Rusya ile Hindistan ekonomide yeni sayfa açıyor

06.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Hindistan ile ekonomik bağlantılarını genişletmeyi hedefleyen Rusya, daha fazla Hint malı satın alıp, nükleer güç konusunda işbirliği yapacak ve anti -damping anlaşmazlıklarını çözümleyecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan`ın mali başkenti Bombay`da sanayinin kaptanlarına hitaben konuşmasında, ana görevlerinin, ekonomik ve ticari işbirliğini güçlendirmek olduğunu, bu alandaki mevcut işbirliğinin iki ülkenin potansiyellerini yansıtmadığını vurguladı.Putin, Hint ve Rus yetkililerin, Rus elmaslarının Hindistan`a satışı üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Dünyanın en büyük elmas ihracatçısı olan Rusya ile en büyük elmas ithalatçısı Hindistan, işlenmiş elmasların yeniden ihracatını (reeksport) giderek büyütüyor.Hindistan hükümeti, yedi yıldır ilk kez bir Rus devlet başkanının ziyaretiyle, Rusya`nın Hindistan`dan çay ve tütün ithalatının artacağını ümit ediyor. Eski SSCB`nin dağılmasıyla, Hindistan`ın Rusya`ya çay ve tütün ihracatı, bu ülkelerin diğer pazarlara yönelmesiyle iyice azalmıştı. Hindistan`ın Rusya ihracatının toplam ihracatındaki payı 1999 - 2000 döneminde yüzde 2.53`de kaldı. Rusya`ya geçen mali yılda 951.44 milyon dolarlık mal ihraç eden Hindistan`ın, toplam ihracatı 37 milyar doları aştı.Hindistan, Rusya`ya en çok çay, pamuklu giysi, eczacılık ürünleri, kahve, pirinç ve elektronik mallar ihraç ediyor. Rusya`dan yaptığı ithalat 617.47 milyon dolarda (payı yüzde 1.31) kalan Hindistan, Rusya`dan en fazla suni gübre, demir ve çelik, baskı kağıdı ve kömür ithal etti.Putin`in ziyaretinde, Rusya`nın Hindistan`dan geleneksel ürün ithalatını artırması, Hindistan`ın, Rusya`dan mal ithalatında anti - damping mevzuatını gevşetmesi kararlaştırıldı. Vladimir Putin, Hindistan`ın yavaş işleyen yargı sistemi ve bürokrasisinden yakındı, ayrıca, bankacılık, finans ve ulaştırma sistemlerinin modernleştirilmesini istedi. Putin, Rusya ile Hindistan arasında kuzey - güney uluslararası kara ulaşımı koridorunun geliştirilmesinin ekonomik - ticari işbirliğini olumlu etkileyeceğini bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya`nın Uzakdoğu kesiminde Hint şirketlerinin petrol aramaçıkarma işlerine katılabileceklerini belirtirken, bir bilgisayar yazılım şirketinin başkan yardımcısı Anand Chatterjee, her ikili ticaret artırılmadan önce her iki ülkenin de bürokrasi yükünü azaltmaları gerektiğini söyledi. İşletme danışmanlık şirketinin idari direktörü Vivek Dube, eczacılık, telekomünikasyon ve enformasyon teknolojisi alanlarında ortak yatırım fırsatları bulunduğuna değindi. Rusya, Hindistan`ın güneyindeki Tamil Nadu eyaletinde, bin megawatt gücünde iki reaktörlü Kudunkulam atom enerjisi santrali kurmayı, ortaklaşa yolcu uçakları imal etmeyi planlıyor.(FİNANSAL FORUM)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.