Şehirler Taşıyor

04.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bir emlak araştırmasına göre İstanbul İzmit`e, Ankara ise Eskişehir`e doğru genişliyor. Bu değişimin nedeni şehir içindeki konut ve arsa fiyatlarının yüksekliği ve büyük şehrin sorunları...


Sürekli nüfus artışı, büyük şehrin yarattığı sorunlar ve bu şehirlerde arsa bulmanın imkansız olması, konut projelerini şehrin dışına taşıyor. İnsanlar şehre yakın ama şehrin karmaşasından uzak yerlerde yaşamayı tercih ediyor. Bu bakış açısı konutların yanısıra ticaret merkezlerinin de şehir dışında yoğunlaşmasını doğuruyor. Arsa fiyatlarının şehrin iç kesimlerinde anormal seviyelerde seyretmesi de bu gelişmede etkili oluyor. Sonuç olarak Ankara, İstanbul ve İzmir hızla genişliyor. Artık sözkonusu şehirlerde gelişmenin hangi yöne doğru olacağı ve nerelere yatırım yapılmasının gerektiği sorusu önem kazanıyor. Reha Medin Emlak Şirketi`nun bu yönde yaptığı araştırma, 2000`li yıllarda üç büyük ilde hangi bölgelerin gelişeceğini gözler önüne seriyor.


KÖRFEZ FİYATLARI ARTACAK;

Şirketin yaptığı araştırmaya göre, İstanbul Anadolu yakasında İzmit`e, Avrupa yakasında ise Çorlu`ya doğru gelişecek. Hatta, öngörülere göre bu gelişmeler son derece hızlı olacak ve İstanbul; İzmit ve Çorlu`yla birleşme noktasına gelecek. Özellikle Kurtköy Havaalanı`nın yapım çalışmalarının başlamasıyla kendini gösteren Anadolu yakasındaki gelişme, projenin tamamlanmasıyla birlikte hızlanacak. Körfez Geçişi özellikle Gebze, Darıca ve çevresindeki gayrimenkullerin fiyatlarını katlayacak. Diğer yandan Boğaz`ın Anadolu yakasının büyük ölçüde talep görmesi bekleniyor. Özellikle, ticaret merkezleri ve plazaların hızla yükseldiği Kavacık ve Kozyatağı`nın...


Avrupa yakasında yer alan İkitelli`nin ise, 2000`li yıllarda İstanbul`un en önemli ticaret merkezlerinden biri olması bekleniyor. Konut ve ticaret merkezlerinin ardı ardına yükseleceği bölgelerden diğer ikisi de Zekeriyaköy ve Sarıyer sırtları.


ANKARA ESLİŞEHİR`E KAYIYOR;

Araştırmada Ankara`nın Eskişehir`e doğru genişlediği gözlenmiş. Eskişehir yolu üzerinde bulunan Ümitköy ve Çayyolu`nun 2000`li yıllarda hem konut hem de ticari açıdan gelişimini sürdürmesi bekleniyor. Düzenli imar uygulamaları ve altyapısı ile Ankara`nın en çok rağbet gören yerlerinden olan bu iki bölge, metro projesinin de gerçekleşmesi halinde gelişimini hızlı tamamlayacak. Ankara`nın güneyinde yer alan Yıldız-Oran mevkisinin ise özellikle konut açısından gelişmesi bekleniyor. Çünkü bölge düzenli ve standartı yüksek yerleşim birimleri ve siteleriyle dikkat çekiyor. İmrehor Vadisi ve Doğukent konut projeleriyle gelişmeye başlayan Çankaya ve Mamak da konut bölgesi olmaya aday. Toplu konut alanı olan ve halen arsa stoklarının bulunduğu İstanbul yolu üzerindeki Ostim, Gersan ve Şaşmaz`ın ticaret ve sanayi merkezi olması bekleniyor.


URLA GELECEĞİN ALSANCAK`I;

İzmir`deki gelişme ise Karşıyaka-Mavişehir, Balkova ve Urla yönünde kendini gösteriyor. Karşıyaka`nın gelişmesinde Emlak Bankası`nın yaptığı Mavişehir Konutları önemli rol oyunyor. Belçova ise jeotermal yönüyle dikkat çekiyor. Müstakil özel villaların olduğu Urla, şehirden kaçmak isteyenler için cazip. Hatta İzmir`de Urla`ya geleceğin Alsancak`ı gözüyle bakılıyor. Ticaret merkezlerinin yoğun olduğu Alsancak, Konak ve Çankaya`daki plazalarda satılık işyerlerinin metrekare fiyatı 1000-1200 dolar arasında. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.