Sabanci, Gidaya Agirlik Verecek.

02.02.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gectigimiz yil 9.7milyar dolar ciro ve 1.3 milyar dolar kar ile kapatan Sabanci Holding, bu yil gidaya agirlik verecek. 1999 yilinda 550 milyon dolarlik yatirim planladiklarini belirten Sabanci Holding Genel Koordinatoru Hasan Gulesci, 99`un zor bir yil olmasina ragmen holdingin cirosunun 12.5 milyar dolar, ihracatinin da 700 milyon dolar olarak hedeflendigini acikladi. Holdingin 99 karinin 1 milyar dolarin uzerinde olmasini planladiklarini soyleyen Gulesci, `Piyasalarda bir daralma soz konusu olmasina ragmen olaylara cok karamsar bakmiyoruz` dedi. Sabanci Toplulugu`nun aile sirketi goruntusunden arindirilarak kurumsallasmasi yolunda son 15 yilda onemli adimlar attigini ve holding statusunun hur hale getirildigini hatirlatan Gulesci, bunu yaparken de her yil yuzde 15 buyume sagladigini ifade etti. Yabanci ortakliklar ve yurtdisi yatirimlarla holdingi uluslararasi hale getirmeyi basardiklarini kaydeden Gulesci, halka acilma suretiyle de holding hisselerinin deger kazandigini soyledi. Halka acilma ile net 225 milyon dolarlik fon girisinin saglandigini belirten Gulesci, holdingin borsadaki hisselerinin yuzde 95`inin yurtdisina atildigini da vurguladi. Yonetim Kurulu`nun 15 kisiye cikarildigini ve disaridan a uye alma sisteminin benimsendigine isaret eden Gulesci, kurumsallasma yonunde atilan onemli adimlardan birinin de icra, strateji, insan kaynaklari, finansman ve denetim komitelerinin olusturulmasi oldugunu soyledi.
Biskuvi Yatirimi: Holding bunyesinde gida grubu olarak bu yil da onemli yatirimlar gerceklestireceklerini anlatan Gulesci, `Gecen yil Bolu`da 5 milyon dolara mal olacak bir soda fabrikasinin yapimina basladik. Hayar Su`yu yuzde 35 buyuttuk. Bu yil da biskuvi yatirimina girecegi ve toz icecek markasi Tang`i Turkiye`de uretecegiz. Bununicin 3 milyon dolara bir fabrika kuracagiz` diye konustu.
En az yatirim 99`da yapilacak: Gulesci, grubun en az yatirimi bu yil yapacagini, ancak buna ragmen yatirimmiktarinin 550 milyon dolari bulacagina dikkat cekerek, bu yilki yatirim programi ile ilgili olarak su bilgileri verdi: `Basta SaSA projesi olmak uzere, DuSA naylon yatirimi suruyor. Ikibin tonluk beyaz cimento yatirimi icindeyiz. Enerjinin bir bolumunu yaptik, ikinci enerji isimiz buyuyor. Turkiye`de islerimizi daha rasyonel, daha rekabetci ortama getirmeye calisiyoruz. Ucuncu cep ve telekomunikasyon konusundaki ozellestirmeyle ilgiliyiz. Spanish Telekomunika, Dogus Grubu ve Dogan Grubu`yla ortak bir konsorsiyum yaptik.Bunlarla beraber bir ekip calisiyor. Ve ucuncu bir ekip calisiyor. Ve ucuncu cep telefonu ile Telekom konularina girmek istiyoruz. Zaten ilerde de kucuk kucuk islerle dagilmak yerine toparlanip buyuk islere bakmayi planliyoruz. Mitsubihsi ile araba ithal etmek istiyoruz. Gida konusunda Baran sirketiyle isimiz devam ediyor. Su isimizi gecen yila gore yuzde 30-35 buyuttuk. Suya bir de sodayi ilave edecegiz. Ayrica biskuvi konusunda da arayislarimiz var. Danone ile ortak bir fabrika kuracagiz ya da alacagiz. Gida sektorunde iki kolda buyuyoruz. Bu Philip Morris`in sahibi oldugu KJS ile ikincisi de Danone sirketi ile buyuyoruz. Tang fabrikasi mart ayinda Adana`da devreye girecek. Biz teknolojisi olan islere sicak bakiyoruz.` 1999 yilinin zor bir yil olmasina karsin Sabanci Toplulugu`nun cok karamsar olmadigini dile getiren Gulesci, globallesen Sabanci Holding`de izledikleri stratejiyi soyle dile getirdi: `Bir ic daralma oldugu dogru. Ancak biz sirketlerimizi ihracat yapabilecek dusuk maliyetli duruma getirdik. Muhim olan kaliteli mali rekabetli fiyatlara mal edebilmektir. Oyunun adi bu. Bunun icin teknoloji ve pazarlama lazimdir. Sabanci Holding son yillarda bu isleri yapmistir. Bunu butun dunyada gerceklestirmeki cin kollari sivadik ve kord bezinde DuPont`la isbirligine gittik. DuSA ve KordSA birlesti. Bu birlesme sayesinde hem iplik, hem kord bezi butun Avrupa, Turki Cumhuriyetler ve Ortadogu`nun tamamina Izmit`teki KordSA-DuSA tesislerinden mal verecegiz. 24 bin tonluk kapasite 42 bin tona cikacak.` Bu projenin ikinci ayaginin Brezilya ve Arjantin`deki naylon ipligi, endustriyel iplik ve kord bezi tesisleri olduguna isaret eden Gulesci, yatirimlarin Kuzey Amerika`da da devam edecegini soyledi. Bu yatirimlarin ardindan SaSA ve HoechtSA`nin dunya capinda buyutulmesi calismalarinin hizlanacagini ifade eden Gulesci, artik Turkiey`de degil dunyada buyumek istediklerini vurguladi. (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.