Secimler Borsaya Yaramiyor.

01.03.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Istanbul Borsasi genelkrizle yasanan yuzde 60`lik deger kaybini geri aldi. Istikrarli bir hukumetin kurulacagi beklentisi ile genel iyimserligin hakim oldugu piyasada 48 gun sonra yapilacak secimler unutulmus gibi. Istanbul Borsasi secimlerde ep ayni tepkiyi vererek dususe geciyor. IMKB`nin kurulusundan bu yana yapilan uc genel secimde de ayni egilim gozlendi. 29 Kasim 1987, 20 Ekim 1991 ve 24 Aralik 1995 tarihleri Turkiye`nin kaderini degistirirken Istanbul Borsasi`nin da trendini degistirdi. Secim donemlerinde, IMKB-100 endeksinin yuzde 25 ile 47 arasinda deger kaybettigi gozlendi. Turkiye`de 1987 yilindan beri uc genel secim yapildi. 29 Kasim 1987 yilinda yapilan secimlerde tek parti iktidara gelirken 20 Ekim 1991 ve 24 Aralik 1995 yilinda yapilan secimlerde sandiktan koalisyon hukumetleri cikti. Anavatan iktidarinin ardindan DYP- SHP, 95`ten sonra da Refah-Yol hukumeti iktidara yerlesti. Uc genel secimde de borsanin tepkisi ayni oldu. Secimlerden yaklasik 1.5 ay once baslayan dusus dalgasi secimin yapildigi tarihlerde dip noktalara ulasti. Borsada yuzde 25 ile 47 arasinda deger kaybina neden olan genel secimler likide donmek ve risk almak istemeyen yatirimci sayisini artiriyor. 1987 yilinda yapilan secimlere 48 gun kala IMKB-100 Endeksi 10.8 puandayken secimin son haftasinda yuzde 47`lik deger kaybi ile 5.65 puana kadar geriledi. Ancak son hafta toparlanarak 27 Kasimda 8.64 puana yukselen endeks 48 gun oncesine gore yuzde 20 deger kaybi ile verdigi yolun bir kismini geri aldi. Secim sonrasinda ise cikis dalgasinin hemen yakalanamadigi endekste dalgalanmanin ve volatilitenin arttigi gozlendi. 1991`li yillara geldigimizde borsayi 50`li seviyelerde goruyoruz. Yine bir genel secim var. Borsa 26 Subat 1991`de 54`lu seviyelerde idi. Subat`tan sonra dusus egilimine giren Istanbul Borsasi 30-50 puan araliginda dalgali bir seyir izlemisti. Secimlere 48 gun kala temmuz agustos arasini yukselisle gecirerek 28 puandan 36 puana yukselen IMKB- 100 Endeksi agustostan sonra dususunu hizlandirdi ve secimlere bir hafta kala en dusuk seviyelere geriledi. 10 Ekim`de 25.7`e kadar gerileyen Istanbul Borsasi secim oncesi cuma gununu 25.9 puandan kapatti. Endeksin 48 gun onceye gore deger kaybi yuzde 28`di. Secimlerde genel hareketin asagi olmasi 18 Nisan`da yapilacak olan erken genel secim oncesinde temkinli olmanin faydali olacagini gosteriyor. (YENIYUZYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.