Saddam`ın Euro Sevgisi

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Saddam dış ticarette euro kullanarak Avrupa Birliği`nin siyasi desteğini ararken, pek de sevilmediği Arap petrol dünyası üzerinde bir model oluşturabileceği rüyasını görüyor.


Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin`in Irak`ın diğer devletlerle yaptığı bütün ticari anlaşmalarda para birimi olarak euroyu kullanacağını duyurması ortak para biriminin yeni bir dost kazandığı yorumlarının yapılmasına neden oluyor. Önceki gün Mısır resmi ajansının bildirdiği habere göre bundan böyle petrol satışı dışında da yapılacak tüm anlaşmalarda Irak`ın artık euroyu kullanacağı kaydedildi. Irak`ın doları kullanmamasının nedeni ise düşmanın para birimi olarak kabul etmesi. Ancak Saddam`ın bu girişimi adeta farenin dağa küsmesine benziyor. Bilindiği gibi dolar bir çok nedenle diğer para birimlerinden çok daha güçlü bir yapıya sahip. Merkez bankalarının bir çoğu da rezervlerini dolar olarak tutuyor. Bir çok emtia borsasında da işlemler dolar olarak yapılıyor. Tüm bu gerçekler dururken Saddamın doları terketmek istemesi herkese aynen bir masal gibi geliyor. Ancak Saddam doları boykot ederek, ABD`nin dikkatini yeniden üzerine çekmeye çalışıyor. Bu nedenle dolara karşı bir silah olarak gördüğü euroyu kullanacağını duyuruyor.


MAŞAYI BAŞKASINA TUTTURACAK;

Saddam`ın bu politikası 1973`-de Suudi kralının yapmaya çalıştığıyla bire bir örtüşüyor. 1973 yılında kral Faysal Israil`i destekleyen batılı ülkelere petrol satmayacağını açıklayarak, petrolü adeta bir silah olarak kullanmıştı. Faysal bu girişimiyle piyasaları sarsmayı başarmış ancak sonuçları pek de kendilerinin lehine gelişmemişti. Çünkü bu boykotla birlikte kuzey denizinde petrol arama faaliyetleri hızlanmış ve petrol üreticisi olarak yeni güçler ortaya çıkmıştı. Ancak Saddam bu noktada kendi elindeki silahı değilde, başkasına ait olan euroyu kullanacak olması ile Faysal`dan ayrılıyor. Böylece belki de maşayı elinde tutmayıp kendi elini yakmama hesapları yapıyor olabilir.


EURO SİLAHI KURUSIKI MI?

Irak`ın kararı uluslararası döviz piyasaları için gerçekte büyük önem taşıyan bir niteliğe sahip. Çünkü tüm petrol ihracatçıları Arap ülkelerinin Saddam`ın izlediği politikaya yönelmesi durumunda döviz piyasalarında dengelerin değişebileceği söyleniyor. Arap ülkelerinin Saddamı desteklemesi uzak bir ihtimal olarak gözükse de Kuveyt ve Suudi Arabistan hala Irak ve Saddam`dan büyük ölçüde korkuyorlar. Ortadoğu`da İsrail ile yaşanan krizin sonlandırılması yolunda ABD`nin daha çok çaba sarfetmesi için, Arapların petrol satışında euroyu kullanacaklarını duyurup baskı yaratabileceği de bir ihtimal olarak yer alıyor. Fakat tüm bu yaklaşımlar halen bir varsayım olmaktan öteye geçmiyor. Ayrıca bu gelişmelerin zor durumdaki euroyu ne ölçüde destekleyeceği de belirsiz. Petrol piyasasının bir anda euroya geçme kararını uygulayabilmesi zor gözüküyor. Çok büyük bir petrol ihracatçısı olmayan Saddamın petrol satışlarında euroyu kullanmasının döviz piyasalarını etkileyecek güçte olmadığı malum.


AVRUPALILARI SEVİDİRDİ;

Saddamın euroyu kullanma kararı Avrupalı yetkililer arasında hem şaşkınlık hem de sevinç yarattı. Alman Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ernst Welteke, kararın olumlu olduğunu kaydetti. Welteke Irak`ın euroyu kullanacağını duyurmasının uzun dönemde ortak para biriminin gelişimi için elverişli olduğunu söyledi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.