Rusya`nın büyük doğalgaz harekatı

02.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Rusya, Türkiye`de doğalgaz pazarını serbest rekabete açacak düzenlemeler gerçekleştirilmeden başta Samsun ve Çorum olmak üzere, bazı bölgelerin doğalgaz dağıtımına talip oldu.


Rusya, Türkiye`deki giderek büyüyen doğalgaz pazarını gözüne iyice kestirdi. Rusya, daha Türkiye`de doğalgaz satışı ve dağıtımını serbest rekabete açan yasal düzenlemeler yaşama geçirilmeden, bazı şehirlerin doğalgaz dağıtımına talip oldu. Ekimde Rus Başbakanı Mihail Kasyanov`un Ankara ziyaretinde bu istek resmi ağızdan dile getirildi. Ruslar`ın ilk etapta Samsun ile Çorum`un doğalgaza geçirilmesi ve buralardaki dağıtım projelerini üstlenmek istedikleri öğrenildi. Hatta Rusya, sırf Türkiye piyasasına doğalgaz satışını amaçlayan `TURUSGAZ` adlı bir firmayı da kurarak faaliyete geçirdi. Ruslar`ın doğalgaz harekatının ikinci bölümünde ise Sivas - Malatya ile Konya - İzmir arasındaki gaz boru hatlarının inşaatını üstlenmek bulunuyor. Ayrıca Ruslar, halen Katar ve Cezayir`den ithal edilen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihtiyacını da kendisinin karşılayabileceğini Türkiye`ye bildirdi. Ruslar bunun yanısıra, Türkiye`ye doğalgaz taşınan Batı İstikameti (Ukrayna, Romanya, Bulgaristan) üzerindeki hattın kapasitesini artırma çalışmalarını da hızlandırdı. Rusya ek olarak, şimdiye kadar ilgi göstermediği diğer petrol ürünlerinin rafinaj, dağıtım ve depolanması konularında da Türkiye`de etkin olmak istiyor.


Doğalgaz ve petrol harekatının ayrıntıları:

BATI İSTİKAMETİNDE KAPASİTE ARTIRIMI:Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan topraklarından geçerek Türkiye`ye ulaşan Batı İstikameti`nin kapasitesinin artırılması için Rus OAO Gazprom firması finansman arıyor. Bu çerçevede EBRD`den bu ay içinde devreye girmesi beklenen Tarutino Kompresör İstasyonu inşaatı için kredi alındı. Boru hattının Romanya bölümüyle ilgili olarak finansman ve boru teslimatı konuları çözüldü. Buradaki kapasite artırımı işlerini yapmak için özel bir inşaat şirketi kuruldu. Bulgaristan topraklarındaki çalışmalar ise Bulgargaz firması tarafından yürütülüyor. Bu ülkede 3 etap halindeki yeni hatların önümüzdeki günlerde devreye girmesi bekleniyor. Türkiye, Rusya`dan bu hat üzerinden gelen gazın günde 12 milyon metreküp daha artırılarak 38 milyon metreküpe çıkarılmasını istiyor.

RUSLAR DOGALGAZ PAZARINI İSTİYOR: Rusya, şehirlerde gaz dağıtımına ve Türkiye piyasasında gaz satışına büyük ilgi duyuyor. Bu amaçla TURUSGAZ isimli bir firma bile kuruldu. Rusya bu çerçevede ilk olarak Mavi Akım gazını bekleyen Samsun ve Çorum`un gazlandırma projelerinin, inşaattan gaz satışına kadarki tüm aşamalarını gerçekleştirmek istiyor. Ancak Türkiye, bunun olabilmesi için Petrol Kanunu`nun değiştirilerek, bu alanın serbest rekabete açılması gerektiğini belirtiyor.

BORU HATTI İNŞAATLARI: Rusya; Sivas - Malatya ile Konya - İzmir arasında kurulacak gaz boru hatlarını inşa etmek istiyor. Rusya, ayrıca Mavi Akım gazının geleceği Samsun - Ankara Hattı`nın inşaat anlaşmasının içine, Mihalıçcık - Eskişehir - Bozöyük - Adapazarı hattının inşasının eklenmesini de önerdi. Rusya, böylece Türkiye`nin para ve zaman tasarrufu sağlayacağını bildirdi. Ayrıca Rusya, Tuz Gölü altına açılacak dev doğalgaz depolarının inşaatı ihalesine ilgi duyuyor.

LNG VE PETROL ÜRÜNLERİ PAZARI: Rusya, halen Katar ve Cezayir`den ithal edilerek ihtiyacı karşılanan sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) kendisinin Türkiye`ye satmasını teklif etti. Bu çerçevede Rus OAO NK LUKOİL firması ile Türk PENTA firmasının görüşmeler yapıldığı belirtilerek, Türkiye`ye uzun vadeli bir anlaşma önerisi getirildi. Ayrıca Rusya, kendi petrol şirketlerinin petrol ürünlerinin perakende satış ağı, petrol rafinajı, petrol ürünleri depolama ve dolum tesisleri kurmak istediğini bildirdi.

MAVİ AKIM PROJESİ: Hattın inşası, boru ve ekipman temini ile ilgili tüm kontratlar imzalandı. Rusya, deniz altından geçecek bölümün inşası dahil olmak üzere projeye ilişkin tüm finansmanı sağladı. Halen Mavi Akım`ın ÇED Raporu`nun inceleme çalışmaları sürüyor. Ayrıca Rus tarafını oluşturan Gazexport firmasının boru hattı belgesinin düzenlenmesi için Petrol İşleri Genel Müdürlüğü`ne başvurması bekleniyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.