Şahinler`in gözü Avrupa`da

14.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Avrupa için hazırlanan Teyvaş`a yabancı ortak kapısı açık. Şahinler Holding`in enerji ve turizm politikasındaki hesaplar ise Türkiye kapsamında yapılıyor.

Orta vadeli projeksiyon dahilinde, Teyvaş Gıda`nın yurtdışı pazarlara taşınması düşünülüyor. Teyvaş Toplu Yemek Hizmetleri Sanayi ve Tic.A.Ş.`ın Türkiye`nin dördüncü büyük kuruluşu olduğunu belirten Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Teyvaş`la bir - iki yıl içerisinde Avrupa Pazarı`na girmeyi planladıklarını kaydetti. Türkiye`de bir ortağa ihtiyaç duymadıklarını açıklayan Şahin, ancak Avrupa Pazarı`nda bunu düşünebileceklerini söyledi. Turizm yatırımlarının Türkiye`de olmasından dolayı, yurt dışına açılmayı düşünmediklerini söyleyen Şahin, enerji sektörü içinde bu durumun geçerli olduğunu kaydetti. Şahinler Enerji üretim ve dağıtım A.Ş`de ise kapasite arttırımına gideceklerini, bunun için ek bir tesis kuracaklarını söyleyen Kemal Şahin, enerji kapasitelerini 12 mw`dan, 20 mw`a çıkaracaklarını da açıkladı.


AVRUPA PAZARI`NDA İLK HEDEF ALMANYA;

Gıda şirketlerini Avrupa Pazarı`na açmak için, öncelikli olarak Almanya`dan işe başlamayı düşündüklerini söyleyen Şahin, Almanya`yı sıçrama tahtası olarak kullandıklarını ifade etti. Şahin, Almanya`da, daha büyük teşkilatlara sahip olduklarını ve Avrupa`nın en büyük pazarının Almanya olmasından dolayı, Almanya`yı tercih ettiklerini açıkladı. Kemal Şahin, `Sadece Almanya`da bin 400 çalışanımız var. Avrupa`nın en büyük pazarı Almanya ve Avrupa`ya açılmak için de Almanya`yı tercih ediyoruz` diye ifade etti.

Almanya`dan sonra diğer ülkelere de açılmak istediklerini belirten Kemal Şahin, ilk etapta ABD`yi düşündüklerini kaydetti. Gıda konusunda yurt dışında fabrika kurmayı düşünmediklerini de açıklayan Kemal Şahin, Avrupa Pazarı`nı Türkiye ayaklı, konsept olarak düşündüklerini söyledi. Şahin, Almanya`da üretim yapmayı düşünmediklerini, üretimin orda daha pahalı olduğunu da sözlerine ekledi.


BİLGİ SATMAYI HEDEFLİYOR;

Kemal Şahin ayrıca, Almanya`da bir şirket kurarak, bilgi birikimlerini Avrupa Pazarı`na taşıyabileceklerini de belirterek, bu şekilde de Avrupa`da büyümeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. Kemal Şahin, `Almanya`da know - how da yapabiliriz. Almanya`da bir şirket kurarak, Türkiye`deki bilgi birikimimizi ve tecrübemizi, bir kadro kurarak, Almanya`ya taşıyabiliriz. O kadro da bilgisi ve tecrübesiyle Avrupa pazarını fetheder` şeklinde konuştu.

Türkiye, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Fransa`da mağazalarının bulunduğunu söyleyen Kemal Şahin, Almanya`da mağaza sayılarının 200`ü geçtiğini ve toplam 6 ülkede 345 civarında mağaza sayısına ulaştıklarını kaydetti. Sürekli yeni pazarlara açılarak, zinciri büyütmeyi amaçlayan Kemal Şahin, önümüzdeki günlerde de Slovenya ve İspanya`da da mağaza açmaya hazırlanıyor.

Her yıl 100 mağaza açma projelerinin olduğunu söyleyen Kemal Şahin, mevcut ülkelerde de mağaza açmaya devam edeceklerini, 2000 sonuna kadar da 30 mağaza açmayı hedeflediklerini, 2001`de de yine 100 mağaza açarak zinciri büyüteceklerini açıkladı. Şahin, Ekim`de İspanya`da, Slovenya`da da kasım ayında mağaza açacaklarını kaydetti.

Yurt içi ve yurtdışı olmak üzere yaklaşık 11 bin çalışanlarının olduğunu söyleyen Kemal Şahin, bunun 2 bininin yurt dışında, 9 bininin ise yurt içinde olduğunu belirtti. 1999 yılında 1.7 milyar mark ciro yaptıklarını belirten Şahin, yıl sonunda 2 milyar markı yakalamayı amaçladıklarını kaydetti.


ASB, YABANCI SERMAYE ÇEKECEK;

Beş yıl içinde tamamlanması planlanan ve yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat hacmi sağlanacak Avrupa Serbest Bölgesi`nin (ASB) yaklaşık 3 milyar dolara mal olacağını açıklayan Kemal Şahin, projenin 2.5 milyar dolarlık kısmının Türk ihracatçılar tarafından, geri kalan 500 milyon dolarlık kısmının ise yabancı yatırımcı tarafından karşılanacağını bildirdi. Şu ana kadar bölgeye 30 milyon dolarlık yatırım yapıldığını açıklayan Şahin, bölgede en az 1 milyar dolarlık ihracat sağlanacağını ifade ederek, 10 milyar dolarda ticaret hacmi beklediklerini belirtti. Şahin`e göre, ASB`nde beş yılın sonunda 25 bin kişinin çalışabilir hale gelecek. Şimdilik, şu anda bu rakamın 2 bine ulaştı.

ASB`de 2000 yılının ilk sekiz ayında 70 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğine dikkat çeken Şahin, yıl sonunda bu rakamın 100 milyon dolara çıkacağını kaydetti. Şahin ayrıca altyapının üçte birlik kısmının da tamamlandığını kaydetti. ASB`de yatırım yapmaya devam ettiklerini söyleyen Şahin, bu yıl içerisinde 7 hazır giyim fabrikasını da devreye soktuklarını belirtti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.