Schengen kaldırılırsa uygulanabilecek 4 senaryo

27.11.2015 - 14:37 | Son Güncelleme :
Schengen kaldırılırsa uygulanabilecek 4 senaryo | Genel Haberler

Schengen'in kaldırılması yani AB içinde pasaport kullanılmadan seyahat etmenin sona ermesi halinde bunun yerine uygulamaya sokulabilecek dört senaryo gündeme geldi.

Göçmen krizi ve Paris saldırıları, AB ülkelerini sınırlarını daha sıkı kontrol altına almaya zorladı. Şimdi AB çevrelerinde Schengen'in yürürlükten kaldırılması tartışılıyor.

cnnturk.com'dan Metin Güneş'in haberine göre; Schengen anlaşmasının Avrupa'nın göçmen ve güvenlik krizi nedeniyle çökmesi halinde, dünyanın en büyük sınırların kaldırılması denemesi de muhtemelen başladığı gibi sona erecek.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Brüksel şimdi Schengen anlaşmasını ayakta tutabilmek için bir dizi adım atıyor. Bu adımlar arasında göçmen kotası uygulamak ve göçmen akışını durdurması için Türkiye'den yardım istemek de bulunuyor. Ama ya bunlar da işe yaramazsa?

İşte o durumda gündeme gelecek dört senaryo:

1. YUNANİSTAN'IN İHRACI

Yunanistan, Schengen Bölgesi'nin zayıf noktası. Göçmenlerin Avrupa'nın diğer ülkelerine ulaşmak için kullandıkları ana güzergahın başlangıç noktası olup aynı zamanda muhtemelen AB'nin en zayıf ülkesi. Sınırlarını gerektiği gibi kapatamaması ya da sığınma başvurularıyla ilgili işlemleri tam olarak yapamaması nedeniyle, "göçmenler Schengen'e ilk girişin yapıldığı ülkenin sorumluluğudur" prensibi de gülünç duruma düştü. Aksine, Atina göçmenlerin yollarına devam etmesine ve başkalarının sorunu haline gelmelerine izin verdi.

Üst düzey bir Avrupalı yetkili, "Schengen anlaşmasının dağılmasının başlıca nedeni bu görev ihmalidir" dedi.

Schengen yasaları arasında sınırlarının kontrolünde "sistemli bir şekilde yetersizlik" gösteren bir ülkenin üyeliğinin askıya alınması maddesi bulunuyor. Yunanistan'a kızgın olan AB liderleri şimdi uzun bir süreden beri "Yunanistan maddesi" adı da verilen bu maddeyi yürürlüğe sokmayı düşünüyor.

Haberin Devamı

2. SINIRLARIN GERİ DÖNMESİ

Schengen Bölgesi sınırılarında tel örgüler boy göstermeye başladı. Sadece birkaç ay öncesine kadar Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın başvurduğu için sert eleştirilere hedef olduğu bu yöntem şimdi neredeyse göçmen güzergahı boyunca herkes tarafından uygulanıyor. Schengen anlaşması dahilinde olan Slovenya, Hırvatistan sınırına, Avusturya ise Slovenya sınırına dikenli tel çekiyor. AB üyesi olmayan ve Yunanistan'dan gelenlerin güzergahı üzerinde olan diğer Balkan ülkelerinin de aynı yönteme başvurmaları bekleniyor.

3. SIĞINMACI KAMPLARI

Tel örgüler ve engeller göçmenlerin belirli noktaklarda toplanmasına neden oluyor. Almanya'da Passau, Avusturya'da Spielfeld, Slovenya'da Sentilj gibi eski sınır kasabaları Schengen Bölgesi'nin "transit geçiş" ve "kabul merkezleri" haline gelmiş bulunuyor. Avrupa şimdi sınırları boyunca kendiliğinden oluşacak sğınmacı kamplarına hazırlanıyor.

4. SCHENGEN'DEN VAZGEÇMEK

Eğer Yunanistan Schengen'in zayıf noktasıysa, Almanya onu bir arada tutan güçtür. Başbakan Angela Merkel, sınırları kapatma fikrine sıcak bakmıyor. Merkel aynı zamanda Alman sınır muhafızlarının sığınmacılara karşı kaba güç kullanmasına da karşı.

Ama üzerindeki baskı da artıyor. Almanya'da göçmen karşıtı olup sınırların kapatılmasını isteyen "Alternative für Deutschland" hareketi gittikçe büyüyor. Hatta Yahudi toplumu lideri bile bu hafta yeni gelenlerin çoğunun Alman değer ve hoşgörüsünü paylaşmadığı için göçmen kotası uygulanması fikrini savundu.

Sınır kontrollerinin yeniden uygulamaya sokulmasının maddi külfeti de çok ağır olacak. Bunun için gerekli personel, teçhizat ve altyapı yok. Ama yine de Schengen'in kaldırılıp sınır kontrollerinin geri getirilmesi halinde Schengen anlaşması sadece Benelüks ve İskandinav serbest dolaşım bölgeleri gibi mini bölgelerde yürürlükte kalabilir. Böyle bir parçalanma AB içerisinde tehlikeli bir güven kaybına da neden olabilir.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, "Eğer ruh kalplerimizi terk ederse, Schengen'den daha fazlasını kaybederiz. Schengen başarısız olursa tek para birimi de olmaz" dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.