Schulz: 5 Bin Avrupali Bayi Turk Ford`unu Bekliyor.

10.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
FORD Otosan`in yeni Genel Muduru Mark Schulz, deprem nedeniyle Golcuk`te yapimi suren fabrikanin 6 ay gecikmeli faaliyete gececegini soyledi. Schulz, `Bu fabrika icin gelistirdigimiz modelin yuzde 90-95`i ihrac edilecek. Sadece Avrupa`daki 5 bin bayi Turkiye`de uretilecek Ford`u bekliyor` dedi. Ford Otosan`in yeni Genel Muduru Mark Schulz, depremde hasar goren Golcuk fabrikasinda uretimin 6 aylik bir gecikmeyle baslayacagini soyledi. 2001 Ocak ayinda yeni Transit serisi ile uretimin baslayacagini belirten Schulz, ihracat amacli aracin uretiminin baslama tarihinin ise 2002 olacagini kaydetti. Ali Ihsan Ilkbahar`in emekli olmasinin ardindan Ford Otosan`da gorevi devralan Schulz, calisma arkadaslariyla bir basin toplantisi duzenledi. Schulz, deprem sonrasinda dunyanin cesitli ulkelerinden gelen uzmanlarin yaptigi detayli calismalar sonucunda fabrika binalarinin depreme dayanikli oldugunun tespit edildigini soyledi. Schulz, `Ford`un Meksika, California ve Tayvan gibi yerlerde de tesisleri var. Yeni tesis icin iyi bir yer sectigimize eminiz. Sadece bir binanin tabaninda hasar meydana geldi. Bu bina tekrar insa ediliyor. Ayni siddette bir depremin bolgede olusmasi icin 250-300 yil gecmesi gerekiyor. Ayni derecede yikici bir depremin onumuzdeki 100 yil icinde olusma ihtimali ise sadece yuzde 1` dedi. Fabrikanin yatirim maliyetinin 600 milyon dolar oldugunu soyleyen Schulz, fabrikada uretilecek aracin yuzde 90-95`nin ihrac edilecegini, ihracat gelirinin ise yilda 1 milyar dolar olacagini acikladi. Bu projenin ve aracin `hayal` olmadigini soyleyen Schulz, `Sadece Avrupa`da 4 bin 500-5 bin bayi bu araci bekliyor` dedi. Ford`un genis urun yelpazesiyle Turk otomotiv pazarinin yuzde 90`ina hitap ettigini belirten Schulz, ilk yerli hafif ticari arac olan Transit`in pazar payinin 6.7 oraninda artirarak yuzde 29.7 ile tum zamanlarin rekor pazar payina eristigini dile getirdi. 1999 yilinin Ford Otosan icin son derece basarili gectigine deginen Schulz, soyle devam etti: `Ford Otosan`in otomotiv pazarindaki pazar payi gecen yil 1.6 puan artarak yuzde 11.2`ye yukseldi. Otomobil pazarindaki payi ise yuzde 1.3 puan artti ve yuzde 5. 6`ya cikti. Gecen yil Mayis ayinda satisa sundugumuz Ford Focus son uc ayda kendi segmenti icinde ucunculuge yukseldi. 1999 yilinda Transit ve Ranger ile pazar payi 6.7 puan artarak yuzde 29.2 olarak gerceklesti. 1999`da Ford Cargo ile pazar payi yuzde 2.0 artarak yuzde 34.3`e yukseldi.` Ford Otosan Idari ve Mali Isler Genel Mudur Basyardimcisi Mehmet Barmanbek ise hukumetin enflasyonla mucadele programiyla ilgili bir soruyu soyle yanitladi: `Bagli bulundugumuz Koc Holding de hukumete enflasyon konusunda destek verecegini soylemisti. Biz de Ford Otosan olarak fiyatlardaki artis oranini yuzde 25 enflasyon, yuzde 20 devaluasyon tahminlerine gore yapiyoruz. Ilk iki aydaki artisimiz bu hedeflere gore gerceklesti.`
Ford Motor Credit Turkiye`de ofis acti: Ford Otosan`in yeni Genel Muduru Mark Schulz, Turkiye icin parlak bir gelecek gordugunu ve onemli avantajlara sahip oldugunu ifade ederek, kendilerinin de saglam bir stratejiyle buyumeyi surdurduklerini kaydetti. Schulz, finansman konusunda faaliyet gosteren Ford Motor Credit`in de Turkiye`ye geldigini ve Ford Otosan`da bir ofislerinin bulundugunu vurgulayarak, ``Bazi filo ve ihracat planlari icin calisiyorlar. Perakendeye yonelmesi icin de planlar var. Ford Motor Credit olsun olmasin, biz rekabetci olmaya devam edecegiz`` diye konustu.
Ford Otosan ihracat rekoru kiracak: Temmuz 1998`de yapimina baslanan Ford Golcuk Fabrikasi 160 bin metrekare kapali, 1 milyon 600 bin metrekare acik alan uzerinde kuruluyor. 600 milyon dolarlik yatirimla Turkiye`nin bir defada yapilan en buyuk otomotiv yatirimi olma ozelligini tasiyan Golcuk Fabrikasi`nda 4 bin kisi istihdam edilecek. Yilda 120-160 bin uretim kapasitesine sahip fabrikada, uretilen araclarin 80-110 bini ihrac edilmesi planlaniyor. Boylece Turkiye`de bugune kadar herhangi bir firmanin tek basina gerceklestirdigi ihracatin 3 katini Ford Otosan yapacak. (HURRIYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.