPPMO Başkanı`na göre, televizyon reklamlarının basına açılması en alt tabakadan halka inmeyi önleyecektir. Yerel basın temsilcileri daha da ileri giderek tartışmanın yalnızca internet siteleri üzerinde değil kendileri üzerinde de yapılabileceğini ifade etmişlerdir. Birçok yerel günlük gazete yerel televizyonlarda çeşitlendirmeye gitmeyi tasarlamaktadır. Bu kanalların hesaplarını dengeleyebilmek için büyük miktarda reklama ihtiyaçları olacaktır. Yayınevleri ve sinema temsilcileri ise her tür açılıma karşıdırlar. Ulusal Yayıncılar Sendikası ve Ulusal Sinema Merkezi, liberalleşmenin sektörler bünyesinde çok ağır dengesizlikler meydana getireceği görüşünde birleşmektedirler. Durum ticari radyolar için daha az nettir. Eğer reklamların serbestisiyle kayıpları büyük olacaksa o zaman televizyon kanallarındaki reklamlarda da serbestiye gidilsin denmektedir. Bu durum MTV ve RTL 9 gibi yabancı kökenli kanallar için daha da zordur. Bu konuyla ilgili gereken çözümün yıl sonu gelmeden bulunması gerekmektedir. Çünkü 2001 yılında başlayacak seçim dönemi bu tür tartışmalar için uygun değildir.


MEDYADA ENDİŞE;

Medyanın üzerinde bir endişe rüzgÉrı esmektedir. Yeni ekonominin getirdiği birkaç aylık bir esenlik durumunun ardından internet değerlerinde görülen soğuma geleceğin perspektifi üzerinde endişe yaratmaktadır. Petrol fiyatlarının el yakmaya başlamasından bu yana yeni ekonominin bazı lokomotif değerlerinde de düşüş meydana gelmiştir. Birçok faktör düşündürüyor ki, medyaların yıl sonunda ulaşacağı uzun vadeli büyüme yüzde 10`u aşamayacak. Bu durum reklam tarifelerini medyaların doğrudan etkilemek için kullanan yatırımcıların esenliğinin sonu olacaktır. Bunun yanında cep telefonu şirketlerinin reklam piyasasına girmesi de reklam harcamalarının ritminin yavaşlamasına yol açmıştır. Bütün bu somut etmenlere ihmal edilemeyecek psikolojik etmenleri de eklemek gerekmektedir. Geçen yıl bütün reklamverenler reklam yatırımlarını artırmıştır. Büyüme hızının zamana yayılmaya başlamasından itibaren endişe duyulması gereken konular da daha büyük önem kazanmıştır. Aralarındaki bütün benzerliğe rağmen yazılı basın, radyo ve televizyona oranla bu durumdan daha az etkilenecektir. Amerika`daki büyüme hızının yavaşlaması da bu durumun daha da büyüyeceğinin ilk işaretidir.
Uluslararası konjonktürdeki dalgalanma daha güçlü olsa bile örneğin Fransa gelecek yıl kamu kanallarının ekranlarında gösterilen reklamların süresini 8 ile 10 dakika azaltacaktır.


Bu da Trautman yasasının doğal bir sonucu olarak fiyatların yükselmesini beraberinde getirecektir. Televizyonlardaki bu konjonktürel koruma, domino etkisiyle diğer medyalara da yansıyacaktır. Bazı reklamcılar, yazılı basına, radyo ya da afişlere yatırım yapacaklardır. Endişe verici ekonomik göstergelerin de ötesinde 2001 yılının takvimi ise 2000 yılına oranla daha az ümit vaat etmektedir. Ne Olimpiyat Oyunları ne Dünya Kupası olamadan gelecek yıl iş adamları için daha uygun olacaktır. Bazıları ise halen iyimserliğini koruymaktadır. 2002 yılı seçimleri yaklaşınca devletin siyasete ayırdığı bütçe tüketimi karşılayamaz fakat bu durumda bile reklam bütçelerinin büyümesi de kendiliğinden olamaz. Sipariş defterleri dolu olduğunda bazı reklamcılar, özellikle de otomotiv sektöründekiler teslimat süresini uzatmaktan ve müşterilerde hoşnutsuzluk yaratmasından korkmaktadırlar. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.