Riski Sevene Borsa.

26.04.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Secim sonucunun ortaya cikardigi tablonunsokunu ustunden atan yatirimcilar, simdi de yeni portfoy olusturma telasinda. Banka ve araci kurum yetkilileri, bu donemi risksiz gecirmek isteyen yatirimcilarin repo, yatirim fonu ve mevduat gibi sabit getirili enstrumanlara gore daha dusuk olmasi nedeniyle tavsiye edilmiyor. Secimin ardindan yatirimcilar piyasadaki olumlu beklentileri satin almayi tercih edince, borsa 5 bin direncini kirdi. Bono faizleri yuzde 90`lara kadar geriledi. DSP-MHP-ANAP koalisyon hukumetinin kurulacagi beklentisi piyasadaki olumlu havanin ana nedeni. Bu hukumetin kurulmasi durumunda borsanin 7 binli seviyelere yukselecegi, bono faizlerinin ise yuzde 80`lere kadar dusecegi one suruluyor. Hukumetin kurulma surecinin uzamasi halindeyse piyasalarin secim oncesindeki gibi dalgali bir seyre girmesi bekleniyor. DSP`nin icinde yer almayacagi olasi bir MHP-FP-DYP koalisyonunun kurulmasi ya da hukumetin kurulma surecinde anlasmazliklarin artmasi durumunda ise piyasalarin buna olumsuz tepki vermesi bekleniyor. Beklenen hukumet kurulusunun ardindan koalisyon ortaklarinin tam bir uzlasma icinde calisarak, yapisal reformlari hayata gecirmesi piyasalardaki olumlu havayi daha da artiracak. Yetkililer, bu durumda IMF`yle yapilacak gorusmelerin olumlu sonuclanacagini ve secim nedeniyle Turkiye`ye temkinli yaklasan yabanci fonlarin da Turk mali piyasalarina rahatlikla girecegini soyluyor. Hukumetin kurulma surecinde riski seven yatirimcilarin borsaya girmesini oneren yetkililer, bu surede piyasanin dalgali bir seyir izleyecegini, bu nedenle de likit ve bilancosu iyi olan hisselerde alim yapmanin daha saglikli olacagini belirtti. Endeks yukseldikce riskin artmasi nedeniyle portfoydeki hisse miktarinin azaltilmasinin yararli yararli olacagini soyleyen uzmanlar, beklenen koalisyonun kurulmasi ve reformlarin hayata gecirilmesiyle borsanin kademeli olarak 7 binlere cikabilecegini ifade etti. Bu arada yabancilardan gelecek guclu alimlarin da cikisi destekleyecegini vurgulayan uzmanlar, beklenen hukumetin kurulamamasi ya da surecin uzamasi halinde endeksin 3 bin 800`lere kadar gerileyebilecegini savundu. Getirisinin dusuk olmasina karsin riskten kacinan yatirimcilar icin en ideal portfoy ise her zaman gozde olan reponun yani sira, mevduat ve yatirim fonlarindan olusuyor. Hukumetin kurulmasi halinde Merkez Bankasi`nin TL fazilerini asagi cekebilecegini soyleyen yetkililer, bu nedenle genel faiz hadlerinde de dusus yasanabilecegine dikkati cekti. Bono faizleri su anda yatirimci acisindan cok dusuk. Bu piyasada ancak bankalar para kazanabilir. Oysa mevduat faizlerinin getirisi ayni vadeli bonodan daha yuksek ve risk de sifir yorumunu yapti. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.