Reyting Endisesi.

08.02.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gecen haftaki yazimizda ongordugumuzgibi bono piyasasi haftaya olumlu bir havayla basladi. 9 Subat vadeli bononun faizi pazartesi sabahi yuzde 131 bilesikten baslayarak yuzde 129`a kadar gevsedi. Esas dusus 23 Haziran vadeli bonoda yasandi ve kagit yuzde 135,5 seviyelerinden yuzde 130`lara kadar dustu. Sali gunu yapilacak ihalenin tedirginligi inis trendinin devamini carsamba gunune ertelemis oldu. 9 Subat 2000 vadeli ihalede, Hazine 550 trilyon itfasina karsilik 1 katrilyon 458 trilyon lira nominal 622 trilyon lira net) satis yapti. Ortalama faiz ise yuzde 130.32 oldu. Hazine`nin bu vadeye bugune kadar arz etmis oldugu toplam kagit stoku ise nominalde 2 katrilyon 932 trilyon liraya yukselmis oldu. Ihale sonrasinda once satislar geldi, sebebi piyasadaki 9 subat vadeli kagidin miktarinin piyasayi rahatsiz etmesiydi. Bir diger unsur ise ihaleye gelen teklife bakildiginda gorulen manzaraydi. Gelen toplam teklif 1 katrilyon 868 trilyon, yapilan satis ise 1 katrilyon 458 trilyondu. Yani gelen teklifin yuzde 80 kadari karsilanmis oldu. Hemen hemen her talep eden bu kagidi aldi. Bu iki unsur birlestiginde fazlalik miktarini tasimak istemeyen kurumlarin satislari ihalenin hemen ardindan gelen kisa sureli yukselisi baslatti. Ancak carsamba gunu TL`nin gevsemesi ve Merkez Bankasi`nin doviz piyasasina alim yonunde mudahalesi, doviz girisin surdugu ve TL faizlerinin gevsemeyi surdurecegi izlenimi verdi. Hafta boyunca 9 Subat vadeli bono en dusuk yuzde 123.8`e kadar geriledi. Bu arada Hazine`nin yurtdisinda yuruttugu borclanmayla ilgili haberler ve ocak ayi Toptan Esya Fiyatlari Endeksi`nin (TEFE), yuzde 4,5 olan beklentiye gore oldukca dusuk cikmasi (Yuzde 3,6) piyasayi motive eden unsurlardi. Ancak cuma gunu bazi kredi kuruluslarinin Turkiye`nin notunu dusurecegine iliskin cikan soylentiler, satislari beraberinde getirdi ve cuma aksami 9 subat vadeli kagidin faizi yuzde 126.5, 23 Haziran vadeli bononun faizi yuzde 123 Haziran vadeli bononun faizi yuzde 128`lere yukseldi. Merkez Bankasi`nin API yoluyla yaptigi fonlamanin faizi hafta basindan itibaren TL faizlerine bagli olarak dustu ve cuma gunu yuzde 131 oldu. Bu hafta ihale olmamasi bono faizlerinin uzerindeki ihale baskisini ortadan kaldiracak ve yine TL`deki gelismelere bagli olarak, buyuk olasilikla alicili bir hafta olacak. Rating acisindan gelebilecek kotu bir haber halihazirda fiyatlarin icinde bulunsa da bunun gerceklesmesi ilk olarak bir satis getirecek. Ancak yine de faizlerin yuzde 130.131 seviyesinin uzerine cikmasi beklenmemeli. 17 subat ihalesine kadar bono faizlerinin 9 subat icin yuzde 122.23 Haziran icin ise yuzde 120`ye inmesi mumkun gorunmekte. Ancak bu seviyelerin altina olabilecek inisler bizce su an icin spekulatif olacak. 17 Subat`ta yapilacak ihale ise dususu sinirlandiracak. Dovizde ise Merkez Bankasi`nin alici oldugu gunler surecek gibi gorunuyor. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
991 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.